Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu va ține cont de propunerea lui Donald Trump, de a crește masiv cheltuielile de apărare, dar probabil va agrea să depășească ținta actuală, potrivit unor oficiali și analiști.
Președintele ales al SUA a spus marți, 7 ianuarie, că membrii NATO ar trebui să cheltuiască 5% din produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, o creştere imensă faţă de obiectivul actual de 2% şi un nivel pe care nicio ţară NATO, inclusiv America, nu îl atinge în prezent, scrie Reuters.
În cadrul unei conferințe de presă, Trump a readus în actualitate cheltuielile NATO din timpul primului său mandat și a amenințat că nu va mai proteja aliații care nu ating această țintă.
Oficialii NATO au anunțat că sunt de acord că aceste cheltuieli ar trebui să crească, doar că nu aprobă pragul de 5%, despre care analiștii afirmă că ar fi imposibil de atins din punct de vedere politic și economic de aproape toți membrii. Pragul de 5% ar necesita sute de miliarde de dolari în fonduri suplimentare.
Chiar și așa, există posibilitatea ca o nouă țintă să fie convenită la summitul NATO de la Haga din luna iunie, susțin oficialii.
În cadrul unor eventuale discuții cu Donald Trump, una din principalele probleme pe care Vladimir Putin o va aborda vizează prezența NATO la granițele Rusiei, transmite vineri, 10 ianuarie, The Moscow Times.
Trump a anunțat joi că echipa sa a început să pregătească o întâlnire cu președintele Rusiei pentru a discuta despre opțiunile ce ar permite încheierea războiului din Ucraina.
„El (Putin) vrea să schimbe regulile ordinii mondiale pentru a elimina ameninţările la adresa Rusiei. Îl preocupă îndeosebi cum va arăta lumea după război...”, a declarat un fost oficial rus, citat de The Moscova Times.
Unii specialiști consideră că Rusia va încerca să se folosească de atitudinea lui Trump față de NATO ca să-și promoveze agenda.
Chiar din decembrie 2021, înaintea războiului din Ucraina, Rusia a prezentat un ultimatum Occidentului și a cerut readucerea infrastructurii militare NATO la granițele din 1997.
În iunie 2024, Putin a impus două condiții principale pentru începerea negocierilor de pace din Ucraina: retragerea trupelor ucrainene de pe teritoriul regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, pe care Kremlinul le-a anexat în primele luni ale invaziei, fără a le controla integral, precum şi ca Ucraina să renunţe să mai adere la NATO, reamintește sursa citată.