TV Ziare.com: Ne-am pierdut marile simboluri nationale

Vineri, 26 Martie 2010, ora 20:28
3693 citiri
TV Ziare.com: Ne-am pierdut marile simboluri nationale

Romanii au pierdut o batalie a simbolurilor nationale pentru ca si-au pierdut stima de sine, in raport cu minoritatile, a declarat, la TV Ziare.com, prof. dr. Radu Baltasiu, director al Centrului European de Studii in Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Romane.

"Este o batalie asupra simbolurilor nationale pe care ei il castiga dintr-un motiv simplu, pentru ca noi la nivelul curriculei scolare am pierdut aceasta batalie in raport cu noi insine. Avem un deficit de stima de sine foarte serios si o elita cu deficit al stimei de sine se descurca greu in zona".

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu Radu Baltasiu

Profesorul adauga ca romanii trebuie sa-si asume identitatea la nivel cultural, iar sa fii nationalist inseamna "sa fii tu insuti"

"(...)Ma refer la stima de sine simbolica, noi ne-am pierdut marile simboluri nationale. Eu nu imi dau seama in ce directie suntem, nici nationalisti nici internationalisti", a declarat Baltasiu.

Directorul CESPE sustine ca, in rapoartele realizate de centru, s-a subliniat existenta riscului aparitiei unor conflicte interetnice, pe fondul unor tensiuni legate de minoritati.

"Se pot constitui factori de risc geopolitic, si anume statul roman sa nu mai aibe acces la controlul unor zone economice administrative si de alta factura de pe propriul sau teritoriu", a declarat Baltasiu.

"Am facut un raport pe oportunitatea Legii statutului minoritatilor nationale, in care am argumentat ca minoritatea maghiara si celelalte minoritati au deja supradrepturi inscrise legal iar Legea statutului minoritatilor este de natura sa creeze complicatii administrative", adauga Baltasiu.

Intrebat daca regiunea Hargita-Covasna ar putea deveni un nou Kosovo, Baltasiu a raspuns: "Atata timp cat Romania este tara membra a NATO (...) nu cred ca este posibil, atata vreme cat aceasta alianta militara si politica va avea aceeasi conduita ca pana acum".

Despre tensiunile existente in aceasta zona, Baltasiu spune ca sunt alimentate in principal de factorul politic.

"Este o tensionare relativ inutila a chestiunii etnice in special pe problema maghiara", explica profesorul, adaugand ca anumite factiuni politice intretin aceasta situatie din interese electorale si nu se ocupa de problemele economice sau ale societatii, ci doar de problemele etnice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Radu Baltasiu, #pierdut simboluri nationale, #minoritati Romania , #stiri Nationala Romaniei