Nelu Iordache află pe 10 iunie decizia definitivă în al doilea dosar de calibru. Avocat: ”O a doua pedeapsă îl va zdrobi!”

Joi, 21 Aprilie 2022, ora 03:25
7104 citiri
Nelu Iordache află pe 10 iunie decizia definitivă în al doilea dosar de calibru. Avocat: ”O a doua pedeapsă îl va zdrobi!”
Nelu Iordache mai are o pedeapsă definitivă de 11 ani și 9 luni de închisoare FOTO / YouTube

Omul de afaceri Nelu Iordache va afla pe 10 iunie pronunțarea definitivă în dosarul Bata Sky, în care este judecat pentru infracțiuni economice.

Curtea de Apel București a luat în discuție, miercuri după-amiază, ultimul termen în apel al patronului Romstrade care deja execută o pedeapsă de 11 ani și 9 luni de închisoare pentru fraude cu fonduri UE în alt dosar, cel al Autostrăzii Nădlac-Arad.

Miza este mare pentru Nelu Iordache, deoarece dacă magistrații îl vor găsi vinovat și vor confirma decizia de la fond, pedeapsa se va contopi cu cea din dosarul Autostrăzii Nădlac-Arad și afaceristul o va executa pe cea mai grea, plus un spor. În dosarul Bata Sky Nelu Iordache a primit, pe fond, 12 ani și 6 luni.

Dacă decizia nu îi este favorabilă, Nelu Iordache ar putea intra în rândul „țeparilor grei”, precum Ovidiu Tender (12 ani de închisoare) sau Marian Iancu (14 ani de închisoare).

Avocat: „Nelu Iordache a condus firma cu lejeritate, ceilalți au profitat”

Procurorul de ședință al DNA a cerut majorarea pedepsei lui Nelu Iordache, arătând că instanța de fond în mod greșit a înlăturat consecințele deosebit de grave ale infracțiunii de delapidare.

Pe de altă parte, avocatul lui Nelu Iordache a pledat pentru reducerea pedepsei spre minimum prevăzut de lege, apelând la clemența instanței.

„Motivarea judecătorului pare a fi extrem de solidă, judecător pentru care am un respect extraordinar. Există însă elemente insuficient analizate atât de judecător, cât și de procurori cu privire la circuitul pretins evazionist.

Judecătorul a analizat fiecare pas din acest lanț și a concluzionat că Nelu Iordache este singurul vinovat. Apreciați dacă Nelu Iordache a fost singurul care a pus la cale circuitul evazionist sau dacă a fost introdus în circuit fără să știe sau fără să îl poată controla, dacă nu cumva a fost păcălit, că în spatele lui s-au făcut niște afaceri.

Un martor a spus că el avea idei de business, dar nu el întocmea documentele. Este Nelu Iordache cel care a dat dispoziția bun de plata, știind că e vorba de evaziune fiscală? A-l considera pe Nelu Iordache cap al tuturor capilor (n.r.- cu referire la „capo di tutti capi”) înseamnă să ne gândim că acolo nimeni nu știa nimic, ceea ce e nedrept și injust. Vă rog să circumstanțiați mai larg.

Poate a avut un management defectuos. Poate s-a bazat prea mult pe oamenii lui și a condus cu un fel de lejeritate, de care ceilalți de sub el au profitat. E nedrept să stea 12 ani. E vorba de un soi de neimplicare a lui Nelu Iordache… culpabilă, dar nu penală. Toți martorii spun că nu au interacționat cu Nelu Iordache. Dacă spunea unul că Nelu Iordache l-a pus să facă o plată atunci înțelegeam. Dar așa, este nedrept!

Este foarte greu să aperi un om despre care toată lumea spune că este un infractor dovedit și că a furat enorm. Prima pedeapsă l-a doborât și o a doua îl va doborî de tot. Îi va zdrobi orice fel de speranța și orice fel de reinserție socială. E vorba de o disperare, nu de o obrăznicie a lui Nelu Iordache. Dispuneți o pedeapsă orientate spre minim”, a declarat avocatul lui Nelu Iordache.

Decizia de condamnare a Tribunalului București

În dosarul Bata Sky, Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti, pe data de 18 martie 2021, la 12 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi delapidare, într-un dosar în care este acuzat de DNA că a înregistrat în contabilitatea Bata Sky (fosta companie de transport aerian Blue Air) achiziţii fictive de materiale publicitare, prejudiciind statul român cu 2 milioane euro.

Potrivit deciziei instanţei, Nelu Iordache a primit 11 ani pentru evaziune fiscală şi 2 ani şi 6 luni pentru delapidare, pedepse contopite cu o condamnare de 2 ani şi 6 luni cu suspendare primită într-un alt dosar, el având de executat în final 12 ani şi 6 luni.

În acelaşi dosar, Ali Imad, administrator de firme, a fost condamnat la 7 ani închisoare pentru complicitate la evaziune fiscală, iar două inculpate - Mioara (fostă Stancu) Băluţă şi Luiza Maria (fostă Cristescu) Ilie - au fost achitate pentru mărturie mincinoasă.

De asemenea, compania SC Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian) SA a fost condamnată să plătească o amendă penală de 30.000 lei.

Pe latură civilă, instanţa i-a obligat pe Nelu Iordache, Ali Imad şi Bata Sky Imobiliare SA (fostă SC Blue Air Transport Aerian SA), prin lichidatorul judiciar Consulta 99 SPRL, la plata sumei de 8.988.122 către ANAF, reprezentând TVA dedusă în mod nelegal la care se adaugă obligaţiile accesorii de plată aferente debitului principal (dobândă, penalități, majorări).

De asemenea, Nelu Iordache trebuie să plătească firmei Bata Sky Imobiliare SA suma de 481.310 lei. În plus, au fost desfiinţate mai multe înscrisuri, printre care şi un contract de împrumut încheiat între Iordache Nelu şi Bata Sky în valoare de 11 milioane euro.

Nelu Iordache, la data faptelor asociat şi administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA, a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar în iunie 2018, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi delapidare.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Ali Imad, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, Mioara (fostă Stancu) Băluţă, la data faptei angajată în cadrul unei bănci, Luiza Maria (fostă Cristescu) Ilie, pentru săvârşirea infracţiunii de mărturie mincinoasă şi a societăţii Bata Sky Imobiliare SA, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.

Acuzațiile procurorilor DNA în Dosarul Bata Sky

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriul trimis pe masa judecătorilor că, în perioada februarie - aprilie 2011, Nelu Iordache a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA, achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de 46.356.636 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei.

„Prin aceste demersuri, Iordache ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele respective ar fi fost achiziționate de la două societăţi administrate de Ali Imad”, precizează DNA.

Ulterior, până în luna ianuarie 2014, Nelu Iordache şi-ar fi însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care ar fi „justificat-o” prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA, iar în acest sens, ar fi încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.0000 euro.

„Acest contract ar fi generat, în sarcina societăţii, o obligaţie de restituire a sumei respective în favoarea lui Iordache, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, în modalitatea de mai sus”, mai spun procurorii.

Anchetatorii precizează că, fiind audiate în cadrul anchetei, Mioara Băluţă, angajată a unei bănci, şi Luiza Maria Ilie au declarat în mod mincinos că, în perioada 18 - 28 aprilie 2011, în unitatea bancară în care prima îşi desfăşura activitatea, au fost desfăşurate operaţiuni în sensul celor arătate mai sus, în realitate, nefiind depusă, plătită şi retrasă vreo sumă de bani.

Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Purtătorul de cuvânt al Meta, condamnat în Rusia la şase ani de închisoare, în lipsă, pentru „apărarea terorismului”. Facebook şi Instagram au fost interzise din 2022
Un tribunal militar din Moscova l-a condamnat luni pe purtătorul de cuvânt al Meta Platforms, Andy Stone, la şase ani de închisoare, pentru ”apărarea publică a terorismului”, un verdict...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Nelu Iordache Blue Air, #condamnare, #delapidare, #evaziune fiscala, #Nelu Iordache Romstrade, #curtea de apel bucuresti , #justitie