Decizia care poate pune capăt războiului. "Sunt gata să vorbesc cu Putin"

Vineri, 02 Decembrie 2022, ora 09:19
12176 citiri
Decizia care poate pune capăt războiului. "Sunt gata să vorbesc cu Putin"
Vladimir Putin FOTO Hepta

Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron şi-au manifestat, joi, la Washington, dorinţa de a căuta împreună o soluţie la războiul din Ucraina, dar fără a reduce sprijinul pentru Kiev, în timpul unei vizite de stat a preşedintelui Franţei în SUA caracterizată de afecţiune diplomatică, relatează AFP.

"Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă", a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său francez."Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi ai NATO aş fi bucuros să mă aşez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă", a continuat Joe Biden.

Înaintea invadării Ucrainei, pe 24 februarie, preşedintele Biden şi secretarul de stat Antony Blinken au discutat cu Rusia, avertizând-o asupra consecinţelor unui astfel de atac. De atunci, preşedintele Biden nu a mai avut niciun contact direct, chiar dacă înalţi oficiali americani au menţinut căile de comunicare deschise cu Moscova, iar şeful diplomaţiei americane a vorbit cel puţin o dată cu omologul său rus Serghei Lavrov.

"Există o modalitate de a pune capăt acestui război, o modalitate raţională. Putin să se retragă din Ucraina. Dar nu este cazul", a spus din nou Biden. "Creşe, spitale, case cu copii bombardate. Este îngrozitor ceea ce face", a adăugat el, subliniind că "ideea că Putin poate învinge Ucraina este dincolo de înţelegere".

Cei doi preşedinţi şi-au reiterat angajamentul de a continua să susţină Ucraina, preşedintele francez asigurând că "nu va împinge niciodată ucrainenii să accepte un compromis care ar fi inacceptabil pentru ei" deoarece aceasta nu ar permite construirea "unei păci durabile".

Într-un interviu acordat joi dimineaţă unui canal american, Emmanuel Macron şi-a confirmat intenţia de a vorbi cu preşedintele rus, în special pe subiecte precum energia nucleară civilă şi centrala de la Zaporojie.

"Am vrut să fac mai întâi vizita de stat şi să am o discuţie aprofundată cu preşedintele Biden şi cu echipele noastre împreună", a declarat preşedintele Macron pentru ABC, indicând că va vorbi cu preşedintele rus "în zilele următoare"."Este posibil să se revină la masa discuţiilor şi să se negocieze ceva? Cred că este încă posibil", a afirmat şeful statului francez.

Ultima întâlnire oficială dintre Emmanuel Macron şi Vladimir Putin datează din 11 septembrie.

"Vom rămâne uniţi pentru a ne opune brutalităţii" Rusiei în Ucraina, a subliniat, la rândul său, preşedintele american.

Într-o declaraţie comună, SUA şi Franţa au asigurat că vor continua să ofere Kievului "asistenţă politică, de securitate, umanitară şi economică atât timp cât va fi necesar".

Ziua de joi urmează să se încheie cu o cină de stat. Pentru această ocazie, Casa Albă a sacrificat 200 de homari şi va prezenta exclusiv vinuri şi brânzeturi americane.

Potrivit tradiţiei, cei doi preşedinţi au făcut schimb de cadouri. Printre cadourile oferite de partea franceză s-a numărat şi un vinil cu coloana sonoră a filmului "Un bărbat şi o femeie" ("Un homme et une femme"). Se spune că Joe şi soţia sa Jill Biden au mers să vadă acest film, regizat de Claude Lelouch în 1966, la prima lor întâlnire.

Citește și:
Marea sfidare a lui Zelenski față de Putin: Refuză să se întâlnească pentru negocieri de pace. „Putin este un nimeni”
Marea sfidare a lui Zelenski față de Putin: Refuză să se întâlnească pentru negocieri de pace. „Putin este un nimeni”
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă într-un interviu acordat Sky News şi difuzat joi, 26 ianuarie, că nu este interesat de vreo întâlnire cu omologul său rus Vladimir Putin...
Kremlinul face o declarație șocantă: Un lider important din lume are cheia de a pune capăt războiului din Ucraina
Kremlinul face o declarație șocantă: Un lider important din lume are cheia de a pune capăt războiului din Ucraina
Conflictul din Ucraina declanșat de Putin în urmă cu peste 11 luni este departe de a se încheia, iar deznodământul său rămâne în continuare imprevizibil. Dmitri Peskov, purtătorul de...