Descoperire nemaivăzută în Rusia, într-o peșteră: Datează de acum 50.000 de ani

Sambata, 22 Octombrie 2022, ora 02:25
39966 citiri
Descoperire nemaivăzută în Rusia, într-o peșteră: Datează de acum 50.000 de ani
O imagine a unei familii de Neanderthal, ale căror rămășițe au fost descoperite în Rusia FOTO: Washington Post

O echipă internațională de oameni de știință, din care a făcut parte și Svante Pääbo, recent laureat al Premiului Nobel pentru medicină din 2022, care a publicat un studiu în revista Nature pe 19 octombrie, a anunțat descoperirea în premieră a rămășițelor primei familii de oameni de Neanderthal în Rusia.

Experții au găsit resturile unui clan străvechi într-o peșteră din munții Siberiei, într-unul dintre cele mai mari studii genetice ale unei populații de Neanderthal de până în prezent, care datează din urmă cu aproximativ 54.000 de ani, potrivit The Washington Post.

Ei trăiau pe vârful unei stânci stâncoase, la marginea cunoscută a neandertalienilor, care se întindea din regiunile atlantice ale Europei până în Asia Centrală.

Cele mai recente cercetări sugerează că în Siberia, cel puțin, oamenii de Neanderthal au trăit în grupuri de 10 până la 20 de persoane - similar cu gorilele de munte din zilele noastre, care sunt o specie pe cale de dispariție.

Statele Unite vor să adopte un plan controversat: Operațiunea care va schimba vremea în lume

Spre deosebire de multe situri arheologice, care conțin fosile din perioade antice lungi, studiile genetice de acum pe 11 oameni de Neanderthal găsiți în Peștera Chagyrskaya - în Munții Altai, lângă granița Rusiei cu Kazahstan, Mongolia și China - au arătat că mulți dintre ei erau rude apropiate, sugerând că au trăit toți în aceeași perioadă.

„Peștera Chagyrskaya este, practic, un moment în timp din urmă cu 54.000 de ani, când această comunitate a trăit și a murit în această peșteră”, a spus Richard G. Roberts, un savant la Universitatea Wollongong din Australia, care a participat la studiu.

Un nou fenomen neobișnuit descoperit: Ceva neștiut din aer ne îmbolnăvește

Datele genetice obținute din dinți și fragmente osoase au arătat că indivizii includ un tată și fiica lui, împreună cu o pereche de rude de gradul doi, posibil o mătușă sau un unchi, o nepoată sau nepot, a spus Roberts.

„Sunt atât de strâns înrudiți, este ca și cum un clan ar trăi cu adevărat în această peșteră”, a spus el.

În cadrul studiului, oamenii de știință au obținut date genetice pentru 13 oameni de Neanderthal din două situri din paleoliticul mediu din Munții Altai din sudul Siberiei - 11 din Peștera Chagyrskaya și doi din Peștera Okladnikov. Cei 13 indivizi de Neanderthal au inclus cinci copii și adolescenți, șapte bărbați și șase femei alcătuind grupul total.

Citește și:
Obiectul suspect găsit în zona conductei Nord Stream, pe care Rusia ar trebui să-l identifice. ”Danezii au decis să-l recupereze”
Obiectul suspect găsit în zona conductei Nord Stream, pe care Rusia ar trebui să-l identifice. ”Danezii au decis să-l recupereze”
Un obiect neidentificat găsit în apropierea singurei conducte de gaz rămase intacte sub Marea Baltică a pus autoritățile daneze în alertă, care au invitat joi, 23 martie, operatorul...
Conferință pentru localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia. Peste 16.000 au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors acasă
Conferință pentru localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de Rusia. Peste 16.000 au fost deportaţi şi doar 300 s-au întors acasă
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că va organiza, în parteneriat cu Varşovia şi Kiev, o conferinţă care să ajute la localizarea copiilor din Ucraina răpiţi de...
#Neanderthal, #oameni Neanderthal, #descoperire Rusia, #Siberia, #Rusia, #neanderthal stramos om modern , #descoperire