Un oficial militar de rang înalt al NATO a îndemnat luni, 25 noiembrie, companiile să fie pregătite pentru un scenariu de război și să își ajusteze liniile de producție și distribuție în consecință, pentru a fi mai puțin vulnerabile la șantajul unor țări precum Rusia și China, informează Reuters.
„Dacă ne putem asigura că toate serviciile și bunurile esențiale pot fi livrate indiferent de situație, atunci aceasta este o parte esențială a descurajării noastre”, a declarat la Bruxelles președintele comitetului militar al NATO, amiralul olandez Rob Bauer.
Luând cuvântul în cadrul unui eveniment al grupului de reflecție European Policy Centre, el a descris descurajarea ca depășind cu mult capacitatea militară, deoarece toate instrumentele disponibile pot fi și vor fi utilizate în război.
„Vedem acest lucru cu numărul tot mai mare de acte de sabotaj, iar Europa a văzut acest lucru cu aprovizionarea cu energie”, a spus Bauer.
„Am crezut că am avut o înțelegere cu Gazprom, dar de fapt am avut o înțelegere cu Putin. Același lucru este valabil și pentru infrastructura și bunurile deținute de China. De fapt, avem o înțelegere cu (președintele chinez) Xi (Jinping)”.
Bauer a remarcat dependența Occidentului de livrările din China, unde sunt produse 60% din toate materialele din pământuri rare și prelucrate 90%. El a afirmat că ingredientele chimice pentru sedative, antibiotice, antiinflamatoare și medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale provin, de asemenea, din China.
„Suntem naivi dacă credem că Partidul Comunist nu va folosi niciodată această putere. Liderii de afaceri din Europa și America trebuie să realizeze că deciziile comerciale pe care le iau au consecințe strategice pentru securitatea națiunii lor”, a subliniat Bauer.
„Întreprinderile trebuie să fie pregătite pentru un scenariu de război și să își adapteze liniile de producție și distribuție în consecință. Pentru că, în timp ce armata poate câștiga bătălii, economiile sunt cele care câștigă războaie.”
Romania nu are industrie.
Restul EU este... Vezi tot