Neagu Djuvara: Sa nu ne fie teama. Rusia e o tara pe cale disparitie. Juncker e un bou

Sambata, 17 Octombrie 2015, ora 22:05
20576 citiri
Neagu Djuvara: Sa nu ne fie teama. Rusia e o tara pe cale disparitie. Juncker e un bou

Istoricul Neagu Djuvara considera ca Rusia este o tara pe cale de disparitie, la putere in prezent fiind Statele Unite ale Americii.

"Eu cred ca este o mare eroare sa ne fie teama de Rusia. Rusia este o tara pe cale disparitie. Sa va spun ceva, de la Vistula (rau de la marginea Poloniei - n.red.) si pana la Vladivostok (oras de la marginea de est a Rusiei, de la granita cu China si Coreea de Nord - n.red.), imensitatea ruseasca din Siberia este o intindere unde rusii-rusi, care conduc din punct de vedere intelectual si politic, sunt o mica minoritate, adica un sfert din populatia dintre Vistula si Vladivostok.

Sunt un fel de lifte pagane fara niciun fel de interes intelectual, pentru noi. Ei nu mai reprezinta niciun pericol, nici pentru Europa, nici pentru romani", a spus Neagu Djuvara la B1 TV.

Neagu Djuvara: Ne temem de rusi ca acum 200 de ani; SUA sunt judecatorul si jandarmul lumii

Cat despre declaratiile sefului Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, care a sustinut ca UE trebuie sa mentina relatii practice cu Moscova si sa nu mai lase SUA sa dicteze, Neagu Djuvara are un raspuns transant.

"Iertati-ma, dar este un bou, cum poti sa spui asa ceva? Ba dimpotriva! Da, el spune, iertati-ma, lucruri inexacte. Fiind neunita, neavand o directiune sigura, atat timp cat nu exista o comanda unica, Europa nu reprezinta o adevarata putere. Puterea europenilor din Vest este America, pentru ca americanii pot veni oricand ca sa asigure ordinea", a sustinut istoricul Neagu Djuvara.

Istoricul considera ca in prezent exista o singura putere si ca aceasta este reprezentata de Statele Unite al Americii.

"O singura putere este in momentul de fata, Statele Unite. Este o situatie pe care noi nu o constientizam, este similara cu epoca romana, americanii sunt stapanii lumii, peste tot", a spus acesta.

Rusia cere Romaniei si SUA sa renunte la sistemul antiracheta "cat nu este prea tarziu"

Mai mult, din punctul sau de vedere, important este ca Romania sa fie aliata cu SUA si asa este linistita.

"Daca suntem aliati cu Statele Unite, suntem linistiti pe viata. Este un lucru pe care nu-l resimte suficient romanul de azi, si anume ca atotputerea americana pe glob ne asigura noua, care suntem in termeni buni cu ei, ne asigura o siguranta totala", a punctat istoricul.

In schimb, fostul presedinte Traian Basescu sustine ca Romania putea si poate fi oricand tinta loviturilor aeriene ale Rusiei daca se iveste un conflict militar.

Basescu: Romania putea fi oricand tinta loviturilor aeriene ale Rusiei

Intr-o interventie la B1 TV, fostul sef de stat a afirmat sambata seara ca "noi am acceptat sa devenim parte a scutului antiracheta tocmai pentru a ne apara de lovituri cu rachete".

"Romania putea fi oricand tinta loviturilor aeriene ale Rusiei in situatia unui conflict militar. Rafinariile, centrala de la Cernavoda, poduri, toate erau tinte in eventualitatea unui razboi.

Nu a venit generalul Oprea cu scutul in valiza de la semnarea acordului. S-a stabilit ca pana la sfarsitul lui 2015 sa fie operational (...)

Romania a fost mereu tinta pentru Rusia. Aparitia scutului nu a ridicat nivelul de risc pentru Romania, din contra, a diminuat nivelul de risc de lovituri", a declarat fostul presedinte.

Citeste si:
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Ipocrizia lui Cîțu: Atacă USR PLUS referitor la moțiunea de cenzură, dar lasă ușa deschisă pentru negocieri cu PSD și AUR
Încă de când USR PLUS a anunțat că depune moțiune de cenzură împotriva guvernului Cîțu alături de AUR, premierul Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis au criticat vehement...
Miza alegerilor din Germania pentru România
Miza alegerilor din Germania pentru România
Bucureștiul se teme de o Europă cu mai multe viteze, de o criză economică adăugată la cea sanitară și de complicațiile pe care le poate produce Rusia la periferia estică a UE. România...
Sursa: Ziare.com