Un raport neașteptat de la Washington: Occidentul ar trebui să schimbe cursul în Ucraina

Joi, 02 Februarie 2023, ora 06:04
18061 citiri
Un raport neașteptat de la Washington: Occidentul ar trebui să schimbe cursul în Ucraina
Militar ucrainean la Bakhmut, pe câmpul de luptă FOTO: WP

Războiul din Ucraina, cel puțin pentru unii factori de decizie din capitalele occidentale, poate fi măsurat în livrările de arme. Răspunsul lor la atacul brutal declanșat de Rusia în februarie anul trecut a fost o paradă de armament. Însă acum, un raport al RAND Corporation, un think tank din Washington, susține că, cu cât războiul dintre Rusia și Ucraina se prelungește, cu atât mai probabil există riscul unei escaladări în care Moscova ar intra într-un conflict deschis cu NATO.

De aceea, experții organizației non-guvernamentale din Statele Unite consideră că, în loc să permită extinderea războiului, puterile occidentale ar trebui să facă mai mult pentru a împinge părțile din conflict spre discuții și negocieri, potrivit The Washington Post.

Raportul realizat de RAND Corporation a fost intitulat „Evitarea unui război lung: politica SUA și traiectoria conflictului Rusia-Ucraina”. Iar una din propunerile sale a fost susținută și de fostul secretar al ONU, Henry Kissinger.

Efectul de bumerang declanșat de Putin ajută Ucraina: Cum se repară greșeala NATO de la București

Dar raportul RAND marchează poate cel mai sistematic caz pentru o schimbare de politică prezentată de un think tank de la Washington, marea majoritate care a salutat războiul din Ucraina ca fiind o luptă bună și necesară, precum și un moment pentru reafirmarea conducerii SUA pe scena mondială.

În termeni sobri, autorii raportului, politologii Samuel Charap și Miranda Priebe, explică factorii structurali tulburători ai războiului: nici Rusia și nici Ucraina nu au șansa de a asigura „victorie absolută” în modul în care o văd, dar ambele țări simt că sunt optimiste în ceea ce privește capacitatea lor de a câștiga pe termen lung și sunt pesimiste în ceea ce privește viitorul unei încetări a focului sau a unei păci neliniștite.

Oricare ar fi retorica politică, incertitudinea planează cât timp Occidentul își poate susține fluxurile de ajutor și arme către Ucraina. Un nou sondaj Pew arată că mai mulți americani cred deja că Statele Unite dau prea mult Ucrainei, în timp ce autorii raportului RAND subliniază realitatea evidentă că un război prelungit ar aduce mai multe suferințe ucrainene și mai multe ravagii economice în Europa.

Nu lăsați doar armele să vorbească, căutați negocierile

O escaladare a ostilităților, poate chiar declanșată de erori de țintire sau alte calcule greșite tactice în ceața războiului, ar putea trage rapid țările NATO într-o ciocnire deschisă cu Rusia.

„Menținerea unui război Rusia-NATO sub pragul nuclear ar fi extrem de dificilă, în special având în vedere starea slăbită a armatei convenționale a Rusiei”, au scris autorii. „Unii analiști au îndoieli că Rusia ar ataca o țară NATO, deoarece pierde deja teren în fața forțelor ucrainene și s-ar găsi într-un război cu cea mai puternică alianță din lume.

Autorii de la RAND Corporation sfătuiesc, printre altele, că Statele Unite ar trebui să ofere Rusiei o foaie de parcurs pentru cum ar arăta condițiile pentru eventuala scutire a sancțiunilor. Chivvis a susținut că lansarea chiar și într-un proces imperfect și neconcordant de negocieri de pace ar fi de preferat decât să accepte ideea că Rusia poate fi complet îndepărtată de teritoriul ucrainean.

Acordul de pace imposibil din Ucraina: De ce Putin nu are nicio șansă să câștige războiul

Perspectiva evoluției războiului evidențiază patru instrumente de politică pe care Statele Unite le-ar putea folosi pentru a atenua aceste impedimente: clarificarea planurilor de sprijin viitor pentru Ucraina, asumarea angajamentelor față de securitatea Ucrainei, emiterea de asigurări cu privire la neutralitatea țării și stabilirea condițiilor pentru reducerea sancțiunilor pentru Rusia.

Analiza sugerează că această dezbatere este prea îngust concentrată pe o dimensiune a traiectoriei războiului. Controlul teritorial, deși extrem de important pentru Ucraina, nu este cea mai importantă dimensiune a viitorului războiului pentru Statele Unite. Concluzionăm că, pe lângă evitarea unei posibile escaladări la un război Rusia-NATO sau la utilizarea nucleară rusă, evitarea unui război lung este, de asemenea, o prioritate mai mare pentru Statele Unite decât facilitarea unui control teritorial ucrainean semnificativ mai mare.

Dar dezvoltarea acestor instrumente acum și uniformizarea lor cu Ucraina și cu aliații SUA ar putea ajuta la catalizarea eventualului început al unui proces, care ar putea duce acest război la un sfârșit negociat într-un interval de timp, care ar servi intereselor Statelor Unite.

Rusia, avertisment pentru SUA. Planul lui Vladimir Putin, pe fondul conflictului din Ucraina
Rusia, avertisment pentru SUA. Planul lui Vladimir Putin, pe fondul conflictului din Ucraina
După mai bine de doi ani de la declanșarea conflictului din vestul Ucrainei, Rusia are în vedere discuții tete-a-tete cu SUA. Niciun fel de negocieri nu pot avea loc între cele două forțe...
Lasconi, acuzații dure la adresa lui ÎPS Teodosie, după „sfaturile” pentru soțiile abuzate: ”Reprezintă o coloană rusă în România”
Lasconi, acuzații dure la adresa lui ÎPS Teodosie, după „sfaturile” pentru soțiile abuzate: ”Reprezintă o coloană rusă în România”
Elena Lasconi, primarul Municipiului Câmpulung și candidat la șefia USR, l-a criticat dur pe pe ÎPS Teodosie, luni, 24 iunie, după afirmațiile legate de femeile abuzate de bărbați, spunând...
#negocieri pace Ucraina, #ajutor militar Ucraina, #ajutor occidental ucraina, #negocieri Rusia Ucraina, #washington, #SUA Rusia , #Razboi Ucraina
  1. Experții militari britanici anunță punctul de turnură: Disperarea lui Putin, care se va întoarce împotriva Rusiei
  2. Descoperire pentru milioane de oameni privind durerile de spate: Scapi de afecțiune cu o metodă de 30 de minute VIDEO
  3. Putin se află pe marginea prăpastiei: Rebelii ruși pregătesc o mișcare ”decisivă” pentru a doborî Kremlinul
  4. Concentrat asupra Ucrainei, Putin pierde controlul în sudul Rusiei
  5. Sabotori ruși au incendiat o fabrică din Berlin. NATO are probe
  6. Zelenski, o nouă demitere la vârful armatei ucrainene. Generalul care a fost acuzat de incompetență
  7. Soția bărbatului ucis în accidentul provocat de Mario Iorgulescu amenință că va merge la CEDO după decizia instanței: „Nu mă las bătută. Mai bine mor”
  8. Cine este omul care a pregătit terenul pentru o Germanie extremistă
  9. Donație importantă a omului de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov pentru temuta agenție de informații a armatei ucrainene
  10. Rusia prezintă un robot anti-dronă ce poartă numele unui personaj Disney. Dotările de care dispune VIDEO