NATO nu va susţine noua ţintă de cheltuieli pentru apărare a lui Trump, dar vor exista modificări, afirmă analiștii

Vineri, 10 Ianuarie 2025, ora 17:23
1235 citiri
NATO nu va susţine noua ţintă de cheltuieli pentru apărare a lui Trump, dar vor exista modificări, afirmă analiștii
Sodați NATO Foto: Facebook/NATO

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) nu va ține cont de propunerea lui Donald Trump, de a crește masiv cheltuielile de apărare, dar probabil va agrea să depășească ținta actuală, potrivit unor oficiali și analiști.

Președintele ales al SUA a spus marți, 7 ianuarie, că membrii NATO ar trebui să cheltuiască 5% din produsul Intern Brut (PIB) pentru apărare, o creştere imensă faţă de obiectivul actual de 2% şi un nivel pe care nicio ţară NATO, inclusiv America, nu îl atinge în prezent, scrie Reuters.

În cadrul unei conferințe de presă, Trump a readus în actualitate cheltuielile NATO din timpul primului său mandat și a amenințat că nu va mai proteja aliații care nu ating această țintă.

Oficialii NATO au anunțat că sunt de acord că aceste cheltuieli ar trebui să crească, doar că nu aprobă pragul de 5%, despre care analiștii afirmă că ar fi imposibil de atins din punct de vedere politic și economic de aproape toți membrii. Pragul de 5% ar necesita sute de miliarde de dolari în fonduri suplimentare.

Chiar și așa, există posibilitatea ca o nouă țintă să fie convenită la summitul NATO de la Haga din luna iunie, susțin oficialii.

În cadrul unor eventuale discuții cu Donald Trump, una din principalele probleme pe care Vladimir Putin o va aborda vizează prezența NATO la granițele Rusiei, transmite vineri, 10 ianuarie, The Moscow Times.

Trump a anunțat joi că echipa sa a început să pregătească o întâlnire cu președintele Rusiei pentru a discuta despre opțiunile ce ar permite încheierea războiului din Ucraina.

„El (Putin) vrea să schimbe regulile ordinii mondiale pentru a elimina ameninţările la adresa Rusiei. Îl preocupă îndeosebi cum va arăta lumea după război...”, a declarat un fost oficial rus, citat de The Moscova Times.

Unii specialiști consideră că Rusia va încerca să se folosească de atitudinea lui Trump față de NATO ca să-și promoveze agenda.

Chiar din decembrie 2021, înaintea războiului din Ucraina, Rusia a prezentat un ultimatum Occidentului și a cerut readucerea infrastructurii militare NATO la granițele din 1997.

În iunie 2024, Putin a impus două condiții principale pentru începerea negocierilor de pace din Ucraina: retragerea trupelor ucrainene de pe teritoriul regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, pe care Kremlinul le-a anexat în primele luni ale invaziei, fără a le controla integral, precum şi ca Ucraina să renunţe să mai adere la NATO, reamintește sursa citată.

Marele eșec al Rusiei, suferit înainte de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. „Rușii trimit mici grupuri de asalt, iar nord-coreenii s-au mai calmat puțin”
Marele eșec al Rusiei, suferit înainte de instalarea lui Donald Trump la Casa Albă. „Rușii trimit mici grupuri de asalt, iar nord-coreenii s-au mai calmat puțin”
Armata rusă a respins o contraofensivă ucraineană în provincia rusă de graniță Kursk, a susținut duminică, 19 ianuarie, Ministerul rus al Apărării, ale cărui trupe au eliberat mai mult...
Cum a inspirat războiul din Ucraina o nouă inițiativă NATO pentru a-l descuraja pe Putin
Cum a inspirat războiul din Ucraina o nouă inițiativă NATO pentru a-l descuraja pe Putin
O nouă instituție NATO-Ucraina, care va fi inaugurată luna viitoare în Polonia, ar putea deveni cheia pentru menținerea unui avantaj strategic al alianței față de Rusia. Cu trei ani de...
#NATO, #Donald Trump, #PIB Aparare, #negocieri pace Ucraina, #razboi Ucraina, #putin , #NATO
  1. De la televiziune, la putere. Administrația Trump, înțesată de foști angajați ai Fox News
  2. Amenințările venite dinspre Silicon Valley și Kremlin. Musk și Dughin, un pericol pentru Europa
  3. Un aliment consumat de mulți crește riscul de demență. Era deja factor de risc stabilit pentru afecţiuni cronice, inclusiv bolile cardiovasculare şi diabetul STUDIU
  4. Vile, putere și bani. Oligarhia Trump își face cuib în Washington
  5. Exodul milionarilor din Marea Britanie: peste 10.000 au părăsit țara în 2024
  6. Cum a ajuns tânăra cu cetățenie română, născută în Făgăraș, să fie răpită de teroriștii Hamas. Primul mesaj transmis de familia sa, după ce s-a întors acasă
  7. Elevii claselor primare, excluși de la olimpiadele școlare în 2025: „Trebuie să evităm distorsiuni în dezvoltarea copiilor”
  8. Accident între un TIR și o cisternă care transporta motorină. Sunt scurgeri de combustibil pe carosabil
  9. Vârstnicii din Japonia ajung să prefere închisoarea decât singurătatea de acasă
  10. Ambasadorul Germaniei în Washington: Trump vrea să concentreze puterea la Casa Albă și să limiteze independența instituțiilor