Noile planuri secrete ale NATO împotriva Rusiei: ”Suntem gata să luptăm în seara asta” contra lui Putin

Duminica, 21 Mai 2023, ora 03:45
8951 citiri
Noile planuri secrete ale NATO împotriva Rusiei: ”Suntem gata să luptăm în seara asta” contra lui Putin
Exerciții militare ale NATO desfășurate în Polonia FOTO: Newsweek

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina acum 15 luni a determinat o schimbare majoră privind securitatea țărilor din Europa și NATO. Amenințările Rusiei de pe bătrânul continent au pus în alertă alianța nord-atlantică, care a creat noi planuri secrete de luptă împotriva unei posibile agresiuni a Rusiei.

Liderii NATO urmează să aprobe aceste planuri detaliate contra regimului de la Kremlin, care descriu modul în care alianța militară este capabilă să răspundă unui atac al Rusiei, potrivit Reuters.

Organizația militară defensivă NATO va face un pas spre viitor la summitul său de la Vilnius, Lituania, din iulie 2023, liderii urmând să aprobe mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia, pentru prima dată de la Războiul Rece, modul în care alianța ar răspunde unui posibil atac rusesc.

Putin în degringoladă, pentru prima dată în ultimii 20 de ani: Niciodată Kremlinul nu a fost atât de zguduit

Mișcarea semnifică o schimbare fundamentală - NATO nu a văzut că este nevoie să elaboreze planuri de apărare la scară largă de zeci de ani, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan și Irak și a simțit că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o amenințare existențială.

Dar, cu cel mai sângeros război al Europei din 1945 care se desfășoară chiar dincolo de granițele sale în Ucraina, alianța avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile în vigoare cu mult înainte ca un conflict cu un adversar asemănător, precum Moscova, să poată izbucni.

„Diferența fundamentală dintre gestionarea crizelor și apărarea colectivă este următoarea: nu noi, ci adversarul nostru, determină calendarul”, a declarat amiralul Rob Bauer, unul dintre oficialii militari de top ai NATO. „Trebuie să ne pregătim pentru faptul că conflictul se poate întâmpla în orice moment”.

Prin întocmirea unor planuri regionale, NATO va oferi statelor membre îndrumări privind modul de a-și îmbunătăți forțele armate și logistica în cazul unui conflict cu Rusia.

Implementarea planurilor secrete ale NATO va dura câțiva ani

„Aliații vor ști exact ce forțe și capacități sunt necesare, inclusiv unde, ce și cum să fie desfășurate”, a spus șeful NATO Jens Stoltenberg despre documentele clasificate care, la fel ca în Războiul Rece, vor atribui anumite trupe pentru apărarea anumitor regiuni.

NATO a convenit în 2022 să pună 300.000 de militari în alertă maximă, în creștere față de 40.000 în trecut.

Deficiențele capacității alianței de a produce suficiente arme și muniție au fost evidențiate de lupta de a ține pasul cu cerințele Ucrainei, iar NATO trebuie, de asemenea, să îmbunătățească logistica de mult neglijată necesară pentru a desfășura rapid trupele pe calea ferată sau pe varianta rutieră.

China forțează la Kiev planul de pace cu Rusia: Ucraina pune la punct Beijingul

Necesitatea finanțării implementării planurilor regionale este unul dintre motivele pentru care Stoltenberg a făcut apel la lideri să ridice ținta de cheltuieli militare a alianței, un alt subiect care va fi discutat la Vilnius.

Oficialii NATO estimează că va dura câțiva ani pentru ca planurile să fie pe deplin implementate, deși subliniază că alianța poate intra imediat în luptă dacă este necesar.

"Suntem pregătiți să luptăm în seara asta. Știi, nu ești niciodată suficient de pregătit. Niciodată", a spus Cottereau. „Trebuie să fim capabili să luptăm în seara asta dacă este necesar, cu ceea ce avem”.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#NATO plan aparare Rusia, #planuri secrete, #plan aparare Europa, #NATO Rusia, #NATO plan aparare aliati Rusia , #Razboi Ucraina