Atacul Rusiei asupra Ucrainei – o amenințare pentru teritoriul NATO: România, țările baltice și Polonia invocă articolul 4 din tratat și cer acțiuni

Joi, 24 Februarie 2022, ora 10:37
6894 citiri
Atacul Rusiei asupra Ucrainei – o amenințare pentru teritoriul NATO: România, țările baltice și Polonia invocă articolul 4 din tratat și cer acțiuni
Membrii NATO solicită convorbiri în baza articolului 4 din tratat FOTO: NATO

Atacarea Ucrainei de către Rusia provoacă teamă în întreaga Europă, iar cele mai expuse unui război pe continent sunt țările care au granițe cu Rusia și Belarus. Țările baltice și Polonia trag un semnal de alarmă, invocând prevederea din tratatul NATO care cere aliaților să organizeze consultări ori de câte ori ”securitatea oricăreia dintre părți este amenințată”, ca răspuns la invadarea Ucrainei de către Moscova.

Polonia și țările baltice – Estonia, Letonia și Lituania, invocă articolul 4 din tratatul NATO, pentru a solicita forțe suplimentare pentru statele membre ale alianței cele mai apropiate de zona de război, potrivit Washington Examiner.

Aducerea în discuție a acestei prevederi reflectă starea de neliniște a acestor țări, cu privire la o posibilă extindere a asaltului Rusiei dincolo de teritoriul Ucrainei, care nu este membră a NATO.

”Agresiunea militară a Rusiei împotriva suveranității, poporului și democrației Ucrainei este total inacceptabilă. Este responsabilitatea lui Putin să pună capăt imediat conflictului. Letonia lucrează îndeaproape cu partenerii UE și NAO. Solicităm consultări NATO, în baza articolului 4 din tratat”, a scris într-o postare pe Twitter în această dimineață prim-ministrul Lituaniei, Krisjanics Karins.

La rândul său, Polonia a cerut consultări conform articolului 4 din tratatul de bază al NATO. Astfel, purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller a declarat: ”Pe fondul atacului Rusiei asupra Ucrainei, Consiliul Național de securitate a fost convocat de urgență.

Consiliul Național de securitate l-a contactat pe reprezentantul permanent al NATO să solicite o reuniune pe baza articolului 4 din tratatul NATO. Ambasadorul Poloniei la NATO; Tomasz Szatkowski, împreună cu un grup de aliați, au depus o cerere corespunzătoare secretarului general al NATO”, a spus Muller.

Articolul 4 din tratatul NATO prevede că ”părțile se vor consulta împreună ori de câte ori, în opinia vreuneia dintre ele, integritatea teritorială, independența politică sau securitatea acestora este amenințată”.

”Când există de fapt un război la granița NATO, trebuie doar să descurajezi, trebuie să întărești descurajarea. Așa a evitat NATO conflictul militar în timpul Războiului Rece: cu acțiuni precise, de fiecare dată când există escaladare, trebuie să reacționezi”, a spus un oficial european.

Și România a cerut activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina, a anunțat ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Bogdan Aurescu a anunţat joi că a transmis Misiunii României la NATO să ceară activarea articolului 4 din Tratatul de la Washington, care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi, în contextul conflictului din Ucraina.

După acest demers, este posibil să fie convocat un summit extraordinar.

"În urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, am cerut Misiunii României la NATO să ceară împreună cu alţi aliaţi activarea art. 4 din Tratatul de la Washington - care stabileşte un mecanism de consultare între aliaţi - cu privire la impactul situaţiei actuale asupra securităţii aliaţilor", a informat Aurescu, pe Twitter.

Mutarea neașteptată a Rusiei ce surprinde Occidentul: Moscova apelează la un vicleșug
Mutarea neașteptată a Rusiei ce surprinde Occidentul: Moscova apelează la un vicleșug
Războiul lui Putin din Ucraina, chiar dacă a trecut în al 3-lea an, este într-o continuă dinamică, iar deznodământul rămâne imprevizibil, apreciază experții. Acum însă o mutare...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#NATO Rusia, #Ucraina razboi Rusia, #Rusia Ucraina razboi, #Rusia Ucraina conflict , #Razboi Ucraina