Vestea care-l va înfuria pe Volodimir Zelenski. Cât mai are de așteptat Ucraina ca să fie invitată în NATO

Miercuri, 10 Iulie 2024, ora 17:29
1619 citiri
Vestea care-l va înfuria pe Volodimir Zelenski. Cât mai are de așteptat Ucraina ca să fie invitată în NATO
Vestea care-l va înfuria pe Volodimir Zelenski FOTO X

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat miercuri, 10 iulie, înaintea summitului NATO de la Washington, că aşteaptă ca aliaţii să aprobe cu acest prilej un nou ajutor militar substanţial destinat Ucrainei pentru a susţine această ţară în războiul cu Rusia, ajutor care va servi şi ca o punte către aderarea Ucrainei la NATO, adăugând însă că este prea devreme pentru a spune când ar putea deveni Ucraina membră a Alianţei Nord-Atlantice, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

În afară de aniversarea a 75 de ani de la crearea NATO, la acest summit "istoric" vor fi luate "decizii importante pentru viitor", inclusiv suplimentarea ajutorului militar pentru Ucraina şi stabilirea unor relaţii mai strânse cu partenerii din zona Pacificului, a spus Stoltenberg la sosirea la Centrul de convenţii din Washington, unde are loc summitul.

Noile pachete de ajutor militar destinate Kievului vor include crearea unui nou comandament NATO pentru Ucraina în vederea furnizării asistenţei de securitate şi a instruirii soldaţilor ucraineni, livrarea de noi arme şi muniţii, inclusiv de sisteme antiaeriene, precum şi măsuri de asigurare a interoperabilităţii depline între armata ucraineană şi trupele NATO, a detaliat Jens Stoltenberg.

Este de asemenea aşteptat ca statele membre să îşi asume un angajament pe termen lung pentru finanţarea echipamentelor militare oferite Ucrainei, în valoare de circa 40 de miliarde de euro pe an.

Ultimul proiect al declaraţiei finale a summitului menţionează că Alianţa va continua să susţină Ucraina "pe calea sa ireversibilă către integrarea euro-atlantică deplină, inclusiv aderarea la NATO", însă Alianţa "va fi în poziţia de a transmite o invitaţie de aderare Ucrainei când aliaţii vor conveni şi condiţiile vor fi întrunite", a precizat pentru Reuters o sursă din cadrul Alianţei.

Pe de altă parte, Stoltenberg a estimat că eventuala revenire a republicanului Donald Trump la Casa Albă după alegerile prezidenţiale din noiembrie nu va schimba relaţia SUA cu NATO. "Indiferent de rezultat, Statele Unite vor rămâne un aliat puternic", a accentuat secretarul general.

Mircea Geoană la 5 ani de la desemnarea ca adjunct NATO: „Mă pregătesc cu ambiţie pentru următorul capitol al carierei mele”
Mircea Geoană la 5 ani de la desemnarea ca adjunct NATO: „Mă pregătesc cu ambiţie pentru următorul capitol al carierei mele”
Mircea Geoană a postat, miercuri, 17 iulie, un mesaj cu ocazia împlinirii a cinci ani de la momentul desemnării sale ca secretar adjunct al NATO. Acesta afirmă că se pregăteşte ”cu...
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Cum a ajuns Nicolae Ciucă să-și facă campanie printre liderii NATO: „Următoarele 4-6 săptămâni sunt decisive pentru candidatură”
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a fost alături de președintele Klaus Iohannis, în calitate de șef al Senatului României, la Washington, în contextul Summitului NATO. Liderul liberalilor...
#NATO, #veste, #infuriat, #Zelenski presedinte Ucraina, #invitare ucraina nato , #NATO
  1. Trump îi cere candidatului independent Robert Kennedy Jr să-l sprijine în cursa pentru Casa Albă. "Suntem cu mult înaintea individului"
  2. Vindeau brânză și lactate expirate. Au primit amenzi de peste 3 milioane de lei și le-au fost sechestrate tone întregi de produse
  3. Scandal la MAE. Sindicaliștii acuză o "umilire publică" prin numirea unui medic ginecolog în funcția de consul
  4. Zeci de cadavre de oi, la marginea unui oraș din estul țării. Animalele ar fi suferit de o boală extrem de contagioasă, iar o parte ar fi fost trimise la export
  5. Fosta guvernatoare a Găgăuziei candidează independent la alegerile prezidențiale din Republica Moldova VIDEO
  6. Cel puțin 42.000 de persoane sunt date dispărute în Ucraina, susțin oficiali de la Ministerul de Interne
  7. BOR lansează un ”îndemn părintesc” preoților din toată țara să rostească rugăciuni pentru aducerea ploii
  8. România a trimis două aeronave pentru a ajuta la stingerea incendiilor devastatoare din Macedonia de Nord VIDEO
  9. Risc de inundații. Mai multe râuri sunt pe punctul să se reverse HARTĂ
  10. Lovitură grea pentru Ursula von der Leyen cu o zi înaintea votului pentru șefia Comisiei. A pierdut procesul privind transparența contractelor pe vaccinurile COVID