Rusia este vizată de sancţiuni care i-au fost impuse de Occident din cauza invaziei Ucrainei și anunţă marţi că se aşteaptă la „progrese” rapide în partea economică a negocierilor cu Statelor Unite care au început marţi la Riad, în Arabia Saudită.
„Avem un anumit nunăr de propuneri la care să reflecteze colegii noştri. Cred că va fi posibil să înregistrăm progrese nu în viitorul îndepărtat, ci în următoarele două-trei luni”, declară directorul Fondului rus de Investiţii Directe Kirill Dmitriev, unul dintre negociatorii ruşi în negocierilor ruso-americane de la Riad, potrivit AFP.
U.S. — Russia Talks: What will Lavrov and Rubio discuss in Riyadh?
The primary focus of the talks is potential sanctions relief or easing economic restrictions on Russia in exchange for a settlement in Ukraine.
🔹 Russia’s strategy: Convincing the U.S. of the economic benefits… pic.twitter.com/HDPPobNHXu
— NEXTA (@nexta_tv) February 18, 2025
Oficiali americani și ruși de rang înalt s-au întâlnit marți, 18 februarie, în Arabia Saudită pentru cele mai ample negocieri din ultimii trei ani, în contextul în care președintele Trump dorește să pună capăt războiului din Ucraina, iar Kremlinul urmărește apropierea de Washington, relatează cotidianul american The New York Times. Întâlnirea are loc la scurt timp după convorbirea telefonică extinsă dintre Trump și președintele Vladimir V. Putin, în care liderul american a vorbit despre „marele beneficiu” pe care Statele Unite și Rusia „îl vor avea într-o zi lucrând împreună”, spunând că cei doi au convenit să „înceapă imediat negocierile” pentru a pune capăt războiului din Ucraina.
La discuțiile de la Riad au participat, din partea americană, Marco Rubio (secretar de stat), Michael Waltz (consilier pentru securitate națională) și Steve Witkoff (emisarul pentru Orientul Mijlociu și un vechi prieten al lui Trump). De cealaltă parte, s-au aflat Serghei V. Lavrov (ministrul rus de externe), Yuri Ushakov (consilier al lui Putin pentru politică externă) și Kirill Dmitriev, șeful fondului suveran al Rusiei.
Yuri Ushakov a afirmat că scopul este „să începem o adevărată normalizare a relației dintre noi și Washington.” Kirill Dmitriev, care a contribuit recent la eliberarea unui profesor american încarcerat în Rusia, și-a exprimat dorința de a „reconstrui comunicarea, reconstrui încrederea, reconstrui succesul.” El a subliniat că „marile companii petroliere americane au avut afaceri foarte profitabile în Rusia” și că „noi credem că, la un moment dat, se vor întoarce, pentru că de ce ar renunța la aceste oportunități pe care Rusia le-a oferit, oferindu-le acces la resursele sale naturale?”.
Dmitriev a precizat că le va prezenta oficialilor americani o estimare potrivit căreia companiile din Statele Unite ar fi pierdut 300 de miliarde de dolari prin retragerea din Rusia. „Trebuie să punem toate faptele pe masă și apoi să avem o discuție bazată pe fapte, și nu doar pe dogme ideologice,” a spus el, adăugând: „Am observat că președintele Trump este concentrat pe a avea succes.”
Administrația Trump consideră esențial să poarte discuții cu Moscova, Marco Rubio declarând la emisiunea „Face the Nation” de pe CBS că „dacă vrem să existe posibilitatea unui progres către pace, va trebui să vorbim cu rușii.” Totuși, în Europa și în Ucraina, există îngrijorări că un eventual acord ar putea dezavantaja Kievul și că nu se colaborează suficient cu aliații. Președintele Volodimir Zelenski a reacționat ferm: „Nu putem recunoaște niciun acord făcut despre noi fără noi.”
Negocierile din Riad au loc în aceeași perioadă în care Zelenski vizitează regiunea Golfului, căutând sprijin pentru schimburi de prizonieri și pentru repatrierea copiilor ucraineni din Rusia. Totuși, delegația ucraineană nu a fost invitată la masa discuțiilor ruso-americane, iar Ushakov a subliniat că „Am venit aici pentru a purta negocieri cu colegii americani.”
Pentru Arabia Saudită, condusă de facto de prințul moștenitor Mohammed bin Salman, găzduirea acestor discuții reprezintă o oportunitate de a se poziționa ca un jucător global influent, regatul anunțând că primește delegațiile „ca parte a eforturilor Regatului de a îmbunătăți securitatea și pacea în lume.” Arabia Saudită și alte state din Orientul Mijlociu și-au menținut neutralitatea în războiul din Ucraina, trimițând ajutoare umanitare Kievului, dar menținând relații strânse și cu Moscova, mai arată sursa citată.
daca nu ar fi asa care ar atunci rostul... Vezi tot
(Mai bine o conștiință curată... Vezi tot