Moment istoric. Cele mai urgente probleme ale NATO, discutate în România. Premiera înregistrată la summit-ul de la București

Marti, 29 Noiembrie 2022, ora 08:30
3972 citiri
Moment istoric. Cele mai urgente probleme ale NATO, discutate în România. Premiera înregistrată la summit-ul de la București
Miniştrii de externe din cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, dar şi din ţări partenere, se reunesc la Bucureşti FOTO Twitter

Miniştrii de Externe din cele 30 de state membre ale Alianţei Nord-Atlantice, dar şi din ţări partenere, se reunesc la Bucureşti să discute, marţi şi miercuri, despre cele mai urgente probleme ale blocului militar chiar în vecinătatea unui război de agresiune fără precedent în Europa ultimelor opt decenii. Este prima reuniune în acest format organizată de România de la aderarea sa la Alianţa Nord-Atlantică şi al doilea eveniment NATO de nivel înalt găzduit de Bucureşti, după Summitul din 2008.

Pentru România, găzduirea evenimentului mai are o semnificaţie: se împlinesc 20 de ani de la primirea de către ţara noastră a invitaţiei de aderare la NATO (Summitul de la Praga, 21-22.11.2002).

Este, de asemenea, prima reuniune a aliaţilor după Summitul de la Madrid din vară, fiind relevantă în evaluarea procesului de punere în practică a deciziilor acestuia. Şi cum este primul eveniment de nivel înalt al NATO desfăşurat într-un stat de pe Flancul Estic, aflat în prima linie de apărare a Alianţei după agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, reuniunea indică în mod simbolic importanţa strategică a Mării Negre pentru NATO şi pentru securitatea euroatlantică.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care este deja la Bucureşti încă de luni, va prezida reuniunea, care se va încheia miercuri cu o declaraţie comună, dar şi cu semnarea altor documente.

REPUBLICA MOLDOVA ESTE INVITATĂ ÎN PREMIERĂ LA O ASTFEL DE REUNIUNE

Pe lângă şefii diplomaţiilor din cele 30 de state membre, secretarul general al NATO şi alţi înalţi oficiali politici şi militari ai Alianţei, la reuniune vor participa miniştrii de externe ai Finlandei şi Suediei, în calitate de state invitate să adere la NATO, precum şi miniştrii de externe din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Bosnia şi Herţegovina, state partenere ale Alianţei.

Prezenţa miniştrilor de externe din Republica Moldova, Georgia, Bosnia-Herţegovina va oferi ocazia evaluării stadiului implementării deciziilor Summitului de la Madrid privind asistenţa practică şi adaptată faţă de aceşti parteneri vulnerabili.

Este de notat faptul că evenimentul de la Bucureşti va marca o premieră: este prima dată când Republica Moldova este invitată la un astfel de format. Aceasta confirmă, de fapt, importanţa pe care aliaţii o acordă stabilităţii Republicii Moldova, în special în aceste momente dificile pentru Chişinău.

Pe acest fond, este de aşteptat ca miniştrii de externe din statele NATO să reitereze unitatea şi hotărârea aliaţilor pentru ca NATO să se adapteze la noile realităţi, în care Rusia reprezintă cel mai important risc de securitate la adresa NATO şi a securităţii euroatlantice, după cum a fost stabilit în noul Concept Strategic al NATO, adoptat la Summitul Alianţei de la Madrid.

Pe agenda reuniunii se vor regăsi, de asemenea, menţinerea sprijinului NATO pentru Ucraina, continuarea sprijinului pentru creşterea rezilienţei Republicii Moldova, Georgiei şi Bosniei şi Herţegovinei, precum şi evaluarea strategică a provocărilor globale actuale la adresa securităţii Alianţei. De asemenea, vor fi discutate ameninţările hibride şi terorismul, dar şi abordarea NATO faţă de China.

Răspunsul Moscovei la acuzațiile că ar interveni în alegerile din Moldova. „Există mulţi oameni în Moldova care susţin să aibă relaţii bune cu ţara noastră”
Răspunsul Moscovei la acuzațiile că ar interveni în alegerile din Moldova. „Există mulţi oameni în Moldova care susţin să aibă relaţii bune cu ţara noastră”
Kremlinul a afirmat luni că „respingem categoric” acuzațiile formulate de autoritățile din Moldova, care susțin că Rusia ar interveni în alegerile prezidențiale ce urmează să aibă...
Mesajul secretarului general al NATO pentru Vladimir Putin: "Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei ameninţări"
Mesajul secretarului general al NATO pentru Vladimir Putin: "Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei ameninţări"
NATO nu va ceda în fața amenințărilor venite din partea Rusiei și va continua să ofere un sprijin ferm Ucrainei, a afirmat luni secretarul general al NATO, Mark Rutte. Declarația a fost...
#NATO, #summit, #Bucuresti, #Republica Moldova , #eveniment
  1. Romanul acuzat că spiona pentru Rusia a fost trimis în judecată pentru trădare. Ce pedeapsă poate să primească dacă este găsit vinovat
  2. „Legea fugarilor” va fi dezbătută de Curtea Constituțională, după ce a fost amânată de mai multe ori
  3. Doi soți au fost găsiți morți în apartament. Anchetatorii iau în considerare varianta unei crime
  4. Caz confirmat de meningită meningococică, într-o şcoală din Ilfov. Boala poate ucide un om în 48 de ore
  5. Răspunsul Moscovei la acuzațiile că ar interveni în alegerile din Moldova. „Există mulţi oameni în Moldova care susţin să aibă relaţii bune cu ţara noastră”
  6. Zeci de protestatari pro-palestinieni arestaţi în faţa Bursei din New York. „Lăsaţi Gaza să trăiască” FOTO/VIDEO
  7. USR vrea guvern de centru dreapta după alegeri: "Drulă ar fi un premier foarte bun, mai bun decât Bolojan"
  8. ONU acuză Israelul că a deschis focul și a rănit soldați din trupele sale. Care a fost reacția premierului Benjamin Netanyahu
  9. Mesajul secretarului general al NATO pentru Vladimir Putin: "Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei ameninţări"
  10. Complotul perfid al lui Putin. Rusia vrea să arunce în haos Europa printr-un plan ascuns