O navă de cercetare s-a răsturnat din cauza vântului puternic, în Scoţia. Zeci de oameni au fost răniți FOTO

Miercuri, 22 Martie 2023, ora 19:34
1881 citiri
O navă de cercetare s-a răsturnat din cauza vântului puternic, în Scoţia. Zeci de oameni au fost răniți FOTO
Nava aparţine Marinei americane FOTO Twitter

33 de persoane au fost rănite miercuri, 22 martie, după ce o navă americană s-a desprins de pe suportul său şi s-a răsturnat pe o parte într-un doc uscat al şantierului Imperial Dock din Leith, din Scoţia, relatează BBC.

Cinci ambulanţe, o ambulanţă aeriană, trei echipe de traumatologie şi alţi specialişti au intervenit la faţa locului, după accidentul care a avut loc în jurul orei 08.30 GMT (10.30, ora României).

21 rănite au fost transportate la spital, iar 12 au primit îngrijiri la faţa locului, a anunţat serviciul scoţian de ambulanţă.

Imagini postate pe Twitter arată o navă mare înclinată la 45 de grade, care se sprijinită de peretele unui doc uscat.

Un consilier local susţine că vântul puternic ar fi provocat incidentul.

După ce nava de cercetare Petrel s-a desprins din suportul său, autorităţile au declarat că este vorba despre un incident major, iar oamenii au fost rugaţi să nu se prezinte la unitatea de primiri urgenţe a spitalului Edinburgh Royal Infirmary decât dacă este vorba într-adevăr de o urgenţă.

Nava aparţine Marinei americane şi are 3.000 de tone. Are o lungime de 76 de metri şi este deţinută din octombrie 2022 de Centrul de Inginerie şi Război Expediţionar al Facilităţilor Navale ale Statelor Unite, fiind operată de Oceaneering International.

Anterior, nava fusese deţinută de cofondatorul Microsoft Paul Allen, dar a fost acostată pe termen lung în 2020 ca urmare a ”provocărilor de operare” din timpul pandemiei Covid, iar de atunci nu a mai fost folosită.

Înainte de aceasta, nava a fost folosită pentru căutări în ape adânci de epave, descoperind inclusiv crucişătorul USS Indianapolis, pierdut în Al Doilea Război Mondial, care a fost găsit la 5,5 km adâncime.

Nava RV Petrel fusese echipată pentru astfel de căutări specializate înainte ca miliardarul Allen să moară, în 2018. Acesta se angajase să aloce cea mai mare parte a averii sale pentru filantropie şi cercetare ştiinţifică non-profit.

#nava rasturnata, #santier naval, #scotia, #raniti, #marina americana , #stiri internationale