Ofensiva majoră a Rusiei, confirmată de NATO. Orașul ucrainean în care civilii nu mai au voie să intre

Marti, 14 Februarie 2023, ora 07:26
7824 citiri
Ofensiva majoră a Rusiei, confirmată de NATO. Orașul ucrainean în care civilii nu mai au voie să intre
NATO confirmă ofensiva rusă din Ucraina FOTO Hepta

Oraşul Bahmut din estul Ucrainei a fost supus luni unor tiruri intense de artilerie, în timp ce şeful NATO a susţinut afirmaţiile oficialilor locali potrivit cărora a început o nouă ofensivă majoră a Rusiei, cu câteva zile înainte de a se face un an de când Moscova a declanşat războiul invadând Ucraina, relatează Reuters.

Militarii ucraineni, care rezistă deja luni de zile, sunt pregătiţi de noi atacuri terestre, au declarat oficialii militari ucraineni. Poziţiile din Bahmut au fost fortificate şi doar persoanele cu rol militar mai sunt lăsate să intre în oraş, a declarat un comandant adjunct de batalion. Orice civil care ar mai vrea să părăsească oraşul ar fi expus focului care se apropie, a spus el.

The New York Times, care relatează la rândul său că armata ucraineană a declarat că reprezentanţilor organizaţiilor umanitare nu li se va permite accesul în oraş din cauza pericolului luptelor de stradă, consideră că interdicţia de intrare a civililor ar putea indica retragerea trupelor ucrainene.

Până în prezent, Kievul a revendicat controlul asupra oraşului, afirmând inclusiv că trupele sunt suplimentate şi că pot evacua răniţii.

Bahmut este un obiectiv principal pentru Vladimir Putin, iar capturarea sa ar oferi Rusiei un nou punct de sprijin în regiunea Doneţk şi o victorie rară după mai multe luni de eşecuri. Regiunile Doneţk şi Luhansk alcătuiesc Donbasul, centrul industrial al Ucrainei, în prezent ocupat parţial de Rusia, care doreşte un control total.

"Realitatea este că am văzut deja începutul (ofensivei ruseşti), pentru că vedem că ceea ce face Rusia acum - ceea ce preşedintele Putin face acum - este să trimită mii şi mii de soldaţi în plus, acceptând o rată foarte mare a pierderilor", a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Asaltul rusesc asupra lui Bahmutului a fost condus cu precădere de mercenari ai grupului Wagner, care au obţinut câştiguri mici, dar constante. Reînnoirea bombardamentelor ruseşti a făcut ca situaţia de acolo să devină şi mai dificilă. "Oraşul, suburbiile oraşului, întregul perimetru şi, în esenţă, întreaga direcţie Bahmut şi Kostiantinivka se află sub bombardamente nebuneşti şi haotice", a declarat Volodimir Nazarenko, comandantul adjunct al batalionului ucrainean Svoboda, citat de Reuters.

Nazarenko spune că, deşi în centrul oraşului nu au loc lupte, apărătorii sunt pregătiţi să facă faţă oricărui asalt. "Oraşul este o fortăreaţă, fiecare poziţie şi fiecare stradă de acolo, aproape fiecare clădire, este o fortăreaţă", a relatat el.

La rândul său, Ministerul rus al Apărării a declarat că trupele sale au avansat câţiva kilometri de-a lungul liniei frontului, fără a preciza înspre ce direcţie.

Armata ucraineană a raportat bombardamente ruseşti de-a lungul întregii linii de front şi a declarat că 16 aşezări au fost bombardate în apropiere de Bahmut. Cu o zi înainte, forţele sale au respins atacuri în apropiere de Bahmut, precum şi asalturi în regiunile Harkov, Luhansk şi Zaporojie.

NATO VA DISCUTA DESPRE UN AJUTOR SUPLIMENTAR

Guvernatorul din Luhansk, Serhi Haidai, şi guvernatorul ucrainean din Doneţk au declarat recent că a început ofensiva rusească preconizată. Haidai susţine că forţele ruseşti au atacat Bilogorivka din toate părţile luni dimineaţă devreme. "Pregătirile pentru această ofensivă sunt deja în curs de desfăşurare, bombardamentele, loviturile aeriene şi atacurile unor grupuri mici s-au intensificat deja. Aşteptăm ca ei să înceapă atacuri masive non-stop", a transmis Haidai luni.

Reuters precizează că nu a reuşit să verifice în mod independent aceste informaţii de pe câmpul de luptă.

În contextul în care Ucraina are nevoie disperată de mai multe arme, miniştrii apărării din mai multe ţări NATO aliate Kievului se vor întâlni marţi în Germania pentru a discuta despre un posibil ajutor militar suplimentar.

Ucraina spune că are nevoie de avioane de luptă şi de rachete cu rază lungă de acţiune pentru a contracara ofensiva şi pentru a recuceri teritoriul pierdut.

Jens Stoltenberg, şeful NATO, a declarat că se aşteaptă ca problema avioanelor să fie discutată la Ramstein, dar Ucraina are nevoie acum de sprijin pe teren.

O sursă NATO a declarat că Alianţa va creşte ţintele pentru stocurile de muniţie ale ţărilor aliate, deoarece Kievul consumă obuze mult mai repede decât pot produce ţările occidentale. Ritmul livrărilor către Ucraina, unde trupele de la Kiev trag până la 10.000 de obuze de artilerie zilnic, a secătuit stocurile occidentale.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Ce se va întâmpla în Ucraina la doi ani de la începerea războiului
Campionatul ucrainean s-a reluat fără spectatori din august 2022, iar de la sfârşitul acestei luni, mai multe cluburi au fost autorizate de administraţia militară să primească un număr mic...
Mircea Geoană susține că Rusia „nu are capacitățile militare pentru a pune în pericol Republica Moldova”. „Vedem alte riscuri”
Mircea Geoană susține că Rusia „nu are capacitățile militare pentru a pune în pericol Republica Moldova”. „Vedem alte riscuri”
Rusia este implicată în operațiuni de informații îndreptate împotriva Republicii Moldova, asemănătoare cu cele desfășurate înainte de invaziile din Ucraina, atât cele din 2022, cât și...
#NATO, #Rusia, #ofensiva, #Ucraina , #Razboi Ucraina