Vacanta pensionarilor: 3 mese, 7 lei pe zi

Marti, 09 Septembrie 2008, ora 09:16
2723 citiri
Vacanta pensionarilor: 3 mese, 7 lei pe zi

Functionarii de la Casa Nationala de Pensii au ajuns la concluzia ca 7 lei este o suma suficienta pentru a-l satura pe un pensionar care se afla la tratament si odihna intr-o statiune balneoclimaterica din Romania.

Un hotel din Olanesti ofera trei mese pe zi in contul sumei de 7,14 lei. Reprezentantii unor organisme din domeniul hotelier recunosc ca nu s-ar putea descurca cu acesti bani pentru a asigura mese decente clientilor, relateaza Romania Libera.

Este vorba despre acele pachete turistice, care includ cazare, masa si tratament, subventionate aproape in totalitate de stat si pentru care clientul plateste doar echivalentul a jumatate din pensia sa lunara.

Conditiile de cazare sunt foarte proaste(cate trei pensionari ingramaditi intr-o camera construita pentru doua persoane), iar valoarea bonurilor de masa este de doar 7,14 lei pe zi.

"Cum e posibil sa asiguri trei mese din acesti bani, mai ales ca vorbim de oameni batrani, care au nevoie de diete speciale. Pensionarii se multumesc cu orice pentru ca platesc putin pe bilet, cateva milioane, in functie de pensia pe care o au. Ei nu stiu insa ca sejurul lor costa destul de mult, in cazul nostru aproape 13 milioane de lei vechi, bani care sunt platiti de Casa de Pensii?", spune Liviu Glenbovschi, un pensionar nemultumit.

Ce poti manca cu 7 lei pe zi? Micul dejun consta in doua felii transparente de cascaval, sase felii de salam cu aspect dubios si un cubulet de unt. Alaturi, o cana cu ceai. Gramajele afisate pentru alte meniuri erau, de asemenea, descurajante: "50 de grame de branza, 16 grame de unt si 5 grame de parizer".

Nici cea de-a doua masa a zilei nu a oferit o surpriza prea placuta: felul intai - supa de rosii, felul doi - piept de pui cu orez (120 de grame, dupa cum era scris in dreptul meniului), iar ca desert - o prajiturica. Cina se situa intre aceleasi coordonate. Chiar daca mancarea era foarte putina, pensionarii incercau sa nu dramatizeze.

"Mancarea, chiar putina, e buna la gust. In plus, cred ca mai putina carne este binevenita", spune un pensionar aflat la tratament in Hotelul Olanesti.

Hotelul Olanesti apartine firmei SC Riviera SA, care are doua contracte incheiate cu Casa de Pensii, unul pentru Hotelul Olanesti si celalalt pentru vilele din aceeasi statiune. Potrivit informatiilor furnizate de CNPDAS, firma respectiva a castigat licitatia pentru biletele de tratament acordate pensionarilor cu urmatoarea oferta: cazare - 34,34 lei pe zi, tratament - 38,10 lei pe zi si masa - 7,14 lei... pe zi. Practic, din cele peste 120 de unitati de cazare cu care Casa de Pensii are incheiate contracte in acest an, SC Riviera SA practica cele mai mici tarife pentru masa.

"Criteriul aplicat pentru atribuirea contractului de achizitie publica este oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Metoda utilizata este metoda cost/calitate. Aceasta presupune clasificarea ofertelor in ordinea descrescatoare a punctajelor combinate, tehnic si financiar", se arata in raspunsul oficial trimis catreRomania Libera de Casa de Pensii.

Conform conducerii hotelului, pensionarii nu au de ce sa se planga.

"Costurile pentru mese sunt aceleasi cu alocatiile de hrana din spitale. Mancarea este suficienta, iar pensionarii care se plang sunt, de fapt, nemultumiti din alte motive: anul acesta nu am mai fost de acord sa le dam bonuri valorice cu care sa-si cumpere bere si vin. De asta sunt suparati, nu ca nu le ajunge mancarea", a declarat Liliana Uta, directorul general al Hotelului Olanesti.

Mâncarea care trebuie evitată când iei micul dejun la hotel: gândește-te de două ori înainte de a-ți umple farfuria
Mâncarea care trebuie evitată când iei micul dejun la hotel: gândește-te de două ori înainte de a-ți umple farfuria
Micul dejun gratuit este un avantaj căutat de mulți călători atunci când rezervă șederi la hotel. O selecție de chifle, brioșe și cereale alcătuiesc ofertele tipice, alături de bacon,...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#hotel, #sejur, #Olanesti, #masa, #pensionari , #stiri Nationala Romaniei