Cum arată nouă navă de patrulare a Poliției de Frontieră. Valoarează 13 milioane de euro și a fost construită în Turcia VIDEO FOTO

Miercuri, 06 Iulie 2022, ora 18:43
5421 citiri
Cum arată nouă navă de patrulare a Poliției de Frontieră. Valoarează 13 milioane de euro și a fost construită în Turcia VIDEO FOTO

Prima dintre cele două nave de patrulare ce intră în dotarea Poliției de Frontieră Române a fost deja lansată la apă.

Acesta este primul pas din întreg procesul de testare al navei. Ea urmează să fie supusă probelor funcționale în prezenţa specialiștilor Poliţiei de Frontieră Române.

După ce totul va fi în ordine, vor fi instalate ultimele sisteme de supraveghere și nava va începe patrularea.

Cât costă navele comandate de MAI în Antalya

”În cursul zilei de marți, 5 iulie, la sediul şantierului Damen Shipyards din Antalya, în prezența unei delegaţii a Poliţiei de Frontieră Române și a managerului de proiect, a avut loc lansarea la apă a primei nave maritime de patrulare din completul de două nave ce vor intra în dotarea Poliţiei de Frontieră Române, în vederea creșterii capabilităţilor de intervenţie operativă la frontiera maritimă externă a Uniunii Europene.

Reprezentantul Direcţiei Fonduri Externe Nerambursabile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne s-a alăturat echipei de specialiști compusă din personal din cadrul Gărzii de Coastă şi Bazei de Reparații Nave Brăila, aparţinând Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, ce supervizează permanent procesul de dotare/echipare a navelor construite de către şantierul din cadrul grupului DAMEN”, a transmis Poliția de Frontieră într-un comunicat de presă.

”Lansarea la apă este primul pas din procesul de operaţionalizare/testare a tuturor sistemelor de navigație şi propulsie necesare deplasării către șantierul Damen - Mangalia unde vor fi instalate ultimele sisteme de supraveghere. Astfel, în perioada următoare, va fi continuat procesul de instalare/punere în funcțiune, urmând ca nava sa fie supusă probelor funcționale în prezenţa specialiștilor Poliţiei de Frontieră Române.

Construcţia acestei nave face parte dintr-un contract de achiziţie încheiat, la data de 10.03.2021, între Inspectoratul General al Poliției de Frontieră şi Damen Shipyards Gorinchem B.V. Netherlands, care vizează achiziționarea a două mijloace de mobilitate navală, valoarea totală a contractului fiind de 129.944.250 de lei fără TVA (26 milioane de euro). Finanţarea este asigurată în cadrul unui amplu proiect din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul pentru Securitate Internă (ROFSIB2018OS2ASP02 – Achiziție de mijloace de mobilitate navală necesare Frontex), urmând ca navele să intre în dotarea Poliţiei de Frontieră Române până la data de 30.11.2022”, se arată în comunicat.

”Scopul proiectului, implementat de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră începând cu luna martie a anului 2018, este acela de suplimentare a flotei navale a Poliţiei de Frontieră Române, în cadrul acestuia, pe lângă cele două nave maritime de patrulare (CPV – Coastal Patrol Vessel), fiind deja achiziţionate cinci şalupe de intervenţie de mare viteză (CPB – Coastal Patrol Boat), aflate în exploatarea Poliţiei de Frontieră Române. Ceremonialul de intrare în flotă a celor cinci șalupe maritime de intervenție de mare viteză a avut loc, în Portul Constanța, la data de 09.02.2022”, a mai transmis Poliția de Frontieră.

Pentru ce vor fi folosite cele două nave

”În contextul gestionarii fenomenului migraţionist la frontierele externe ale UE, achiziția navelor maritime de supraveghere este oportună pentru îndeplinirea angajamentelor Poliţiei de Frontieră Române asumate cu Agenția Frontex, în ceea ce privește detașarea de echipamente tehnice în operaţiunile comune derulate la frontiera maritimă externă a Uniunii Europene.

Cele două nave vor fi utilizate în misiuni de patrulare la frontieră, în operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi în alte activităţi specifice controlului şi supravegherii frontierei maritime.

Menţionăm faptul că Poliţia de Frontieră Română gestionează 2.070 km de frontieră externă a Uniunii Europene, din care 225 km sunt la Marea Neagră. Prin exploatarea navelor aflate în dotare, se realizează un dispozitiv de supraveghere eficient, a cărui continuitate în timp şi spaţiu asigură permanent acoperirea unui spaţiu maritim de cca. 20.000 Km2 (ape maritime interioare, marea teritorială, zona contiguă şi zona economică exclusivă)”, a mai transmis IGPF.

INFORMAŢII DE BACKGROUND

Caracteristici tehnico-tactice principale - Damen FCS 4008 PATROL:

 executarea de misiuni operative de până la 3 zile pe un grad de agitaţie a mării 5 Douglas (valuri până la 4 metri înălţime);

 posibilitatea de a menține legătura de date şi informaţii cu centrul de comandă şi control, precum şi cu alte nave;

 echipaj: 28 persoane;

 capacitate maximă supravieţuitori (pe puntea pupa): 80 persoane;

 viteză maximă: 30 noduri;

 lungime totală: 42,95 m;

 lăţime totală: 8,65 m;

 pescaj maxim: 3,05 m;

 autonomie de minim 600 mile marine;

 tonaj brut: 300 tone.

Citeste si:
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
Sectorul Capitalei abandonat de partidele politice. Rămași fără primar, cetățenilor li se propun candidați necunoscuți
La trei luni după ce primăria Sectorului 5 din Capitală a rămas fără primar ca urmare a condamnării lui Cristian Popescu-Piedone, partidele nu s-au grăbit să facă propuneri de...
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
România va avea o nouă conductă de transport de gaze naturale. Ce județe va tranzita
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat vineri, 12 august, că a fost semnată autorizaţia de construire a conductei de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor - Orşova - Băile...
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
Turcească, Românească sau Olandeză?