O echipă de experți internaționali de la mai multe universități din Statele Unite, Japonia, Marea Britanie, Canada, Norvegia, Țările de Jos și China a demontat mitul care afirma că trebuie să bem 2 litri de apă sau 8 pahare pe zi. Cercetătorii au descoperit după un studiu realizat în 23 de țări, că oamenii au nevoie între 1,3 și 1,8 litri de apă zilnic.
Analiza, apărută în publicația Science, a dezvăluit că cei care locuiesc în zonele calde și umede și la altitudini mari, precum și sportivii, femeile însărcinate și care alăptează au nevoie de mai multă apă, deoarece organismul lor le cere acest lucru, potrivit Daily Mail.
Profesorul John Speakman, unul dintre autorii lucrării, de la Universitatea din Aberdeen, Scoția, a spus că consumul de apă nu este egal cu necesarul de apă potabilă. „Chiar dacă unui bărbat în vârstă de 20 de ani îi sunt necesari 4,2 litri pe zi în medie, nu trebuie să bea 4,2 litri de apă în fiecare zi”, a spus el.
Elveția îi dă o lovitură puternică lui Putin: Oprește Rusia, printr-o mutare surprinzătoare
„Aportul efectiv necesar de apă este de aproximativ 3,6 litri pe zi. Deoarece majoritatea alimentelor consumate conțin și apă, o cantitate substanțială de apă este furnizată doar prin mâncare.
Cercetarea arată că recomandarea comună că ar trebui să bem cu toții opt pahare de apă sau 2 litri este probabil prea mare pentru majoritatea oamenilor în majoritatea situațiilor.
Calculele sugerează că un bărbat obișnuit de vârstă mijlocie ar putea avea nevoie să bea în jur de 1,6 până la 1,8 litri pe zi, iar o femeie tipică de aceeași vârstă, aproximativ 1,3 până la 1,4 litri”.
Fenomenul ce produce isterie în lume: Oamenii au cumpărat un produs de 100 de miliarde de dolari
Experții au spus că pentru persoanele în vârstă de 80 de ani, cantitatea de apă necesară zilnic ar putea scădea la aproximativ 1,1 litri. Dar depinde foarte mult de ce tipuri de alimente mănâncă.
Dacă, spre exemplu, oamenii mănâncă multă supă, atunci ei ar trebui să bea mai puțină apă”, a explicat profesorul britanic John Speakman.
Ceaiul, cafeaua, băuturile carbogazoase și sucul de fructe contează și ele în totalul zilnic, a spus el, dar conțin și alte lucruri care ar putea să nu fie la fel de sănătoase, precum apa.
„Știința nu a susținut niciodată vechiul mit cu opt pahare (2 litri) ca un ghid adecvat, fie și doar pentru că a confundat volumul total de apă cu apa din băuturi și o mare parte din apă provine din alimentele pe care le consumi”, a spus coautorul studiului Dale Schoeller, profesor de la Universitatea din Wisconsin, Statele Unite, care a studiat apa și metabolismul zeci de ani.
Acest lucru se întâmplă după ce medicii au afirmat aceasta că legenda artelor marțiale Bruce Lee ar fi murit din cauza consumului excesiv de apă. Starul cinematografiei și simbolul Hollywood-ului a murit la vârsta de 32 de ani în 1973.
Medicii au stabilit că moartea sa a fost cauzată de umflarea creierului, care a fost pusă pe seama consumului unui analgezic. Cercetătorii care au analizat dovezile au decis că Bruce a murit probabil de hiponatremie.