Un bărbat acuzat de omor, suspectat că face parte din organizaţia mafiotă din sudul Italiei ’Ndrangheta, arestat după 16 ani de căutări

Vineri, 03 Februarie 2023, ora 07:42
2807 citiri
Un bărbat acuzat de omor, suspectat că face parte din organizaţia mafiotă din sudul Italiei ’Ndrangheta, arestat după 16 ani de căutări
Mafiot acuzat de omor, prins după 16 ani FOTO reportdifesa.it

Un bărbat din Italia, condamnat pentru omor şi considerat a face parte dintr-una din cele mai puternice organizaţii mafiote din ţară, a fost prins şi arestat după ce a petrecut 16 ani ca fugar. El a fost descoperit după ce a lucrat ca bucătar de pizza.

Egdardo Greco, în vârstă de 63 de ani, este suspectat că face parte din cunoscuta ’Ndrangheta, o puternică organizaţie mafiotă din Calabria, sudul Italiei.

Interpolul a afirmat că el a fost arestat joi în oraşul francez Saint-Etienne, unde la un moment dat a avut un restaurant italian sub o altă identitate, potrivit anchetatorilor francezi.

Descris ca un ”fugar periculos”, Greco era căutat în Italia pentru a ispăşi o pedeapsă la închisoare pe viaţă pentru uciderea lui Stefano şi Giuseppe Bartolomeo, a arătat, joi, Interpolul, într-o declaraţie.

El a fost acuzat şi de tentativa de omor asupra lui Emiliano Mosciaro, ”ca parte a războiului mafiot între grupările Pino Sena şi Perna Pranno care a marcat începutul anilor 1990”.

Fraţii Bartolomeo au fost omorâţi în bătaie, loviţi cu bare de fier, într-un depozit de peşte, în ianuarie 1991, a afirmat Poliţia italiană. Trupurile lor nu au fost niciodată găsite şi se crede că au fost dizolvate în acid.

În iunie 2021, la Saint-Etienne, Greco a devenit proprietarul unui restaurant italian numit Caffe Rossini Ristorante, pe care l-a avut până în noiembrie 2021, spun procurorii francezi.

Potrivit unor documente consultate de Agenţia France Presse, el a folosit numele Paolo Dimitrio şi a lucrat şi în alte restaurante italieneşti din oraş.

Un cont de Facebook al restaurantului Caffe Rossini, care acum pare să fie închis, arată că presa a relatat despre deschiderea localului în 2021.

”Paolo Dimitrio îşi deschide restaurantul visurilor sale”, era un titlu al unui articol în ziarul local Le Progres.

Greco mai lucra, seara, într-un restaurant de pizza, sub numele pe care îl adoptase, potrivit presei italiene.

După ce a fost arestat, el a apărut în faţa unui procuror din Lyon care l-a anunţat oficial despre mandatul de arestare din Italia, afirmă procurorii. El a fost dus în detenţie.

La arestarea lui Greco au contribuit Italia şi Franţa, în cadrul proiectului de cooperare împotriva ’Ndrangheta desfăşurat de Interpol, care facilitează colaborarea poliţienească între 195 de state membre.

Ministrul de Interne italian, Matteo Piantedosi, a afirmat, citat în comunicatul Interpol, că arestările arată angajamentul ţării sale în a ”lupta împotriva tuturor formelor de crimă organizată şi a localiza fugarii periculoşi”.

’Ndrangheta a fost considerată cea mai extinsă şi mai puternică grupare mafiotă din Italia, a afirmat Interpol, operând în întreaga lume şi având legături puternice cu comerţul cu cocaină pentru Europa din America de Sud.

Arestarea lui Greco a venit la o săptămână după ce Poliţia italiană a anunţat că a destructurat o organizaţie mafiotă din ’Ndrangheta care domina o zonă întinsă din sudul Calabirei şi că a confiscat bunuri în valoare de peste 250 de milioane de euro.

Un număr de 56 de persoane, multe aflate deja în închisoare, au fost puse sub acuzare pentru o serie de infracţiuni, inclusiv conspiraţii mafiote, şantaj, răpire, mită şi posesie de arme, au afirmat poliţiştii şi procurorii.

Luna trecută, Poliţia italiană l-a arestat pe unul dintre cei mai cunoscuţi şefi ai organizaţiei mafiote din Sicilia Cosa Nostra, Matteo Messina Denaro, care era fugar de 30 de ani.

Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, a fost arestat după ce a fost la o clinică la care era tratat, în capitala Siciliei, Palermo.

Citește și:
Primarul și „idiotul”: Edilul din Veneția, enervat la culme de gestul unui teribilist, care a plonjat de pe o clădire într-un canal navigabil VIDEO
Primarul și „idiotul”: Edilul din Veneția, enervat la culme de gestul unui teribilist, care a plonjat de pe o clădire într-un canal navigabil VIDEO
Autorităţile italiene îl caută pe un bărbat care a sărit de pe o clădire cu trei etaje într-un canal din Veneţia, joi, iar imaginile s-au viralizat ulterior pe internet. Primarul...
Scandalul statuii lui David din Florida. Elevii și părinții, chemați în Italia să vadă sculptura „pe viu”
Scandalul statuii lui David din Florida. Elevii și părinții, chemați în Italia să vadă sculptura „pe viu”
Un muzeu din Florenţa a invitat, duminică, părinţi şi elevi ai unei şcoli din Florida să vină în Italia ca să vadă personal sculptura David a lui Michelangelo, după ce directoarea...
#Ndragheta DIICOT, #mafiot, #carabinieri, #Italia, #rstaurant , #Italia