A început o nouă rundă de discuții între Rusia și Ucraina. Serghei Lavrov: ”Nu există încă planuri finale”

Vineri, 01 Aprilie 2022, ora 15:12
2137 citiri
A început o nouă rundă de discuții între Rusia și Ucraina. Serghei Lavrov: ”Nu există încă planuri finale”
Negocieri Rusia -Ucraina FOTO / captură Twitter

Mihail Podolyak, consilier al biroului prezidențial ucrainean, a anunțat începutul unei noi runde de discuții ruso-ucrainene vineri, 1 aprilie.

Acestea au loc prin videoconferință, anunță Nexta Live pe Twitter.

Rusia pregătește un răspuns la propunerile Ucrainei

Nu există încă planuri finale de negocieri cu Ucraina, dar acestea trebuie să continue, a declarat vineri ministrul rus de externe Serghei Lavrov, potrivit pravda.com.

Lavrov a spus acest lucru la o conferință de presă la New Delhi. El a menționat că acordurile puse pe hârtie în timpul discuțiilor de la Istanbul „trebuie mai întâi încheiate”.

”Pregătim o reacție. Există o mișcare înainte, în primul rând, în ceea ce privește recunoașterea imposibilității Ucrainei de a fi o țară bloc, a imposibilității Ucrainei de a căuta fericirea în NATO, o țară non-nucleară, non-statutul de neutral al blocului - acesta este ceea ce acum este recunoscut ca fiind o necesitate absolută”, a spus el.

”Pe lângă faptul că am văzut o înțelegere mult mai mare a unei alte realități, mă refer la situația cu Crimeea și Donbass”, a mai spus Lavrov.

„Dar în ceea ce privește potențialele contacte ulterioare, acestea sunt în curs de elaborare acum și vor fi anunțate”, a spus Lavrov.

Atacul de la Belgorod afectează negocierile

Pe de altă parte, Kremlinul a apreciat că ceea ce consideră a fi un atac al elicopterelor ucrainene contra unui depozit de carburanţi de pe teritoriul rus nu creează condiţii propice pentru continuarea tratativelor de pace cu Ucraina.

”Este clar că nu putem considera acest lucru ca ceva care va crea condiţii adecvate pentru continuarea negocierilor”, a afirmat Dmitri Peskov, purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse.

Rusia a acuzat vineri Kievul de atacarea unui depozit de carburanţi din oraşul rus Belgorod, situat la 35 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Autorităţile ucrainene nu au răspuns deocamdată la acuzaţiile Moscovei.

Guvernatorul din Belgorod, Viaceslav Gladkov, a declarat că două elicoptere militare ucrainene au atacat un depozit de combustibil din oraş după ce trecuseră frontiera la altitudine joasă.

Imagini video ale presupusului atac postate online au arătat ceea ce par a fi câteva rachete trase de la mică altitudine, urmate de o explozie. Reuters nu a putut verifica imaginile respective.

Belgorod se află la circa 80 de kilometri nord de Harkov, al doilea oraş ucrainean, ce rezistă ofensivei forţelor ruse încă de la începutul invaziei lansate de Moscova, în 24 februarie

Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Rusia anunță o creștere economică peste așteptări, în timp ce un raport din SUA prevestește ”destrămarea” finanțelor în viitorul apropiat
Deși se așteaptă la o scădere a valorii rublei și la reducerea excedentului de cont curent, Ministerul rus al Economiei se așteaptă la o creștere economică de 2,8%, cu 0,5% peste prognoza...
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina se pregătește de negocieri la început de mai. Miza: 20 de miliarde de dolari
Ucraina ar plănui să trimită o propunere de restructurare a 20 de miliarde de dolari din datoria sa externă către investitori la începutul lui mai, scrie Reuters luni, 22 aprilie, citând...
#negocieri Rusia Ucraina, #razboi Rusia Ucraina, #Serghei Lavrov , #negocieri Ucraina-Rusia