Pot grăbi SUA negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia? Politolog: ”Ar fi o eroare. I-ar da prea multă putere lui Putin”

Joi, 10 Noiembrie 2022, ora 03:00
3607 citiri
Pot grăbi SUA negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia? Politolog: ”Ar fi o eroare. I-ar da prea multă putere lui Putin”
Case din Ucraina distruse de bombardamentele rusești FOTO / Hepta

Discuții aprinse au apărut în ultimele zile după ce un ziar american a publicat o informație conform căreia oficiali americani ar fi sugerat neoficial ca Ucraina să accepte ideea negocierii cu Rusia.

Ucraina a reacționat și a transmis că nu a refuzat niciodată să negocieze, iar condițiile sunt cunoscute și deschise.

Cristian Pîrvulescu, expert în Politică externă a explicat într-un interviu acordat Ziare.com care este de fapt situația cu aceste negocieri.

”Totul ar fi pornit de la un articol de pe The Washington Post care sugerează că ar fi existat niște sugestii neoficiale ale unor oficiali americani să accepte ideea negocierilor. Personal, nu sunt convins că aceste discuții au avut loc. Cred că este o informație luată de pe coridoarele departamentelor de stat de către jurnaliști care a fost hiperpolizată”, a spus Cristian Pîrvulescu.

Ar putea SUA sau alte țări să impună negocierea păcii dintre Rusia și Ucraina?

Expertul vorbește, însă, despre o ”oboseală” privind acest război care implică o situație economică incertă în toată regiunea și teama privind securitatea în zonă.

”Da, există această oboseală pe care o resimțim cu toții față de războiul din Ucraina. Dar acest lucru nu înseamnă că SUA fac presiune asupra pentru a încheia pacea azi. Din contră, Statele Unite sprijină în continuare consistent Ucraina în ceea ce privește ajutorul militar și această linie va rămâne. Sugestia care fusese făcută era ca intransigența Kievului să nu fie absolută.

Oricum nu există ambiguități. Oficial, administrația SUA prin John J. Sullivan care a fost la Kiev în urmă cu câteva zile a reiterat susținerea pentru guvernul și președintele ucrainene și pentru efortul Ucrainei în acest război, iar președintele Zelenski a spus cât se poate de clar fără să nege deschiderea către negocieri că nu va ceda niciun centimetru din teritoriul său național inclusiv Crimeea”, a precizat Cristian Pîrvulescu.

Expertul este de părere că Rusia nu ar fi dispusă să negocieze acum pacea cu Ucraina.

”În mod sigur Vladimir Putin nu dorește negocieri în momentul de față. Vladimir Putin a privit acum cu mare atenție alegerile din SUA sperând că acolo se va instala haosul pentru că aceasta este singura soluție pe care Putin o are: haos în SUA, haos în Europa, haos în Republica Moldova, astfel încât înfrângerea sa istorică să se transforme într-o victorie.

Speră să câștige prin negocieri, iar acesta nu este un moment propice din acest punct de vedere pentru Vladimir Putin. Negocierile, și oricine din administrația americană înțelege acest lucru, în acest moment ar fi o eroare. Negocierile i-ar da prea multă putere lui Vladimir Putin.

Vladimir Putin nu a câștigat războiul și nu are cum să impună condiții de pace. Este într-o ilegalitate categorică, el și armata sa se fac vinovați de crime de război, nu se poate negocia în aceste condiții. Putem să ștergem cu buretele Bucea? De fiecare dată când o localitatea ucraineană se eliberează ies la iveală noi crime. Aceste lucruri nu pot fi șterse, iar americanii știu foarte bine lucrul acesta”, a mai explicat politologul.

Cristian Pîrvulescu mai consideră că aceste informații sunt de fapt ”o interpretare scoasă din context a unei invitații la mai multă rezonabilitate în declarații publice”. ”Atât cred că i se cere lui Zelenski. Cei de la The Washington Post tot au încercat să spună că a existat în luna iunie o discuție mai nervoasă între Zelenski și Biden în care președintele SUA i-a reproșat că el critica prea mult lipsa de ajutor a SUA, în condițiile în care Statele Unite au făcut un efort extraordinar.

Și aceasta era prin ”ricoșeu” o interpretare exagerată. Probabil i s-a atras atenția nu cred că a fost un moment de nervozitate, ci doar o atenționare asupra rolului pe care îl au SUA pentru în momentul acela tensionat, Zelenski cerea din ce în ce mai mult pentru că are nevoie de sprijin pentru că Ucraina este martirizată de Rusia. Dar cred că este o exagerare a contextului”, a mai spus expertul în Politică externă.

”Pariul lui Putin că iarna va distruge solidaritatea europeană nu va ține”

Pe de altă parte, iarna care se apropie, embargoul la țiței ce urmează să fie impus în curând, dar și criza economică ar putea să-i determine pe oameni să pună presiuni pe guverne.

”Cred că oboseala este mult mai mare în Europa unde elementele de criză sunt mult mai importante decât în SUA. Dar cred că aici elementele de război hibrid pe care Rusia le-a folosit a influențat o parte a societății europene. În SUA unde au sădit sămânța conspirației încă de acum un deceniu și am văzut rezultatele acestui lucru opinia publică poate rezista. Sunt zeci de milioane de oameni care sunt influențați de teoriile conspirației. Dar cu toate acestea, când tragem linie, vedem că America este rezilientă și ne-am dori ca și Europa să fie la fel de rezilientă.

Cred că nici în Europa nu vom avea o schimbare. Sigur că liderii europeni sunt în fața unei situații mult mai complicate decât cei americani în acest moment pentru că există mișcări sociale, nemulțumire, etc. Cred că pariul pe care l-a făcut Putin că iarna va distruge solidaritatea europeană nu va ține pentru că europenii pot să facă față acestei ierni. Este mult mai complicat pentru ucraineni și pentru moldoveni decât pentru Uniunea Europeană.

Republica Moldova este o verigă slabă, este un risc extraordinar ca guvernul să fie destabilizat. Vladimir Putin va face toate eforturile să profite de sensibilitatea opiniei publice moldovenești dau nu cred că acest lucru se va întâmpla cu liderii europeni. Europa de Est cu excepția Ungariei rămâne în continuare solidară cu Ucraina chiar dacă există diferențe de nuanță. Cred că diferențele țin mai degrabă de dezinformarea care a existat la nivelul unor societăți, iar Europa Occidentală, la fel.

Problemele economice vor fi gestionate. Este nevoie de comunicare, de un mesaj foarte clar că această eliberare de sub șantajul rusesc este o mare oportunitate ca Europa să se dezvolte. Și orice ambiguitate din acest punct de vedere va da Europei foarte multe dificultăți”, a mai spus Cristian Pîrvulescu.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
#negociere pace, #razboi Ucraina, #Rusia, #retragere trupe, #SUA , #Razboi Ucraina