Ministrul Culturii apără numirea fostului designer vestimentar al Vioricăi Dăncilă la ICR Istanbul: ”Am avut o preşedintă la ICR destul de bună, producătoare de ii”

Sambata, 14 Ianuarie 2023, ora 17:14
2504 citiri
Ministrul Culturii apără numirea fostului designer vestimentar al Vioricăi Dăncilă la ICR Istanbul: ”Am avut o preşedintă la ICR destul de bună, producătoare de ii”
Designerul Nausica Mircea a fost numită referent la ICR Istanbul FOTO Facebook

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a comentat sâmbătă, 14 ianuarie, numirea fostului designer vestimentar al Vioricăi Dăncilă pe un post la Institutul Cultural Român de la Istanbul, dar şi decizia şefei ICR de la Londra de a închiria, din bani publici, un apartament, deşi avea unul de serviciu.

Întrebat, în emisiunea Insider Politic, cum se simte, ca cetăţean, când aude că Guvernul l-a numit referent la Institutul Cultural Român (ICR) pe fostul designer al Vioricăi Dăncilă, ministrul Culturii a spus că activitatea oficialului ICR nu ar trebui să fie afectată de faptul că a creat ţinute pentru fostul premier PSD.

”Noi am avut o preşedintă la ICR destul de bună la vremea ei, care a fost tot creatoare de modă, producătoare de ii, o foarte bună profesoară la Universitate şi a fost preşedinta ICR-ului. Nu-i ştiu foarte bine activitatea doamnei, ştiu că a fost şefa Centrului Cultural de la Focşani. Că întâmplător a îmbrăcat-o pe doamna Dăncilă, care nu se bucură de cea mai bună imagine, nu trebuie, cred eu, să-i afecteze performanţele. Eu sper să facă treabă bună”, a declarat Lucian Romaşcanu la Prima TV.

Ministrul a mai afirmat, întrebat despre faptul că şefa ICR Londra, Catinca Nistor, a închiriat din bani publici un apartament, refuzându-l pe cel de serviciu, că nu cunoaşte situaţia locativă a detaşaţilor ICR de la Londra, pentru că nu a fost acolo.

”Ea nu s-a mutat în acel apartament sunând la o agenţie imobiliară şi făcând contracte. Cineva trebuie să fi ştiut de acest lucru, de ce s-a acceptat acest lucru? Aici poate fi o întrebare la care trebuie să răspundă cineva”, a mai spus Romașcanu.

Acesta a subliniat că ICR depinde de Senatul României, iar în prezent există ”o garnitură destul de bună” în această instituţie.

Ministrul a mai spus că este foarte important ca reţeaua ICR să fie extinsă și că face demersuri pentru deschiderea unei filiale a ICR în Japonia.

”ICR-ul trebuie să ducă afară cultura română, să o exporte. Noi nu trebuie să mergem afară neapărat pentru diaspora românească. Sigur că e important să-i atingem şi pe ei, dar să ai 19 reprezentanţi acum, 20 dacă reuşim şi Tokyo, este un vehicul extrem de important de export pentru cultura românească”, a adăugat ministrul.

În ceea ce priveşte bugetul alocat Culturii anul acesta, Romașcanu spus că a ”găsit înţelegere politică” pentru ministerul pe care îl conduce, arătând că anul acesta bugetul este cu 15 procente mai mare decât execuţia pe anul trecut.

El a explicat că, în ceea ce priveşte instituţiile subordonate ministerului, cuantumul salariilor din totalul bugetului primit a scăzut de la 81% în anul 2021 la 69% pentru anul 2023.

”Din total buget avem, în 2023, 47% pe salarii, faţă de 2021 când au fost 66%”, a mai spus ministrul.

Citește și:
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Fostul premier Mihai Tudose apără pensiile militarilor: ”Uite cât are domnul Ciucă, 180 de milioane”
Europarlamentarul Mihai Tudose ia apărarea subofiţerilor şi ofiţerilor de rang inferior care au pensii de 2.000, 3.000 şi 4.000 de lei, precizând că acestea nu sunt pensii nesimţite....
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Secretul aflat de fostul primar Viorel Lis despre soția sa cu 35 de ani mai tânără: ”Eu credeam că i-a plăcut”
Viorel Lis (79 de ani), fost primar al Bucureștiului în perioada 1998-2000, a făcut dezvăluiri despre căsnicia sa cu Oana, o femeie cu 35 de ani mai tânără. Viorel și Oana Lis sunt...
#nausica mircea, #icr istanbul, #designer vestimentar, #Viorica Dancila, #Lucian Romascanu ministrul Culturii , #stiri Lucian Romascanu
Comentarii
V
vgabriel2k
rank 2
V
vlad_semae_seme_
rank 1