Operațiunea secretă Paperclip: Cum au pus mâna SUA pe o comoară germană de neprețuit VIDEO

Luni, 26 Februarie 2024, ora 02:00
6102 citiri
Operațiunea secretă Paperclip: Cum au pus mâna SUA pe o comoară germană de neprețuit VIDEO
Operațiunea secretă Paperclip a fost una dintre cele mai ample misiuni ale SUA FOTO: History

Una dintre cele mai ample misiuni secrete din istoria recentă, numită Operațiunea Paperclip, a fost o acțiune sub acoperire realizată de Statele Unite. Programul, condus de către Joint Intelligence Objectives Agency (JIOA), a constat în aducerea a 1.600 de savanți germani naziști în America, pentru a lucra pentru Washington, o adevărată comoară de neprețuit.

Pe măsură ce Al Doilea Război Mondial intra în faza finală, organizațiile americane și britanice s-au unit pentru a cuceri Germania ocupată în căutarea a cât mai multă cercetare militară, științifică și tehnologică pe care o puteau descoperi, potrivit History.

În urma trupelor de luptă aliate, grupuri precum Combined Intelligence Objectives Subcommittee (CIOS) au început să confiște documente și materiale legate de război și să interogheze oamenii de știință, în timp ce facilitățile de cercetare germane erau acaparate de forțele aliate. O descoperire lămuritoare, un document recuperat dintr-o toaletă de la Universitatea din Bonn – a fost Lista Osenberg: un catalog de oameni de știință și ingineri care fuseseră puși la lucru pentru al Treilea Reich.

Londra dezvăluie mutarea secretă a lui Putin: Și-a reactivat o forță mai periculoasă ca niciodată

Într-o afacere sub acoperire, numită inițial Operațiunea Overcast, dar ulterior redenumită Operațiunea Paperclip, aproximativ 1.600 dintre acești oameni de știință germani (împreună cu familiile lor) au fost aduși în Statele Unite pentru a lucra pentru America, în timpul Războiului Rece.

Programul controversat a fost condus de nou-înființata Joint Intelligence Objectives Agency (JIOA), al cărei scop a fost de a valorifica resursele intelectuale germane pentru a ajuta la dezvoltarea arsenalul american de rachete și alte arme biologice și chimice și pentru a se asigura că astfel de informații râvnite nu vor cădea în mâinile Uniunii Sovietice.

Deși a sancționat oficial operațiunea, președintele Harry Truman a interzis agenției să recruteze membri naziști sau susținători activi ai naziștilor. Cu toate acestea, oficialii din cadrul JIOA și Oficiul pentru Servicii Strategice (OSS) – precursorul CIA – au ocolit această directivă eliminând sau ”văruind” dovezi incriminatoare ale posibilelor crime de război din evidențele oamenilor de știință, crezând că inteligența lor este crucială pentru perioada postbelică a țării.

Operațiunea secretă Dropshot: Planul Statelor Unite de a șterge de pe hartă Rusia, documente dezvăluite VIDEO

Unul dintre cei mai cunoscuți recruți a fost Wernher von Braun, directorul tehnic la Centrul de Cercetare al Armatei Peenemunde din Germania, care a jucat un rol esențial în dezvoltarea rachetei letale V-2 care a devastat Anglia în timpul războiului.

Von Braun și alți oameni de știință în domeniul rachetelor au fost aduși la Fort Bliss, Texas, și White Sands Proving Grounds, New Mexico, ca „angajați speciali ai Departamentului de Război” pentru a ajuta armata americană cu dezvoltarea de rachete. Ulterior, Von Braun a devenit director al Marshall Space Flight Center al NASA și arhitectul șef al vehiculului de lansare Saturn V, care a propulsat în cele din urmă două duzini de astronauți americani pe Lună.

Deși apărătorii operațiunii clandestine susțin că echilibrul de putere s-ar fi putut muta cu ușurință în Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece, dacă acești oameni de știință naziști nu ar fi fost aduși în Statele Unite, oponenții subliniază costul etic al ignorării crimelor lor abominabile de război fără pedepse sau responsabilitate.

Zilele unei țări ca superputere economică se apropie de sfârșit: Peste 800.000 de români afectați

În septembrie 1945, primul grup de șapte oameni de știință din domeniul rachetelor a sosit din Germania la Fort Strong, în Statele Unite: Wernher von Braun, Erich W. Neubert, Theodor A. Poppel, August Schulze, Eberhard F. M. Rees, Wilhelm Jungert și Walter Schwidetzky. În cele din urmă, oamenii de știință din rachete au ajuns la Fort Bliss, Texas, pentru testarea rachetelor la White Sands Proving Grounds, în calitate de „angajați speciali ai departamentului de război”.

Până în 1990, Operațiunea Paperclip a ajuns la imigrarea a 1.600 de angajați germani naziști, „reparațiile intelectuale” luate de SUA și Marea Britanie (brevete și procese industriale) fiind evaluate la aproximativ 10 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
De ce respinge Ioan Aurel Pop candidatura la alegerile prezidențiale. ”Am fost tentat să intru în politică”
Ioan Aurel Pop, unul dintre intelectualii de vârf ai României, a fost invitat de-a lungul timpului de mai multe partide, fie să se alăture unui proiect politic, în calitate de membru, fie să...
Dreapta Unită cere demisia președintelui AEP Toni Greblă, după scurgerea datelor personale ale potențialilor șefi de secție: „Și-a demonstrat încă o dată incompetenţa”
Dreapta Unită cere demisia președintelui AEP Toni Greblă, după scurgerea datelor personale ale potențialilor șefi de secție: „Și-a demonstrat încă o dată incompetenţa”
Alianţa Dreapta Unită îi cere demisia preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, după publicarea datelor personale ale potenţialilor şefi de secţie de votare....
#nazisti Operatiunea Paperclip SUA, #operatiune secreta, #misiune secreta, #servicii secrete SUA, #oameni stiinta Germania , #Statele Unite