Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cum i-a iritat Mandela pe americani

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 10:50
3924 citiri
Cum i-a iritat Mandela pe americani
Foto: Daily Mail

Unul dintre lucrurile mai putin stiute despre Nelson Mandela, a carui moarte a adunat pe stadionul din Johannesburg peste 100 de sefi de stat si de guverne, fosti si actuali, este acela ca fostul lider sud-african a iritat de multe ori Statele Unite, prin simpatia pe care a aratat-o Cubei sau Libiei.

Liderul cubanez Fidel Castro si cel libian Muammar Gaddafi au sprijinit de multe ori Congresul National African (ANC).

Cand a ajuns presedinte, Mandela nu i-a abandonat, in ciuda acuzatiilor de nerespectare a drepturilor omului aduse lui Castro sau a implicarii Libiei in atacul de la Lockerbie, in urma caruia au murit 270 de oameni, scrie The Washington Post.

"Nu vom renunta niciodata la prietenii nostri", a spus Mandela, in februarie 1996, in timpul unei vizite la fosta sa inchisoare, Roben Island. Mai mult, tot atunci a afirmat ca i-ar invita pe Castro si pe Gaddafi in Africa de Sud, in ciuda presiunilor americane.

Castro a vizitat, pana la urma, Africa de Sud, in timpul unei conferinte internationale, in 1998, dar Gaddafi nu. Dupa eliberarea sa din inchisoare, in 1990, Mandela a ajuns de mai multe ori in Libia, pentru a obtine sprijin financiar pentru ANC.

In 1997, pe cand se pregatea sa viziteze Libia, Mandela a primit un mesaj de la Departamentul de Stat care ii transmitea ca "SUA vor fi dezamagite daca se va duce la Tripoli". La un banchet din Johannesburg, atunci cand a auzit mesajul, Mandela s-a infuriat: "Cum pot avea aroganta sa ne dicteze cu cine sa fim prieteni?".

Funeraliile lui Mandela: Discursuri de la Obama si Raul Castro, dans, ploaie si 100 de lideri mondiali (Video)

Iar atunci cand l-a vizitat si imbratisat pe Gaddafi, Mandela a criticat "statele care se cred politistii lumii".

Un alt moment de tensiune a fost atunci cand Mandela si Bill Clinton au avut pareri diferite de cele ale liderului sud african in legatura cu realegerea lui Boutros Boutros-Ghali in fruntea ONU. Administratia Clinton a blocat realegerea egipteanului si a sustinut candidatura ghanezului Kofi Anan.

Si George W. Bush a avut parte de o relatie "amestecata" cu Mandela. Liderul sud-african nu a fost de acord, la ONU, cu invadarea Irakului, in 2003. Pe de alta parte, in timpul unei intalniri care a avut loc in Biroul Oval, in 2005, Mandela si Bush au cazut de acord sa sprijine procesul de pace din Africa centrala, Congo si Burundi.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Mandela iritat SUA, #tensiuni Mandela SUA , #murit