O navă din perioada vikingilor, descoperită de arheologi în adâncurile celui mai mare lac din Norvegia

Luni, 28 Noiembrie 2022, ora 11:21
2500 citiri
O navă din perioada vikingilor, descoperită de arheologi în adâncurile celui mai mare lac din Norvegia
Silueta unei nave medievale descoeprită în adâncurile celui mai mare lac din Norvegia FOTO sciencenorway.no

Arheologii subacvatici au descoperit în adâncurile lacului Mjøsa, pe 17 noiembrie, silueta unei nave medievale.

Cu o suprafaţă de aproximativ 360 km2, acest lac situat la aproximativ cincizeci de kilometri nord de Oslo, este cel mai mare din ţara scandinavă.

Potrivit specialiştilor, lungă de cel puţin zece metri, nava nu este un „langskip”, o navă vikingă. Poziţia vâslei sale ar indica o construcţie ceva mai recentă.

„Cel mai probabil, epava ar trebui să dateze din secolul al XIV-lea, cel mai târziu”, a remarcat, pentru presa norvegiană, arheologul Forskning Øyvind Ødegård, şeful misiunii subacvatice de la Universitatea Norvegiană de Ştiinţă şi Tehnologie (NTNU).

Dacă ea datează după perioada vikingilor, epava rămâne cel mai vechi vestigiu al Mjøsa. Căutătorii se aşteptau să găsească o navă mai veche. Cu ajutorul dispozitivului Hugin a fost cartografiat fundul lacului Mjøsa. A fost dificil, de fapt, pentru scafandri să caute cu echipamentul lor la peste 20 până la 30 de metri adâncime. La 410 de metri distanţă, dispozitivul încărcat cu scaner a localizat nava.

Aceasta este, deocamdată, singura descoperire făcută după două săptămâni de prospectări subacvatice. Peste 11% din suprafaţa Mjøsa a fost cercetată.

Până acum, adâncurile lacului erau renumite în special pentru moştenirea lor industrială. Oamenii de ştiinţă lucrează împreună cu Agenţia Norvegiană de Mediu, responsabilă cu identificarea explozibilelor şi a altor muniţii aruncate pe fundul lacului, ce provin de la o fostă fabrică de arme, între anii 1940 şi 1970.

O certitudine istorică este totuşi cunoscută de toţi cercetătorii din regiune: situat la răscrucea mai multor regiuni bogate din sudul Norvegiei, Lacul Mjøsa a fost scena multor bătălii navale între epoca vikingă şi secolul al XIII-lea. Întrucât vasul descoperit în noiembrie pare să fi fost bine conservat datorită apei proaspete a lacului, arheologii speră înregistreze mai multe descoperiri în următoarele campanii de săpături.

Vânătoarea de nave vikinge se poate relua în primăvara lui 2023.

#nava, #arheologi, #Norvegia, #lac, #medieval, #descoperire arheologica, #Vikingi , #stiri cultura