Selectionata de tineret a Romaniei poate egala un record vechi de 38 de ani in istoria echipelor nationale

Duminica, 23 Iunie 2019, ora 16:58
6398 citiri
Selectionata de tineret a Romaniei poate egala un record vechi de 38 de ani in istoria echipelor nationale
Foto: frf.ro

Selectionata de tineret a Romaniei poate realiza o performanta superba luni, calificarea in semifinalele Campionatului European de tineret si implicit calificarea la Olimpiada din 2020, performanta care nu a mai fost atinsa din 1964.

Romania se va duela luni cu Franta, de la ora 22, in meciul care ne intereseaza in cel mai inalt grad si care ne poate aduce egalarea unui record vechi de 38 de ani in fotbalul romanesc.

Doar trei generatii ale Romaniei au reusit calificari in semifinalele unui turneu final, indiferent de varsta, iar aceasta ultima performanta a avut loc in 1981, bronzul Mondial al generatiei lui Romulus Gabor, la Campionatul Mondial de juniori (Under 20).

In acel an, Romania ajungea pana in finala mica, castigata cu 1-0 in fata Angliei. In semifinale, Germania ne-a invins in prelungirile partidei, scor 1-0, gol marcat de Schon in minutul 103.

La acea editie de Mondial Under 20, singura jucata de Romania in istorie, echipa noastra a invins Italia cu 1-0 si a remizat cu Brazilia, scor 1-1, ambele meciuri in faza grupelor, apoi a trecut de Uruguay in sferturi cu 2-1.

Iata echipa care atingea acea superba performanta: Lovas - Eduard, Rednic, Vuscan, Marin Matei - C. Ilie, Balint, Fisic - D. Zamfir, Sertov, Gabor.

Alte doua performante au venit in anii 60, cand "tricolorii" U18 au ajuns chiar in doua finale, una dintre ele si castigata.

Prima data se intampla la CM sub 18 ani din Austria in 1960, cand am iesit pe locul 2, dupa un parcurs perfect in grupe, un 3-0 cu Belgia, 4-1 cu Franta si 5-1 cu Spania. A urmat un 4-1 cu tara gazda, iar in finala ne-a invins marea rivala Ungaria, 1-2.

Echipa tip a fost urmatoarea: Florea - Ivan, Ilie Stelian, Andrei - Rada, Surdan - Parcalab, Naftanaila, Gane, Badea, Iacob.

In fine, doi ani mai tarziu, tot la Campionatul Mondial, Romania isi lua revansa si castiga competitia, aceasta fiind cea mai mare performanta din istoria echipelor noastre nationale. E drept ca o performanta "cu cantec", caci doar unul dintre titularii din finala avea sub 18 ani, rapidistul Jamaischi.

In grupe, Romania a facut doua egaluri, 2-2 cu Belgia si 0-0 cu Portugalia, plus o victorie cu RFG, 3-0. In semifinale am dispus de echipa Turciei cu 4-0, iar in finala a venit randul Iugoslaviei, scor 4-1 pentru echipa noastra, care avea urmatoarea formula:

Suciu - Pal, Petescu, Racelescu - Jamaischi, Popescu - Matei, Dumitriu II, Fl. Voinea - Gergely, I. Haidu.

Interesant este ca finala mica a fost decisa dupa ce s-a dat cu banul, Cehoslovacia avand castig de cauza, dupa un meci terminat la egalitate.

Romania va evolua cu Franta luni de la ora 22, meci LIVE pe Ziare.com, partida fiind televizata pe TVR 1 si TVR HD.

Se anunta o atmosfera incendiara la partida Romania - Franta, de la EURO 2019. Cate tichete au cumparat fanii romani

Francezii nu vor o remiza in partida cu Romania: Ar fi o mare greseala sa gandim asa. Ce jucator roman a fost laudat de selectioner

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#echipa nationala de tineret Romania record, #semifinala Europene de tineret Romania, #Romania poate intra in istorie EURO , #tineret