Este sau nu reală probabilitatea unui nou conflict armat în Europa? Evaluarea riscurilor de securitate europeană

Autor: Hari Bucur Marcu - Expert international in materia apararii nationale
Luni, 17 Ianuarie 2022, ora 12:38
5878 citiri

Răspunzând la o întrebare, secretarul general al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord - NATO a concluzionat că, din atitudinea delegației rusești, participante la lucrările Consiliului NATO-Rusia, ce tocmai se încheiase, a rezultat că riscul unui nou conflict armat în Europa este un risc real (https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_190666.htm).

Nu îmi face nicio plăcere să mă bag în discuțiile dintre amatori, pe subiecte în care sunt profesionist, dar cred că e potrivit să vă spun ce a vrut să zică secretarul general al NATO cu chestia asta.

Riscul de securitate este produsul dintre vulnerabilitatea sistemului de securitate și amenințarea la adresa acelui sistem. Să zicem că sistemul de securitate european are o vulnerabilitate de 0,05, iar amenințarea rusească la adresa acestui sistem este de 0,80, atunci riscul ca sistemul european să fie agresat de Moscova este de 0,04 (0,05 x 0,80). Adică, riscul există, dar e nesemnificativ, chiar dacă amenințarea rusească este în marja evenimentului practic sigur. În schimb, dacă vulnerabilitatea sistemului de securitate european ar crește la 0,90, ca urmare a diferențelor de opinie și de abordare a problemei de securitate continentală de către aliați și partenerii lor, cu aceeași amenințare rusească de 0,80, riscul unui conflict militar în Europa ar crește la 0,90 x 0,80 = 0,72 (ceea ce ar fi foarte aproape de evenimentul practic sigur).

Când evaluarea riscurilor de securitate europeană capătă atributul de „real”, asta înseamnă că amenințarea este cât se poate de reală (undeva în zona a 0,90, dacă ar fi să îi dăm o valoare probabilistică), dar și vulnerabilitatea sistemului european de securitate este suficient de mare pentru a conta pentru un risc „real” de conflict militar. Poate că undeva în jur de 0,30 sau chiar 0,40 (dacă ar fi mai mult decât atât, am avea deja război).

Desigur, nu vorbim despre un război european generalizat, ci despre o confruntare militară în Europa, pe teritoriul Ucrainei, care era de altfel și subiectul discuției dintre Alianța Nord-Atlantică și Federația Rusă.

Așa că, dacă responsabilii cu securitatea europeană vor vrea să evite o asemenea confruntare militară în Europa, ei sunt obligați să discute și să rezolve orice vulnerabilități are sistemul de securitate europeană, vulnerabilități care pot fi exploatate de amenințarea venită din partea Moscovei, în condițiile în care instrumentele pe care le au ei la dispoziție pentru diminuarea amenințării rusești sunt inoperante sau chiar inexistente.

Valoarea acestei explicații despre ce e ăla un risc de securitate se relevă cel mai clar în faptul că, de aici încolo, Federația Rusă poate fi exclusă din discuție, cu toate amenințările ei, oricât de reale ar fi ele. Urmând să ne concentrăm pe discutarea vulnerabilităților sistemului european de securitate.

Later edit: Evenimentul practic sigur capătă valori de la 0,75 în sus. Rusia a atins de mult valoarea asta pentru amenințările ei la adresa Ucrainei și implicit la adresa Europei. Războiul nu a început doar pentru că vulnerabilitatea sistemului european a fost prea mică pentru a duce riscul (produsul) la valori mai mari. De aceea sapă din greu Moscova la temelia coeziunii europene (inclusiv naționale, în interiorul europenilor), de unde poate veni și maximizarea vulnerabilității acestui sistem.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#NATO, #Alian a Nord Atlantica, #Federatia Rusa, #Moscova , #NATO