Ziare.com

Neagu Djuvara: Cu mandria de a fi roman si ortodox ne intoarcem la perioada legionara

Luni, 08 Septembrie 2014, ora 10:34

   

Neagu Djuvara: Cu mandria de a fi roman si ortodox ne intoarcem la perioada legionara
Istoricul Neagu Djuvara si-a recunoscut simpatiile legionare din tinerete si a spus ca accentul pus acum de anumite partide pe mandria de a fi romani si pe credinta ortodoxa inseamna o reintoarecere la perioada in care legionarii au dominat peisajul politic.

"Da, ne intoarcem la epoca legionara. E un anacronism intr-o epoca in care incercam sa nu mai fim atat de nationalisti fiecare, ci sa fim europeni si sa ne intelegem cu vecinii nostri europeni pentru a face un vot comun impotriva celor neeuropeni. Lucrul acesta nu mai este actual acum", a spus Neagu Djuvara pentru gandul.info.

Istoricul a pus simpatia sa pentru legionari pe seama exceselor tineretii. "Asta e o marturisire de care nu m-am ferit niciodata: aveam simpatii legionare. Si, prin urmare, antipatizam guvernul Tatarascu care era antilegionar. Acum imi dau seama ca legionarii erau nebuni si ca ar fi fost o calamitate daca legionarii preluau puterea si s-ar fi aliat cu Germania si cu Italia, dar stiti cum e tineretul", a marturisit istoricul.

Neagu Djuvara, dezvaluiri din tinerete: De la calarit, la parasute

Neagu Djuvara a povestit ca a fost plecat din Romania 45 de ani si ca, la intoarcerea din tara, a gasit un alt tip de taran roman decat cel cu care era obisnuit. "Am gasit un taran imbracat a la Mao Zedong. Am gasit o alta mutra, iertati-mi cuvantul, pentru romanii din strada.

Acum se bea de zece ori mai mult decat in vremea copilariei mele, asta e dovedit statistic. Si majoritatea celor de la tara sunt umflati de alcool, pe cuvantul meu. S-a schimbat efectiv fizionomia", a spus istoricul roman.

Intrebat ce simpatii politice are, Neagu Djuvara a vorbit de Mihai Razvan Ungureanu si de Klaus Iohannis.

"Daca l-ati vota presedinte pe mos Neagu Djuvara, a doua zi il numeste prim-ministru pe Mihai Razvan", a spus el, aratand si ca "Iohannis este un om cumsecade. Cand eram copil se vorbea asa: sunt posibilitati care se poate, si posibilitati care nu se poate. Asta este o posibilitate care se poate", a incheiat Djuvara.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7531 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
23 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Doamnă , nu ați răspuns niciunei observații

făcute de mine despre asocierea legionarismului cu mandria de a fi roman și cu "mărturisirea" suspectă făcută de-abia acuma de Neagu Djuvara . Ca să vă dovedesc că și eu m-am lăsat fascinat de "modelul" Neagu Djuvara , vă dau linkul următor , unde am făcut niște comentarii de care acum nu mai sunt atat de mandru . Pentru că am reușit să deschid ochii . Și pentru că m-am săturat de fariseimul idolilor cu chip cioplit IN CARE AM CREZUT . Rușine mie pentru că am crezut fără să cercetez .

http://www.ziare.com/gaudeamus/lansari-de-carte/neagu-djuvara-ma-tem-ca-dupa-moarte-voi-fi-uitat-962154

 

 

Ca de obicei , eu sunt mitocanul virulent , iar

dumneavoastră sunteți neprihănirea și inocența in persoană . Ați făcut două afirmații extrem de nefericite pe care vi le-am demontat cu argumente . Imi spuneți că Djuvara l-a taxat pe Băsescu pentru mitocănia și impertinența cu care l-a etichetat pe Majestatea Sa Regele Mihai și că mă inșel cand il socotesc pe Neagu Djuvara un propagandist băsist (prin ricoșeu) . Hai să vă explic ca la copii mici : și Andreea Pora a luat poziție hotărată față de mizeriile băsiste față de Rege , poate una dintre cele mai verticale poziții față de porcăriile alea . Cum o categorisiți la ora actuală pe Andreea Pora - ca fiind o analistă echidistantă a politicii romanești sau un zombie băsist ? Totul e relativ in argumentațiile dumneavoastră , totul e fluid și totul se schimbă foarte rapid in interpretările date de dumneavoastră randurilor pe care le scrieți - exemplul cu credibilitatea Seniorului intoarsă din condei in randurile de mai sus imi spune multe despre yoga practicată de logica dumneavoastră permisivă .

Așa cum spuneam , mi s-a făcut rău fizic citind "indoielile" dumneavoastră despre credibilitatea lui Corneliu Coposu . E timpul să plec de aici , mai ales că aici nu mai este de mult timp o pagină de schimbat idei și credințe , doar o tribună de propagandă a unor surzi inverșunați . Eu nu mai am ce teme de discuție să mai propun . Ca de obicei , orice decizie extremă de-a mea a avut o stransă legătură cu dezamăgirile pe care mi le-ați produs .

P.S. Chiar credeți că sunt un oltean care aleargă după grade și care este frămantat de punctajele date comentariilor mele ? Pentru mine , un punctaj mic insemna că nu sunt in asentimentul talibanilor băsiști și erau o dovadă că nu mi-am pierdut obiectivitatea și verticalitatea personală . Dumneavoastră sunteți in tandrețuri perpetue cu alde grasul grăsuț imbacsit și mut care e de fapr aceeași persoană și care și-a folosit o mică parte dintre nick-uri ca să-mi taxeze notarea profilului personal a lui don Semaca . Credeți că asta-i marea mea dezamăgire - că sunt notat cu 1* ? Marea mea dezamăgire s-a produs cand erați prietenă cu bulineli care vă jignise și mi-ați dat mie peste bot că l-am tras de urechi și cand l-ați reprimit pe ghilotina - sinistru acest taliban băsist , după multiple milogeli , in căsuța personală . Marea mea dezamăgire a fost cand erați gentilă cu gelllu , alias psderie , cand ați schimbat tandrețuri că a intrat in clubul meloterapiei , după ce mă terfelise pe mine - unul din cei trei mușchetari visați de dumneavoastră . Vă rog , nu imi insultați inteligența prefăcandu-vă ingrijorată de faptul că aș putea fi deranjat (chiar) de o eventuală depunctare de către dumneavoastră . Am invățat de mult timp că aprecierea nu o obții intr-o societate (comunitate) virtuală plină de falsitate morală . Am plecat .

 

 

Mda . Dezamăgirile care (totuși) incă pervertesc suflete .

"Am invatat, la randu-mi, in acesti ultimi ani, sa nu mai bag mana in foc pentru nimeni."
Care sunt acei "ultimi ani" in care ați invățat să nu mai băgați mana in foc pentru nimeni ? După ce ați votat USL-ul ? După ce imi aduceați argumente că TREBUIE să votez ȘI EU USL-ul ? Sau inainte , dar totuși ați contribuit prin susținere unor mizerabili , la această feudalizare a Romaniei de către cei care trebuiau susținuți ca să-l doboare pe Băsescu ? Cate din așteptările dumneavoastră legate de o Romanie altfel v-a indeplinit Ponta , cel pe care l-ați girat in alb ?

"Fara a insinua vreo apropiere majora intre Seniorul Coposu si domnul Neagu Djuvara, nu pot, totusi, sa nu ma intreb cum ar fi evoluat credibilitatea Seniorului in aceste vremuri pe care le asemuiesc cu niste nisipuri miscatoare."

Jenant . Vă iert , pentru că labilitatea psihică și patima sufletească v-au intunecat mereu judecata . Sau poate mă inșel eu in privința lucrurilor care v-au marcat argumentațiile și este vorba de un microb al manipulării adanc ascuns in ființa dumneavoastră . Pentru că refuz să cred că aveți tupeul să il socotiți capabil pe Corneliu Coposu in stare să dea un comunicat prin care să anunțe susținerea la prezidențiale a Elenei Udrea , precum "mărețul lider" de acum al PNȚ-cd . Sunteți vituperină acum , cu această ipoteză insidioasă și INFAMĂ despre un personaj care a fost mereu deasupra norilor . Prefer să cred că vă deversați frustrările asupra cinismului meu și că vreți să-mi plătiți mie polițe decat să cred că vremurile astea tulburi vă fac să gandiți așa despre un om a cărui probitate morală este deasupra oricăror suspiciuni de slugărnicie și machiavelism sinecurist .

Nu m-ați dezamăgit , pentru că dezamăgirea mea legată de dumneavoastră este veche . Acum doar mi-ați confirmat că atunci nu au fost gesturi gratuite și intamplătoare , ci perfect asumate . Poate că sistemele noastre de valori nu sunt chiar atat de asemănătoare , iar talibanismul meu moral chiar primează in fața bunului simț pe care incercați să il imprăștiați pe acest site , bun simț care impacă varza și capra , care perie orgoliul unor măscărici , tocmai din dorința dumneavoastră disperată de a fi "prietenă" cu toate nulitățile patentate de care v-ați inconjurat in Comunitate . Imi pare rău , dar afirmația dumneavoastră despre Senior este la fel de infamă ca și acuzația mizerabilă a lui basilic despre faptul că domnul Coposu a fost ingenuncheat de Securitate și a devenit colaborator al acesteia in anii grei de pușcărie pe care i-a făcut , acesta fiind și motivul pentru care a scăpat cu viață . Mi-ați produs o stare de rău fizic , citindu-vă alegațiile detestabile . Mă retrag , mulțumit totuși că am descoperit cat de mare poate fi trădarea din partea unei persoane pe care am stimat-o și apreciat-o la un moment dat .

 

 

Știți ce mi se pare profund imoral la

Neagu Djuvara ? Nu faptul că au inceput să i se publice cărțile in Romania de-abia după varsta de 80 de ani , nici că a inceput să facă bani adevărați din cărți pentru copii de-abia după 88 de ani ? M-a deranjat că după ce a inceput să facă bani cu ajutorul editurii unei lichele , care culmea a scris "Apel pentru lichele" cu un imens tupeu și o imensă neobrăzare ( sau poate așa credea sincer , pană a descoperit ce bun și profitabil este sinecurismul ), deci , după ce a inceput să facă bani din cărți pentru copii , Neagu Djuvara și-a pus la bătaie intreaga carieră pentru a cauționa regimul unui incult autocratic . Și l-a cauționat subtil , prin ricoșeu , nu aduland , ci criticandu-i tocmai contestatarii . Pentru ca acum să mă facă și pe mine , prin ricoșeu , un puiuț de legionar , deși il detest pe Ponta și nu i-am oferit nici măcar votul meu , precum alții , cu ochii larg inchiși . Am incheiat .

 

 

"pe cai nestiute"

Pe care le stie oricine.
Romanii trebuie sa dispara ca neam. Si pentru aceasta orice este folositor, inclusiv acest personaj cu un picior in groapa.
Daca eram papistasi, pocaiti, unitarieni sau ceva asemenea, deveneam fruntasi.
Nu s-au putut abtine de Sf. Maria Mica.

 

 

Incă o chestie , doamnă Stoenescu :

“Cateva amănunte care mă supără zilnic, de pildă, că romanul este singurul cetătean din Europa care scuipă pe stradă."

O altă fumigenă . Brusc , Neagu Djuvara ajunge să considere răzeșul roman ca făcand parte din ceea ce a decretat Băsescu ca fiind adevărul absolut : "Romania este o țară de mana a doua." Nu-i chiar așa . Cum spuneam , m-am săturat să mai cred modelele pă cuvant . Am văzut elvețieni , italieni , austrieci , unguri , francezi , olandezi scuipand pe stradă . Și nu era nimeni in preajma lor pe care să pară că-i deranjează gestul ăsta birjăresc . Așa că , mai ușor cu pianul indignării pe scări . Sau poate ăia nu erau cetățeni europeni . Mai știi ? Oricum , argumentele dumneavoastră m-au dezamăgit cumplit . Ați vrut să-i dați anetei peste bot , dar n-ați reușit nici măcar să-i devoalați cretinismul . In fond aneta are dreptate . Numai că n-a știut cum să argumenteze că nu mai e obligatorie directiva de partid de a face chip cioplit unora care contestă și dreptul nostru de a fi arhaici in gandire . Măcar Țuțea și-a caștigat prin ani grei de pușcărie dreptul de mă injura pe mine ca sunt roman prost . Neagu Djuvara este un aristocrat , se vede asta . Dar noblețea nu e veșnică . Și nici luciditatea . Și cand drăcușorul vrea să o comiți , găsește cu ce să te cumpere . Dezamăgit , inchei aici .

 

 

Neagu Djuvara valsează printre fumigene .

Mărturisește că tinerețea i-a fost marcată de fiorul legionarismului . Mărturisește aici . L-am citit in "Există istorie adevărată?" și in "Amintiri și povești mai deocheate" . Nici o vorbuliță despre acest fior . Detestă legionarismul - orice om normal la cap ar avea aceeași poziție , dar astăzi ne cosmetizează ideea lui Iliescu despre legionarism , o poleiește nițel (dar folosește același tip de minciună pe care l-a patentat nenorocitul ăla bolșevic acum 24 de ani) și aruncă pisica moartă in curtea noastră , a tuturor romanilor , de parcă toți răzeșii sunt vinovați că Ponta și USL-ul au caștigat alegerile , iar Ponta se folosește de preacurvenia fețelor bisericești ce il mangaiau părintește pe Ceașcă cand mai dărama o biserică . Djuvara decretează că tot romanul a fost infectat de legionarism . Este o jignire pentru mine . Care nu mai sunt mandru demult că sunt roman . Știți ceva doamnă Stoenescu ? Mai mult de jumătate din cărțile lui Neagu Djuvara sunt tipărite in regimul lui Traian Băsescu și numai la editura Humanitas . L-am respectat enorm pe Neagu Djuvara . Dar in ultimul timp m-am intrebat ce inseamnă toată propaganda lui antiCrin Antonescu și , implicit , sprijinul explicit pentru regimul Băsescu . Mizeria de astăzi cu legionarismul asimilat mandriei de a fi roman (ortodoxismul eu il dau dr*cului fără regrete) , m-a scarbit . Ne-au vandut și ne-au cumpărat mereu cu modele in care am crezut , pe care o cretină ca Aneta l-ar scuipa , dar pentru care un intelectual ar face rost urgent de-o pălărie ca să aibă ce să-și scoată de pe cap . Neagu Djuvara . Ce exemplu a fost pentru mine ! Oare de ce am gura uscată , de parcă am mestecat iască incontinuu de azi dimineață , de cand am citit gandurile "Maestrului" ? M-am săturat de modele și de avocați din oficiu care le iau apărarea lor , de parcă ii cunosc in persoană și știu tot ce au făcut modelele astea in ultimii 5 ani , poate chiar 50 . Este timpul să lăsăm ipocrizia deoparte și să gandim cu capetele noastre , fără să le mai facem chip cioplit unor oameni in a căror ***ățenie morală am vrut să credem , dar care și-au vandut crezurile pentru un pumn de creițari unei edituri și unei organizații ce seamănă cumplit de mult cu o Famiglie siciliană . N-am votat in viața mea PSD-ul , nici măcar la indemnul mamei mele . Nu sunt mandru de asta , dar măcar am dreptul să spun orice cu conștiința curată , chiar dacă , o dată in viață i-am acordat credit unui băiețaș de cartier ca Băsescu . Mă căiesc in fiecare zi pentru că m-am lăsat inșelat . Și de asta refuz să mai acord credit necondiționat modelelor in care am crezut . Neagu Djuvara a fost ceva in tinerețe - a avut coloană vertebrală . N-a reușit ca istoric - teoriile lui sunt complet nefundamentate , și acum și-a cocarjat coloana . Dar nu din cauza senectuții .

 

 

giuvara, bucuresti si lipsa de ifose la romani gen aneta

Ca sa nu mai va fie atat de nestiute caile pe care ne-am “pricopsit cu acest individ", va invit sa aruncati o privire aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Neagu_Djuvara
Va sugerez sa aveti maxima ingaduinta fata de lejeritatea cu care institutii onorabile ale lumii civilizate i-au recunoscut “acestui individ" niste competente pe care dvs. le calificati drept “lipsa de repere morala si o criza autentica".
Cat despre reticenta domniei voastre de a va angaja in polemici inutile cu necunoscuti, nu pot sa nu ma intreb daca polemicile inutile vi se par digerabile atunci cand sunt angajate cu oameni pe care ii cunoasteti.
“Acest atat de plin de ifose cetatean" pe nume Neagu Djuvara spunea, printre altele, intr-un interviu: “Cateva amănunte care mă supără zilnic, de pildă, că romanul este singurul cetătean din Europa care scuipă pe stradă." Ramane la latitudinea dvs. sa faceti aprecieri personale publice si cu privire la aceasta atat de “aroganta" afirmatie a domnului Djuvara.

P.S. Referitor la curiozitatea domniei voastre privind notele la bac ale colegilor de forum, ma intreb (retoric) daca aveti minimale cunostinte despre rostul semnelor de punctuatie gen virgula, ori despre scrierea cu majuscule macar a capitalei tarii din care fara ifose, desigur, faceti parte si dvs.

 

 

Dane, ai putea sa ne faci favorul si sa ne spui

ce crezi despre opiniile din lui Djuvara?
Cand amesteci lucrurile esentiale, principiile cu mizeriile politice nu ne mai intelegem intre noi, bezna este absoluta.

 

 

Un mos tip Catzavencu

Acu' e la moda sa-ti renegi credinta, neamul si trecutul (da l-ai avut veodata).
Dar se recomanda sa te entuziasmezi de pagani, ghei si restul.
O mostra a prestatiei acestui nefericit:
http://www.george-damian.ro/cum-face-neagu-djuvara-demitizarea-istoriei-romanilor-laudand-ungurii-1464.html

 

 

nevoia de repere morale..

Stimata nestemata aneta, chiar avem nevoie de oameni ca Neagu Djuvara.
Eu ti-as transmite cu siguranta ca dl Djuvara a fost ca d-ta dar d-ta n-ai fost si nu vei fi niciodata ca domnia sa(ma refer strict la varsta).
Pe de-alta parte iarasi cu certitudine pot spune ca nici din pdv al experientei, culturii, eruditiei nu esti, n-ai fost si nu vei fi vreodata la nivelul domniei sale.
In concluzie, blamarea asta gratuita pe un forum ziare.com a unei personalitati intelectuale din partea-ti arata cat de multa dreptate are cand domina sa spune "Am gasit o alta mutra" si-as adauga o zicere de-a lui Brancusi, "v-am lasat saraci si prosti si v-am gasit si mai saraci si mai prosti".
D-ta stimata ca o nestemata "anetta" esti parte din cei "gasiti" ..

 

 

@aneta

da... a mers inainte si astfel toata plebea s'a ajuns, s'a emancipat fara nici un efort. Asta este tragedia tarii asteia. Toti s'au emancipat fara nici un merit. Aristocratie fara noblete, asta e Romania. Toti se cred buricul pamantului si debiteaza pareri.
Oamenii care habar nu au cine le sunt strabunicii ajung sa aiba opinii de almanah despre daci, romani si cumani. Asta este piata en gross sau marketingul politic. De aici o sa ii se traga si democratiei. Nu poti sa ii lasi la infinit pe oamenii respectabili sa fie locul de flegmat al țopogarlelor. Si asa ajung in varf idolii maselor, plagiatori de doi lei cu mofturi de oamenii de stat... cand ei in conditii normale nici usieri nu ar fi meritat sa fie. Logica modernitatii, emanciparea. Si asa mergem inainte, tot inainte!
Nu mai mancati zapada galbena!

 

 

djuvara...

acest batran nu prea are logica in ce vorbeste! si e foarte afectat de legionari, vai, pericolul cel mai mare. Cat se poate de fals! Nu mai esti pe vremea comunismului, tataie! Nu trebuie sa te justifici debitand minciuni si renegand legionarii! Nu esti un om integru!
-legionarii i-au facut pe romani sa arate a la mao Zedong?
-se aliau cu Germania si Italia? amnezie, batrane?

 

 

Avem!

Cred cu tarie ca avem nevoie de oameni ca d-l Djuvara, nu inteleg de ce deranjaza o personalitate sincera si care nu are clasicul limbaj de lemn al majoritatii politicienilor romani!

 

 

Sa-spuneti asta si lui Ponta dar, cred ca va fi mai greu

pentru canu aveti accent englezesc si mai apoi , cum samai gasim drumul drept cind puterea nu gaseste decit functionari datori vinduti, ajunsi la mila PSD-ului.
Unul plateste amante de lux cu banii puterii , ca sa suspende presedingele,
altul, trebuie sa-i faca zestre fiicei maritata prin America .

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor