”Regele asfaltului” scapă de al doilea dosar în urma prescrierii faptelor. Câți ani de închisoare risca Nelu Iordache

Vineri, 12 Mai 2023, ora 16:09
2863 citiri
”Regele asfaltului” scapă de al doilea dosar în urma prescrierii faptelor. Câți ani de închisoare risca Nelu Iordache
Nelu Iordache FOTO captură video B1TV

Tribunalul Bucureşti a dispus vineri, 12 mai, încetarea procesului penal împotriva omului de afaceri Nelu Iordache, ca urmare a prescrierii faptelor, într-un dosar în care este acuzat de evaziune fiscală prin achiziţii fictive de materiale de construcţie în contul firmei Romstrade.

De asemenea, instanţa a decis încetarea procesului şi în cazul companiei Romstrade şi al lui Imad Ali.

Pentru infracţiunea de evaziune fiscală, cu prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, limita de pedeapsă este de 11 ani, iar prescrierea intervine după 10 ani. Cum faptele de care este acuzat Nelu Iordache ar fi fost săvârşite în decembrie 2012, prescrierea a avut loc în decembrie 2022, în condiţiile în care procesul a durat cinci ani la Tribunalul Bucureşti.

Pe latură civilă, judecătorii au admis în parte solicitarea ANAF şi i-au obligat pe Nelu Iordache, Imad Ali şi Romstrade la plata sumei de 9.427.490 lei, reprezentând impozit pe profit suplimentar datorat statului român.

Pentru recuperarea prejudiciului, magistraţii au menţinut sechestrul pe un număr de 2.362.057 acţiuni, în valoare totală de 23.620.570 lei, deţinute de Romstrade la compania aeriană Blue Air - Transport Aerian SA (în prezent Bata Sky Imobiliare SA).

Decizia nu este definitivă.

Acesta este al doilea dosar de care omul de afaceri, supranumit ”Regele asfaltului”, ar putea scăpa prin prescrierea faptelor. În ianuarie 2023, Curtea de Apel Bucureşti i-a anulat o pedeapsă de 12 ani şi 6 luni închisoare primită în dosarul delapidării companiei de transport aerian Blue Air.

Nelu Iordache se află în prezent în penitenciar, unde execută o condamnare definitivă de 11 ani şi 9 luni de închisoare într-un dosar legat de fraude cu fonduri europene alocate pentru construcţia autostrăzii Nădlac - Arad. El mai are o condamnare definitivă de 6 ani pentru nereguli în modernizarea Transalpina.

Potrivit DNA, în luna decembrie 2012, Nelu Iordache a înregistrat în contabilitatea SC Romstrade SRL achiziţii fictive de materiale de construcţii în sumă totală de 58.921.812 lei, în scopul sustragerii de la plata impozitului pe profit şi al deducerii nelegale de TVA.

Facturile respective au fost emise de două societăţi (Ramo-Time SRL şi Daima Construct SRL) administrate de Imad Ali.

Prin aceste demersuri, Nelu Iordache a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 23.568.725 lei, din care s-a recuperat suma de 14.141.235 lei prin regularizarea taxei pe valoare adăugată aferentă facturilor respective.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.427.490 lei.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Nelu Iordache Romstrade, #regele asfaltului, #evaziune fiscala, #prescriere fapte , #stiri juridice