Un grup de oameni de știință condus de Universitatea Gent, care a efectuat un studiu important publicat în revista Frontiers in Marine Science, a făcut o descoperire ce a uimit experții lângă coasta Belgiei: o navă nazistă scufundată, care afectează viața marină, poluând cu substanțe toxice, după 80 de ani.
Vasul german din cel de-Al Doilea Război Mondial s-a scufundat în Marea Nordului în 1942 și poluează încă de pe fundul apei, desi au trecut opt decenii, potrivit Live Science.
Studiul arată că poluanții de la epava istorică - inclusiv hidrocarburile aromatice policiclice din combustibilul său, metalele grele și urmele de explozivi - afectează microbiologia și geochimia fundului mării în jurul locului, unde se află acum.
Cercetătorii sugerează că miile de epave din timpul războiului din Marea Nordului, între Marea Britanie și continentul european, ar putea amenința în mod similar mediul marin.
„Metalele grele pot proveni din diverse surse din interiorul epavei în sine și pot fi o sursă de ioni metalici, precum și combustibilul (cărbune), vopsea și lubrifianți”, liderul proiectului Maarten De Rijcke, cercetător la Institutul Marin Flanders din Belgia.
El și colegii săi au vrut să afle dacă astfel de epave afectează încă comunitățile microbiene și sedimentele din jur ale fundului mării unde se află, oferind astfel cercetătorilor o perspectivă unică asupra amenințărilor pentru mediu pe care le reprezintă.
Un nou fenomen neobișnuit descoperit: Ceva neștiut din aer ne îmbolnăvește
Nava John Mahn era un vas german de pescuit când a fost lansat în 1927, dar după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial în 1939, el a fost rechiziționat de Marina germană - numită „Kriegsmarine” sub naziști – ca „vorpostenboot” sau barcă de patrulare, cu denumirea V-1302.
Nava Kriegsmarine a avut baza în portul olandez ocupat Rotterdam, iar în februarie 1942 a servit la Operațiunea Cerberus. Dar nava V-1302 John Mahn a fost scufundată de bombardierele britanice în timpul acțiunii, pe 12 februarie 1942.
Studiul lor a arătat că multe dintre substanțele chimice de pe navă erau periculoase, toxice, după 80 de ani sub valuri. În probele prelevate, cercetătorii au găsit mai multe metale grele precum nichelul și cuprul, împreună cu substanțe chimice numite hidrocarburi aromatice policiclice, care se găsesc în diverși compuși, cum ar fi explozivii. În plus au găsit și arsen, cărbune și benzină.
Deci dacă ai fi fost atunci in Germania acelor ani,... Vezi tot