Funeraliile lui Navalnîi. Mulțimea nu părăsește cimitirul Borisov. Au început arestările în rândurile protestatarilor VIDEO LIVE

Vineri, 01 Martie 2024, ora 10:16
26203 citiri
Funeraliile lui Navalnîi. Mulțimea nu părăsește cimitirul Borisov. Au început arestările în rândurile protestatarilor VIDEO LIVE
Mulțimea nu părăsește zona cimitirului FOTO X

Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, este înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, 1 martie, pe fondul unei securităţi stricte şi al temerilor privind o represiune a poliţiei, la două săptămâni după ce a murit subit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, relatează Reuters. Ceremonia funerară este programată la ora locală 14.00 (13.00 - ora României).

UPDATE 17.59 Poliția a început arestările în rândul participanților la funeralii care nu vor să părăsească zona. Pese 45 de persoane au fost reținute. Mulțimea a strigat: ”Împăratul este gol!”, ”Opriți războiul”, ”Dragostea învinge ura”.

UPDATE 17.01 Dintre personalitățile de înalt calibru ale Rusiei, doar una a îndrăznit să vină la acest eveniment - Evgheni Roizman, fostul primar al Ekaterinburgului, al 4-lea oraș ca dimensiune al Rusiei.

UPDATE 16.35 Oamenii trec prin fața mormântului deschis al lui Navalnîi. Teoretic, accesul vizitatorilor în cimitir s-a terminat la ora locală 17.00 (n.r. - 16.00, ora României). Cu toate acestea, autoritățile n-au decretat încă închiderea porților.

UPDATE 16.25 Publicația SOTA a prezentat un colaj de cinci momente relevante pentru ceremonia de înmormântare a lui Navalnîi.

UDPATE 16.15 Publicația Mediazona scrie că doi cititori au raportat în mod independent că ofițerii de poliție le permit „bărbaților străini în civil” (n.r. - aparent provocatori) să treacă în spatele baricadelor oficiale după ce gesticulează simbolul „V” cu degetele. Mai devreme, aceiași bărbați au strigat că cei îndoliați ar trebui să mărșăluiască spre Kremlin pentru a pune capăt „sclaviei”.

În timpul demonstrațiilor anterioare, departamentele de poliție ruse au plasat ofițeri îmbrăcați în civil în mulțime care instigă în mod deliberat un comportament indisciplinat pentru a declanșa tactici de poliție mai agresive.

UPDATE 15.47 Iulia Navalnaia, care se află în exil în Germania, a transmis un mesaj de adio în timpul ceremoniei de înmormântare.

UPDATE 15.35 Zeci de mii de oameni se îndreaptă spre cimitirul unde a fost înmormântat Navalnîi. Coloana gigantică este blocată temporar și nu este clar dacă va ajunge la destinație.

UPDATE 15.05 Ceremonia de înmormântare din cimitirul moscovit Borisovskoie se desfășoară în prezența câtorva apropiați. Sicriul este coborât în groapă având pe fundal melodia "My way", a lui Frank Sinitra, și coloana sonoră din filmul "Terminator". Mulțimea gigantică care se îndrepta înspre cimitir a fost blocată. „Alexey considera Terminator 2 cel mai bun film din toate timpurile. La înmormântarea lui au cântat muzică din scena finală”, se arată într-o relatare de la fața locului

UPDATE 14.50 Ivan Zdanov, apropiatul familiei Navalnîi, a transmis că organizarea proastă făcută de autoritățile moscovite a cauzat blocarea mașinii în care se afla sicriul lui Navalnîi în fața cimitirului. În cele din urmă, sicriul a fost coborât și transportat spre groapă. "Sicriul va fi deschis pentru ca rudele să-și ia ultimul rămas bun. Apoi va fi coborât în groapă. Ulterior lumea va putea trece prin fața mormântului să-și prezinte omagiile", a mai scris Zdanov.

Șirul oamenilor care se îndreaptă spre cimitir

UPDATE 14.25 O filmare arată oameni adunați în fața bisericii strigând "Putin e un criminal!"

UPDATE 14.15 Un corespondent al publicației Novaya Gazeta relatează că mai puțin de 300 de persoane au fost lăsate să participe la slujba funerară a lui Navalnîi, care „a avut loc pe repede înainte”. Mii de persoane s-au adunat în afara bisericii. În jurul orei 14.15, sicriul a ajuns la cimitirul unde urmează să fie îngropat.

UPDATE 14.00 O imagine cu sicriul deschis în biserică a fost difuzată pe Telegram. Slujba religioasă s-a încheiat în jurul orei 13.55. Sicriul a fost urcat în mașina funerară înconjurată de forțe de ordine cu echipament de luptă. Ivan Zhdanov, apropiatul lui Navalnîi care se ocupă de înmormântare, a încurajat oamenii să înceapă să se îndrepte spre cimitir, care se află la aproximativ 30 de minute de mers pe jos de biserica în care a avut loc slujba.

Mama lui Aleksei Navalnîi, luându-și rămas bun de la fiul ei

UPDATE 13.45 Mulțimea care vrea să-și ia rămas bun de la Navalnîi crește. Oamenii s-au adunat nu doar în preajma bisericii și la coada lungă de câțiva kilometri, ci și în curțile din vecinătate. Estimările arată că numărul rușilor veniți să-și prezinte omagiile se ridică la câteva zeci de mii în acest moment.

UPDATE 13.40 Mormântul în care va fi îngropat Aleksei Navalnîi se află chiar la intrarea în cimitirul bisericii, potrivit reprezentării grafice realizate de un apropiat. Cele mai recente informații arată că familia a fost lăsată să intre în lăcașul de cult pentru a asista la slujba religioasă. Părinții opozantului politic au fost fotografiați intrând în biserică.

UDPATE 13.30 Transmisiunea în direct încercată de Associated Press:

UPDATE 13.25

În timp ce mașina funerară care transporta sicriul lui Navalnîi se îndrepta spre curtea bisericii din Moscova, mulțimea a fost auzită aplaudând. „Nu ți-a fost frică, nici nouă nu ne este frică!”, au scandat oamenii, când sicriul a intrat în interiorul bisericii pentru slujba de înmormântare.

UPDATE 13.20 Participanții la ceremonii spun că o mână de oameni au fost lăsați să intre în curtea bisericii, nu și în interiorul lăcașului de cult. Cel mai probabil este vorba despre rude. Un participant la funeralii confirmă informația că semnalul de internet este foarte slab.

UPDATE 13.10 Echipa lui Navalnîi susține că semnalul de date mobile este bruiat în piața în care are loc înmormântarea, fapt care face dificilă spre imposibilă transmisiunea live. Sicriul a ajuns la biserică în jurul orei 13.00, iar mulțimea de câteva mii de oameni adunată în piață îi strigă numele opozantului politic mort în gulagul putinist.

Știrea inițială:

Aliaţii lui Navalnîi - care au promis să transmită în direct pe internet evenimentele din această zi - l-au acuzat pe preşedintele Vladimir Putin că a dat ordin ca opozantul să fie asasinat, pentru că liderul rus nu ar fi putut tolera gândul că Navalnîi ar putea fi eliberat într-un potenţial schimb de deţinuţi cu SUA. Aceştia nu au publicat dovezi care să susţină această acuzaţie, dar au promis să prezinte modul în care a fost ucis şi de către cine.

Kremlinul a negat implicarea statului în moartea sa şi a declarat că nu are cunoştinţă de niciun acord pentru eliberarea lui Navalnîi. Certificatul său de deces - potrivit aliaţilor - spune că a murit din cauze naturale.

Navalnîi, fost avocat, reprezintă cea mai fermă provocare politică împotriva lui Putin de la venirea la putere a liderului rus, la sfârşitul anului 1999, organizând proteste de stradă şi publicând investigaţii răsunătoare despre presupusa corupţie a unor persoane din elita conducătoare.

Însă, în urma unei serii de acuzaţii penale pentru fraudă şi extremism - despre care Navalnîi a spus că au fost motivate politic - a fost condamnat la peste 30 de ani de închisoare, iar majoritatea susţinătorilor săi fie au fugit din ţară, fie se află în închisoare.

Navalnîi a decis să se întoarcă în Rusia din Germania în 2021, după ce a fost tratat pentru ceea ce medicii occidentali au spus că a fost otrăvire cu un agent neurotoxic, dar imediat a fost arestat.

Putin, care controlează toate pârghiile statului şi este de aşteptat să fie reales confortabil pentru un nou mandat de şase ani peste două săptămâni, nu a comentat încă moartea lui Navalnîi şi a evitat ani de zile să îi menţioneze numele.

Deşi Navalnîi este bine cunoscut în Occident, nici televiziunea de stat din Rusia nu l-a menţionat ani de zile, iar atunci când a făcut-o a fost pe scurt şi într-o lumină negativă.

SLUJBA ÎNCEPE LA ORA 13:00, ORA ROMÂNIEI

O slujbă religioasă pentru Navalny urmează să aibă loc la ora locală 14.00 (13.00, ora României) la Biserica Icoanei Maicii Domnului din cartierul moscovit Marino, unde Navalnîi avea domiciliul. Apoi este programată înmormântarea, la cimitirul Borisovskoie, la aproximativ 2,5 km distanţă, de cealaltă parte a râului Moskva, două ore mai târziu.

Aliaţii lui Navalnîi, care se află în afara Rusiei şi care au fost desemnaţi de autorităţi drept extremişti susţinuţi de SUA, au cerut persoanelor care doresc să îi onoreze memoria, dar nu pot participa la serviciul funerar, să meargă în schimb la anumite repere din oraşele lor, vineri seara, la ora locală 19.00.

Kremlinul a spus că declaraţiile aliaţilor lui Navalnîi sunt provocatoare şi a avertizat că poliţia va respecta legea.

Judecând după adunările anterioare ale susţinătorilor lui Navalnîi, este probabilă o prezenţă intensă a poliţiei, iar autorităţile vor dispersa tot ceea ce vor considera că seamănă cu o demonstraţie politică, în conformitate cu legile privind protestele.

Soţia lui Navalnîi, Iulia, cu care a avut doi copii, a declarat că nu este sigură dacă funeraliile în sine vor decurge în mod paşnic sau dacă poliţia va aresta participanţii. Ea se află în afara Rusiei.

Este de aşteaptat ca mama lui Navalnîi, Liudmila, în vârstă de 69 de ani, să participe la înmormântarea acestuia. Nu este clar cine altcineva va avea voie să intre în biserică pentru slujbă.

Navalnîi a condamnat decizia lui Putin de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina ca fiind o întreprindere nebunească şi construită pe minciuni. Însă biserica care va găzdui înmormântarea sa a făcut donaţii armatei ruse şi şi-a anunţat cu entuziasm sprijinul pentru război.

În perioada premergătoare înmormântării sale, aliaţii săi au acuzat autorităţile că le-au blocat planurile de a organiza un serviciu funerar civil mai amplu şi au declarat că persoane necunoscute au reuşit chiar să le zădărnicească încercările de a închiria un dric pentru a-l transporta la propria înmormântare.

Kremlinul a declarat că nu are nimic de-a face cu aranjamentele funerare ale lui Navalnîi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Asemănarea dintre înmormântarea lui Navalnîi și Revoluția română din 1989: ”În ghearele Bestiei”
02.03.2024 18:32 - Asemănarea dintre înmormântarea lui Navalnîi și Revoluția română din 1989: ”În ghearele Bestiei”
Politicianul rus de opoziţie Aleksei Navalnîi a fost înmormântat la Moscova, vineri, pe fondul unei securităţi stricte şi al temerilor privind o represiune a poliţiei, la două săptămâni...
”Terminator 2”, la înmormântarea lui Navalnîi VIDEO
02.03.2024 16:56 - ”Terminator 2”, la înmormântarea lui Navalnîi VIDEO
În timpul înmormântării lui Alexei Navalnîi, la Moscova, a fost redată coloana sonoră a filmului „Terminator 2: Judgment Day”, precum şi melodia „My Way” de Frank Sinatra. Oponentul...
Mesajul Ambasadei SUA în Rusia cu ocazia înmormântării lui Navalnîi: „Rămâne un exemplu pentru ce ar putea și ce ar trebui să fie Rusia” FOTO
01.03.2024 17:09 - Mesajul Ambasadei SUA în Rusia cu ocazia înmormântării lui Navalnîi: „Rămâne un exemplu pentru ce ar putea și ce ar trebui să fie Rusia” FOTO
Ambasada SUA la Moscova a publicat vineri, 1 martie, o declarație cu ocazia înmormântării activistului anti-corupție Alexei Navalnîi. După condoleanțele de rigoare, mesajul diplomației...
Cine este singurul personaj de calibru care a avut curajul să vină la înmormântarea lui Navalnîi. Lașitatea extremă a așa-zisei elite ruse FOTO
01.03.2024 16:55 - Cine este singurul personaj de calibru care a avut curajul să vină la înmormântarea lui Navalnîi. Lașitatea extremă a așa-zisei elite ruse FOTO
Înmormântarea opozantului Alexei Navalnîi a demonstrat lașitatea extremă a așa-zisei elite ruse. Dintre personalitățile de înalt calibru, doar una a îndrăznit să vină la acest...
Mesajul Iuliei Navalnaia, transmis din exil în timp ce soțul ei era îngropat: „Nu știu dacă voi putea, dar voi încerca” VIDEO
01.03.2024 15:46 - Mesajul Iuliei Navalnaia, transmis din exil în timp ce soțul ei era îngropat: „Nu știu dacă voi putea, dar voi încerca” VIDEO
Iulia Navalnaia a transmis un mesaj emoționant la înmormântarea soțului ei, activistul anti-corupție Alexei Navalnîi, vineri, 1 martie, la Moscova. După ce i-a mulțumit pentru 26 ani de...
Funeraliile lui Navalnîi. Mulțimea nu părăsește cimitirul Borisov. Au început arestările în rândurile protestatarilor VIDEO LIVE
01.03.2024 10:16 - Funeraliile lui Navalnîi. Mulțimea nu părăsește cimitirul Borisov. Au început arestările în rândurile protestatarilor VIDEO LIVE
Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin, este înmormântat la Moscova în cursul zilei de vineri, 1 martie, pe fondul unei securităţi stricte şi al temerilor privind o represiune a...
Navalnîi va fi înmormântat astăzi. Apropiații opozantului îi îndeamnă pe ruși să participe masiv la funeralii
01.03.2024 07:11 - Navalnîi va fi înmormântat astăzi. Apropiații opozantului îi îndeamnă pe ruși să participe masiv la funeralii
Fosta asistentă şi purtătoare de cuvânt a lui Aleksei Navalnîi Kira Iarmîş i-a îndemnat joi pe ruşi să participe masiv, vineri, la funeraliile opozantului rus, la aproape două...
România se alătură țărilor UE care cer sancțiuni suplimentare pentru Rusia. Scrisoarea comună trimisă șefului diplomației europene
29.02.2024 20:16 - România se alătură țărilor UE care cer sancțiuni suplimentare pentru Rusia. Scrisoarea comună trimisă șefului diplomației europene
Opt state membre ale UE, respectiv Republica Cehă, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Suedia, au cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei după moartea opozantului Aleksei...
Cinism extrem al Kremlinului. Firmele de pompe funebre, amenințate să nu transporte trupul lui Navalnîi la biserică
29.02.2024 18:38 - Cinism extrem al Kremlinului. Firmele de pompe funebre, amenințate să nu transporte trupul lui Navalnîi la biserică
Aliaţii defunctului lider al opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi au declarat joi, 29 februarie, că nu reuşesc să închirieze o maşină funerară care să transporte sicriul cu trupul lui...
Văduva lui Aleksei Navalnîi a susținut un discurs în Parlamentul European. "Înmormântarea va avea loc poimâine şi încă nu sunt sigură dacă va fi paşnică” VIDEO
28.02.2024 16:14 - Văduva lui Aleksei Navalnîi a susținut un discurs în Parlamentul European. "Înmormântarea va avea loc poimâine şi încă nu sunt sigură dacă va fi paşnică” VIDEO
Văduva lui Aleksei Navalnîi, opozantul rus decedat la 16 februarie în închisoare la vârsta de 47 de ani, s-a adresat miercuri, 28 februarie, Parlamentului European şi l-a acuzat pe Vladimir...
Iulia Navalnaia îl acuză pe Putin că i-a torturat soțul: Un monstru care conduce o organizație criminală
28.02.2024 13:35 - Iulia Navalnaia îl acuză pe Putin că i-a torturat soțul: Un monstru care conduce o organizație criminală
Aleksei Navalnîi a fost torturat la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin, care este un monstru şi conduce o organizaţie criminală, din care fac parte oameni care otrăvesc, asasini, a...
Aleksei Navalnîi va fi înmormântat pe 1 martie, la Moscova
28.02.2024 12:11 - Aleksei Navalnîi va fi înmormântat pe 1 martie, la Moscova
Aleksei Navalnîi, liderul opoziției ruse care a murit în închisoare la mijlocul lunii februarie, va fi înmormântat vineri, 1 martie, la Moscova, a declarat purtătoarea de cuvânt a acestuia,...
Piedici în organizarea funeraliilor lui Aleksei Navalnîi. „Refuză de îndată ce aud de numele lui”
27.02.2024 17:09 - Piedici în organizarea funeraliilor lui Aleksei Navalnîi. „Refuză de îndată ce aud de numele lui”
Echipa lui Aleksei Navalnîi a denunţat marţi, 27 februarie, obstacole în calea organizării funeraliilor omului politic pentru ca susţinătorii acestuia să-şi ia rămas bun de la el la...
Când și unde ar putea fi înmormântat Aleksei Navalnîi. ”Surpriza” pregătită lui Putin de susținătorii principalului său opozant
26.02.2024 18:11 - Când și unde ar putea fi înmormântat Aleksei Navalnîi. ”Surpriza” pregătită lui Putin de susținătorii principalului său opozant
Echipa lui Aleksei Navalnîi a anunțat luni, 26 februarie, data la care vor avea loc funeraliile liderului opoziţiei ruse, potrivit EFE, Reuters şi Meduza.io. Potrivit unui anunț făcut pe...
Cancelarul german afirmă că regimul lui Putin l-a omorât pe Navalnîi. "Moartea lui este acum consecința unei dictaturi"
26.02.2024 14:56 - Cancelarul german afirmă că regimul lui Putin l-a omorât pe Navalnîi. "Moartea lui este acum consecința unei dictaturi"
Olaf Scholz, cancelarul Germaniei l-a acuzat pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru moartea politicianului de opoziţie Aleksei Navalnîi, potrivit DPA. Cancelarul Germaniei afirmă că...
Navalnîi era în cărți să fie eliberat într-un schimb de prizonieri, susține o aliată a opozantului rus
26.02.2024 14:19 - Navalnîi era în cărți să fie eliberat într-un schimb de prizonieri, susține o aliată a opozantului rus
Aleksei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin era, în momentul morţii sale, pe punctul de a fi eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, a declarat luni, 26 februarie, Maria Pevcih, o...
Australia dispune sancțiuni financiare și interdicții de călătorie pentru șapte angajați ruși din penitenciarul unde a murit Navalnîi
26.02.2024 07:32 - Australia dispune sancțiuni financiare și interdicții de călătorie pentru șapte angajați ruși din penitenciarul unde a murit Navalnîi
Australia a impus luni sancţiuni financiare şi interdicţii de călătorie pentru şapte angajaţi ai sistemului penitenciar rus pe care îi acuză că l-au maltratat pe opozantul Kremlinului,...
Rămăşiţele lui Aleksei Navalnîi, predate mamei sale. Ce se știe despre funeralii
24.02.2024 17:56 - Rămăşiţele lui Aleksei Navalnîi, predate mamei sale. Ce se știe despre funeralii
Rămăşiţele lui Aleksei Navalnîi, pe care rudele acestuia le cer de peste o săptămână, au fost predate mamei acestuia, a anunțat sâmbătă, 24 februarie, o purtătoare de cuvânt a...
Ultimatum pentru mama lui Alexei Navalnîi: este de acord cu o înmormântare secretă sau fiul ei va fi îngropat într-o colonie penală
23.02.2024 18:38 - Ultimatum pentru mama lui Alexei Navalnîi: este de acord cu o înmormântare secretă sau fiul ei va fi îngropat într-o colonie penală
Mama lui Alexei Navalnîi insistă ca autoritățile ruse ”să permită ca înmormântarea și slujba de comemorare să se desfășoare în conformitate cu obiceiurile”. Femeia a primit,...
SUA impun noi sancțiuni Rusiei. Biden: ”Putin va plăti un preț și mai mare”
23.02.2024 14:36 - SUA impun noi sancțiuni Rusiei. Biden: ”Putin va plăti un preț și mai mare”
Președintele american Joe Biden a anunțat vineri, 23 februarie, noi sancțiuni împotriva Rusiei, într-o declarație care marchează doi ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei Biden a...
#navalnii mort, #inmormantare navalnii, #Moscova, #transmisiune directa, #Rusia, #Aleksei Navalnii , #navalnii mort