Descoperirea unei nave naziste lângă coastele Belgiei intrigă experții: Ce au găsit acolo după 80 de ani e otrăvitor VIDEO

Joi, 27 Octombrie 2022, ora 05:14
49290 citiri
Descoperirea unei nave naziste lângă coastele Belgiei intrigă experții: Ce au găsit acolo după 80 de ani e otrăvitor VIDEO
Epava unei nave naziste poluează și azi, după 80 de ani FOTO: Live Science

Un grup de oameni de știință condus de Universitatea Gent, care a efectuat un studiu important publicat în revista Frontiers in Marine Science, a făcut o descoperire ce a uimit experții lângă coasta Belgiei: o navă nazistă scufundată, care afectează viața marină, poluând cu substanțe toxice, după 80 de ani.

Vasul german din cel de-Al Doilea Război Mondial s-a scufundat în Marea Nordului în 1942 și poluează încă de pe fundul apei, desi au trecut opt decenii, potrivit Live Science.

Studiul arată că poluanții de la epava istorică - inclusiv hidrocarburile aromatice policiclice din combustibilul său, metalele grele și urmele de explozivi - afectează microbiologia și geochimia fundului mării în jurul locului, unde se află acum.

Descoperire fantastică lângă coastele SUA: Submarinul german secret ce nu trebuia găsit niciodată VIDEO

Cercetătorii sugerează că miile de epave din timpul războiului din Marea Nordului, între Marea Britanie și continentul european, ar putea amenința în mod similar mediul marin.

„Metalele grele pot proveni din diverse surse din interiorul epavei în sine și pot fi o sursă de ioni metalici, precum și combustibilul (cărbune), vopsea și lubrifianți”, liderul proiectului Maarten De Rijcke, cercetător la Institutul Marin Flanders din Belgia.

El și colegii săi au vrut să afle dacă astfel de epave afectează încă comunitățile microbiene și sedimentele din jur ale fundului mării unde se află, oferind astfel cercetătorilor o perspectivă unică asupra amenințărilor pentru mediu pe care le reprezintă.

Un nou fenomen neobișnuit descoperit: Ceva neștiut din aer ne îmbolnăvește

Nava John Mahn era un vas german de pescuit când a fost lansat în 1927, dar după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial în 1939, el a fost rechiziționat de Marina germană - numită „Kriegsmarine” sub naziști – ca „vorpostenboot” sau barcă de patrulare, cu denumirea V-1302.

Nava Kriegsmarine a avut baza în portul olandez ocupat Rotterdam, iar în februarie 1942 a servit la Operațiunea Cerberus. Dar nava V-1302 John Mahn a fost scufundată de bombardierele britanice în timpul acțiunii, pe 12 februarie 1942.

Studiul lor a arătat că multe dintre substanțele chimice de pe navă erau periculoase, toxice, după 80 de ani sub valuri. În probele prelevate, cercetătorii au găsit mai multe metale grele precum nichelul și cuprul, împreună cu substanțe chimice numite hidrocarburi aromatice policiclice, care se găsesc în diverși compuși, cum ar fi explozivii. În plus au găsit și arsen, cărbune și benzină.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Victoria” împotriva Rusiei anunțată de Nicolae Ciucă la Chișinău, după întâlnirea cu Maia Sandu FOTO
”Victoria” împotriva Rusiei anunțată de Nicolae Ciucă la Chișinău, după întâlnirea cu Maia Sandu FOTO
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-a întâlnit vineri, 1 martie, la Chișinău, cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu. ”O reîntâlnire extrem de caldă şi plăcută cu...
Ministrul de Interne anunță că se lucrează la un ghid deontologic după ce mai mulți polițiști au mers băuți la serviciu: ”E o cifră mare”
Ministrul de Interne anunță că se lucrează la un ghid deontologic după ce mai mulți polițiști au mers băuți la serviciu: ”E o cifră mare”
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat vineri, 1 martie, că este preocupat de creşterea integrităţii în funcţia publică, menţionând că se lucrează la un ghid...
#nave naziste razboi, #nava scufundata, #nave germane, #nazisti germania, #Razboi Mondial, #Al Doilea Razboi Mondial, #Belgia , #descoperire