Romania trebuie sa-si intensifice relatiile economice cu Rusia, care, datorita pietei vaste pe care o are, ne-ar aduce numeroase beneficii, preturi scazute si cresterea exporturilor de produse agroalimentare, printre altele, a declarat, miercuri, la TV Ziare.com, directorul Institului de Economie Nationala, Gheorghe Zaman.
"Rusia este o megaputere economica si politica, iar acum trebuie sa refacem relatiile pe care le-am intrerupt brusc in 1991. Orice intrerupere brusca are consecinte asupra economiilor tarilor respective, iar, la noi, a fost vorba de pierderea unor avatanje, adica un sistem de preturi preferentiale. Pentru Romania, Rusia reprezinta si va reprezenta un partener economic foarte important", a subliniat acesta.
Gheorghe Zaman reitereaza ideea ca interesul este bilateral pentru ca noi nu trebuie sa gandim numai in termenii diferentelor de marime dintre taril nostre, ci in termenii satisfacerii unor nevoi ale unor agenti economici dintr-o tara sau alta.
"Noi avem interes mai mare, dar problema nu se pune in acesti termeni, ci se pune la nivel microeconomic, intre parteneri. Exista oportunitati de colaborare pe multe domenii cum ar fi cel al turismului, constructiilor, hidrotehnic, nuclear. Desi schimburile comerciale dintre Romania si Rusia valoreaza in jur de 2 miliarde euro, si asta pentru ca importam cu mult mai mult decat exportam, balanta poate fi echilibrata prin stimularea exporturilor catre rusi.
Aceste legaturi trebuie percepute prin prisma ajutorului reciproc. Castigul din aceste relatii tine de capacitatea noastra de negociere, capacitatea noastra de a sti sa ne promovam aceste avantaje", a completat Zaman.
Dezvoltarea relatiilor cu Rusia depinde de ce exportam
Acesta crede ca, in acest moment, dezvoltarea relatiilor cu Rusia depinde foarte mult de ceea ce putem oferi noi pietei rusesti.
"Daca nu vom prezenta pe piata ruseasca produse de calitate, nu vom avea niciun succes. Avem nevoie de produse competitive, pentru ca rusii sa nu importe de pe alte piete occidentale. Noi, de fapt, traim intr-o piata deschisa concurentiala, de aceea trebuie sa le oferim partenerilor nostri comerciali produse calitative, la preturi convenabile", a mai declarat acesta.
Gheorghe Zaman a adaugat ca orice vizita oficiala a unui demnitar din Romania in Rusia este normala si ar aduce un plus de cunoastere a situatiei. El mai spune ca am putea exporta in Rusia foarte multe produse.
"Rusia absoarbe produse agroalimentare, iar, in afara de acestea, am exportat multa mobila. Din punctul de vedere al cooperarii cred ca investitiile straine directe pot constitui un canal de import-export. Rusilor le trebuie foarte multe produse din alte tari, important e ca noi sa gasim acele nise de piata. Romania trebuie sa participe la toate oportunitatile care ii ofera un avantaj, insa trebuie sa stim sa calculam avantajul pe termen lung", a mai precizat directorul Institutului Economic National.
FMI are incredere in noi
Directorul Institutului Economic National a comentat si imprumutul pe care l-a solicitat Romania de la FMI. El sustine ca ne-a fost acordat pentru ca FMI are incredere ca Romania poate face reformele care au fost negociate.
"Avem un comportament putin nefiresc ca ne bucuram ca primim transe, ca ne imprumutam. Ar trebui sa ne bucuram daca am avea asigurate, pe termen scurt si mediu, sursele de rambursare a acestor datorii. Eu cred ca cel mai bine ar fi daca ar exista mai multa transparenta in esalonarea datoriei externe pe termen mediu si lung. Sursele de ramburasare se vor gasi, probabil, cu greu si cu costuri sociale destul de importante, dar aceste resurse ar trebui cat mai bine analizate si dramuite", a mai declarat Zaman.