Omagiu pentru Mandela: 100 de lideri mondiali, asteptati marti la Johannesburg

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 07:15
1802 citiri
Omagiu pentru Mandela: 100 de lideri mondiali, asteptati marti la Johannesburg

Aproape 100 de lideri mondiali vor participa, marti, la Johannesburg, la comemorarea fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, acestia alaturandu-se celor 80.000 de oameni asteptati la evenimentul ce va avea loc pe un stadion. 11.000 de forte de ordine vor fi detasate pentru acest eveniment.

Printre cei 91 de lideri sositi din toate colturile lumii se va afla si presedintele american Barack Obama, care va imparti scena cu unul dintre dusmanii traditionali ai Statelor Unite, presedintele cubanez Raul Castro, informeaza agentia AFP, citata de Yahoo News.

Presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma, este cel care va sustine discursul principal, printre ceilalti care vor lua cuvantul numarandu-se secretarul de stat al ONU, Ban Ki-moon, care a fost printre primii sositi in capitala sud-africana, dar si presedintele Braziliei, Dilma Rousseff.

Ponta merge la funeraliile lui Mandela cu Emil Constantinescu. Iliescu l-a refuzat

Evenimentul va avea loc pe arena pe care Mandela si-a facut ultima aparitie publica, la finala Cupei Mondiale de fotbal, din anul 2010. Circa 120.000 de persoane vor putea urmari evenimentul pe ecrane uriase din Johannesburg.

De asemenea, in jur de 11.000 de trupe au fost mobilizate pentru a asigura securitatea participantilor la evenimente, dar si pentru a ajuta la controlul multimilor ce se vor aduna in Johannesburg.

Alaturi de Obama, alti trei fosti presedinti americani vor fi prezenti, dar si prim-ministrul David Cameron si presedintele francez Francois Hollande. De asemenea, vor fi prezenti mai mult de 10 lideri de stat si de guvern din Africa, dar si Oprah Winfrey sau solistul U2, Bono. Printre marile absente se numara premierul israelian Benjamin Netanyahu, regina Elisabeta a II-a, dar si Dalai Lama.

In ce priveste reprezentantii Romaniei, prim-ministrul Victor Ponta si fostul presedinte Emil Constantinescu se vor deplasa marti in Africa de Sud, nu insa si Ion Iliescu si Traian Basescu, seful statului explicand, luni seara, ca nu va face deplasarea din motive financiare.

Dalai Lama si regina Elisabeta a II-a nu participa la funeraliile lui Mandela

Evenimentele dedicate memoriei fostului presedinte sud-african vor culmina cu inmormantarea de duminica, in cimitirul familiei din locul in care Mandela a crescut, satul Qunu. Inainte de inmormantare, sicriul in care se afla trupul neinsufletit al lui Mandela va fi purtat pe strazile capitalei Pretoria, intr-un cortegiu funerar, pentru a oferi cat mai multor oameni sansa de a-si aduce ultimele omagii.

Nelson Mandela a murit, joi seara, la varsta de 95 de ani, anuntul fiind facut de presedintele Africii de Sud, Jacob Zuma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#funeralii Nelson Mandela, #politicieni funeralii Mandela, #politicieni omagiu Mandela, #Nelson Mandela murit , #murit