TV Ziare.com: Ne-am pierdut marile simboluri nationale

Vineri, 26 Martie 2010, ora 20:28
3588 citiri
TV Ziare.com: Ne-am pierdut marile simboluri nationale

Romanii au pierdut o batalie a simbolurilor nationale pentru ca si-au pierdut stima de sine, in raport cu minoritatile, a declarat, la TV Ziare.com, prof. dr. Radu Baltasiu, director al Centrului European de Studii in Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Romane.

"Este o batalie asupra simbolurilor nationale pe care ei il castiga dintr-un motiv simplu, pentru ca noi la nivelul curriculei scolare am pierdut aceasta batalie in raport cu noi insine. Avem un deficit de stima de sine foarte serios si o elita cu deficit al stimei de sine se descurca greu in zona".

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Radu Baltasiu

Profesorul adauga ca romanii trebuie sa-si asume identitatea la nivel cultural, iar sa fii nationalist inseamna "sa fii tu insuti"

"(...)Ma refer la stima de sine simbolica, noi ne-am pierdut marile simboluri nationale. Eu nu imi dau seama in ce directie suntem, nici nationalisti nici internationalisti", a declarat Baltasiu.

Directorul CESPE sustine ca, in rapoartele realizate de centru, s-a subliniat existenta riscului aparitiei unor conflicte interetnice, pe fondul unor tensiuni legate de minoritati.

"Se pot constitui factori de risc geopolitic, si anume statul roman sa nu mai aibe acces la controlul unor zone economice administrative si de alta factura de pe propriul sau teritoriu", a declarat Baltasiu.

"Am facut un raport pe oportunitatea Legii statutului minoritatilor nationale, in care am argumentat ca minoritatea maghiara si celelalte minoritati au deja supradrepturi inscrise legal iar Legea statutului minoritatilor este de natura sa creeze complicatii administrative", adauga Baltasiu.

Intrebat daca regiunea Hargita-Covasna ar putea deveni un nou Kosovo, Baltasiu a raspuns: "Atata timp cat Romania este tara membra a NATO (...) nu cred ca este posibil, atata vreme cat aceasta alianta militara si politica va avea aceeasi conduita ca pana acum".

Despre tensiunile existente in aceasta zona, Baltasiu spune ca sunt alimentate in principal de factorul politic.

"Este o tensionare relativ inutila a chestiunii etnice in special pe problema maghiara", explica profesorul, adaugand ca anumite factiuni politice intretin aceasta situatie din interese electorale si nu se ocupa de problemele economice sau ale societatii, ci doar de problemele etnice.

Citeste si:
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
De ce guvernul Viktor Orban oprește investițiile în Transilvania pentru următorii doi ani
Guvernul Ungariei nu va mai lansa în următorii doi ani noi investiții transfrontaliere, adică în regiunile locuite de maghiari, printre acestea aflându-se și Transilvania, conform agenției...