Ziua în care Nelu Iordache și-ar putea lua adio de la colegii de penitenciar. Patronul Romstrade cere anularea condamnării în baza deciziilor CCR

Luni, 13 Martie 2023, ora 03:02
5428 citiri
Ziua în care Nelu Iordache și-ar putea lua adio de la colegii de penitenciar. Patronul Romstrade cere anularea condamnării în baza deciziilor CCR
Nelu Iordache vrea să își desființeze condamnarea definitivă de 11 ani și 9 luni de închisoare. FOTO: Digi24.ro

Omul de afaceri Nelu Iordache – supranumit „Regele asfaltului – cere Curții de Apel București luni, 13 martie, să-i anuleze pedeapsa de 11 ani și 9 luni de închisoare pe care a primit-o în Dosarul autostrăzii Nădlac-Arad, după ce a săpat deja, definitiv, de condamnarea de 12 ani și 6 luni pentru evaziune fiscală.

Solicitarea patronului Romstrade vine în contextul în care, până în prezent, doi inculpați VIP au reușit să obțină pe căi extraordinare de atac desființarea deciziilor definitive de condamnare și anulare pedepselor, în baza deciziei CCR pe tema prescripţiei.

De exemplu, Bogdan Olteanu a scăpat pe calea revizuirii de tragerea la răspundere penală în dosarul traficului de influență pe 1 milion de euro în favoarea lui Sorin Ovidiu Vîntu, deoarece faptele erau prescrise cu un an înainte ca acesta să fie condamnat la 5 ani de închisoare.

La momentul condamnării definitive, în 2019, fostul viceguvernator BNR susținuse că faptele sunt prescrise, însă instanțele n-au ținut cont de argumentele lui. Eliberat din închisoare imediat după decizia CCR pe tema prescripţiei, Bogdan Olteanu a cerut anularea condamnării și încetarea procesului penal.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

De asemenea, milionara Vanessa Youness a scăpat de pedeapsa de 3 ani de închisoare cu executare pe care a primit-o anul trecut pentru trafic de influență în procesul în care a fost găsită vinovată pe fond și în apel că luat 1,5 milioane de euro de la afaceriștii Dinu Pescariu și Claudiu Florică pentru a pune o vorbă bună pe lângă premierul Emil Boc în vederea prelungirii licențelor Microsoft.

Un complet de la Curtea de Apel București format din judecătoarele Lia Savonea și Sabina Adomniței au admis marți, 28 februarie, contestația în anulare formulată de Vanessa Youness și i-au anulat pedeapsa ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale.

Nelu Iordache se pregătește să părăsească penitenciarul Rahova

A venit rândul lui Nelu Iordache să formuleze o contestație în anulare împotriva deciziei de condamnare din 08.09.2021. Atunci, afaceristul a primit 11 ani și 9 luni pentru fraude cu fonduri europene în pentru construcția autostrăzii Nădlac-Arad de către firma Romstrade.

Nelu Iordache a reușit deja să își anuleze o pedeapsă de 12 ani și 6 luni de închisoare pentru o evaziune fiscală de 2,1 milioane de euro prin achiziții fictive, după ce judecătorii de la Curtea de Apel București au constatat intervenția prescripţiei.

Este vorba despre un dosar de evaziune fiscală la SC Bata Sky Imobiliare SA, o altă societate controlatpă de Nelu Iordache, prin care acesta a încheiat contracte fictiv de 46.356.636 de lei cu societățile-fantomă ale lui Ali Imad, din care TVA-ul datorat statului era de 8.972.252 de lei.

„Curtea subscrie în totalitate analizei realizate de Tribunalul București și constată că probele administrate în cauză dovedesc faptul că SC Bata Sky Imobiliare SA, din dispoziția inculpatului Iordache Nelu, a încheiat la data de 23.12.2010 un contract de vânzare cumpărare de materiale promoționale (…), iar bunurile urmau să fie livrate în două tranşe, respectiv în luna februarie 2011 şi martie a aceluiaşi an. (…) În temeiul acestor contracte și fără ca bunurile vizate să fie predate în realitate, SC Bata Sky Imobiliare SA a înregistrat în contabilitate 11 facturi de achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale (11 acte materiale) în valoare totală de 46.356.636,79 lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei, prejudiciind astfel bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal”, reține instanța de apel în decizia din data de 20.01.2023.

Motivare: Condamnarea e corectă, dar faptele sunt prescrise

Iată argumentele magistraților pentru încetarea procesului penal cu privire la Nelu Iordache, Ali Imad și Bata Sky Imobiliare:

  • „Curtea constată că, în cauză, în mod corect s-a stabilit răspunderea penală a celor trei inculpați pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, însă, date fiind limitele de pedeapsă (închisoarea de la 7 la 15 ani), termenul de 10 ani de prescripție a răspunderii penale – care a început să curgă de la data ultimului act material aferent infracțiunii continuate, finalul lunii aprilie 2011 – s-a împlinit la finalul lunii iunie 2021.
  • Referitor la întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale, prin decizia nr. 297/2018 Curtea Constituţională a statuat că soluţia legislativă care prevede că termenul de prescripţie a răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză”, din cuprinsul dispoziţiilor art.155 alin.1 din Codul penal, este neconstituţională.
  • Ulterior, prin decizia nr. 358/2022. Curtea Constituţională a statuat că (…) pe perioada cuprinsă între data publicării Deciziei nr. 297/2018 (25 iunie 2018) şi până la intrarea în vigoare a unui act normativ care să clarifice norma respectivă, prin reglementarea expresă a cazurilor apte să întrerupă cursul termenului prescripţiei răspunderii penale (fapt realizat prin OUG nr.71/2022, publicată în Monitorul Oficial nr.531 din data de 30 mai 2022), fondul activ al legislaţiei nu conţine vreun caz care să permită întreruperea cursului prescripţiei răspunderii penale.
  • În prezenta cauză, legea penală mai favorabilă evaluată în mod global este cea cuprinsă între data de 25 iunie 2018 (data publicării în Monitorul Oficial al României a Deciziei nr. 297/2018 a Curții Constituționale) și data de 30 mai 2022 (data intrării în vigoare a dispozițiilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 71/2022), perioadă în care dispozițiile art. 155 alin. 1 C.pen. nu includeau vreo cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripție, ceea ce a dus la inaplicabilitatea prescripției speciale (art. 155 alin. 4 C.pen., potrivit cărora termenele prevăzute de art. 154, dacă au fost depășite cu încă o dată, vor fi socotite îndeplinite oricâte întreruperi ar interveni), rămânând aplicabile doar normele referitoare la prescripția generală.
  • În consecință, în prezenta cauză, Curtea constată că sunt aplicabile doar dispozițiile referitoare la prescripția generală a răspunderii penale.
  • Raportat la termenul general de prescripție a răspunderii penale pentru infracțiunea de evaziune fiscală (10 ani) – termen considerat suficient pentru investigarea unor infracțiuni de natura celor ce fac obiectul prezentului dosar, cu atât mai mult cu cât organele statului (…) s-au sesizat la scurt timp de la comiterea acestora (în anul 2012) – Curtea nu identifică elemente care să ducă la reținerea „unui risc sistemic de impunitate” în cazul aplicării termenului general de prescripție.
  • Drept urmare, Curtea constată că nu sunt îndeplinite condițiile pentru înlăturarea aplicării jurisprudenței Curții Constituționale (…) cu consecința încetării procesului penal pornit împotriva celor trei inculpați pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală (…) ca efect al intervenției prescripției răspunderii penale”, se arată în decizia CAB.

Ce dosare mai are Nelu Iordache pe rolul instanțelor

Nelu Iordache mai are pe rolul instanțelor următoarele dosare:

  • Dosarul gropii de gunoi Tunari (167/3/2022) pe rolul Tribunalului București: Nelu Iordache este trimis în judecată de procurorii DNA pentru trafic de influență, după ce i-ar fi cerut unei foste directoare a Agenţiei pentru Protecţia Mediului Ilfov, Genica Bădănoiu, să-i elibereze o autorizaţie de mediu pentru staţia de transfer deşeuri de la Tunari, în schimb promiţându-i că va interveni pentru a fi menţinută în funcţie.
  • Dosarul Poșta Română (5872/3/2022), în care Nelu Iordache are termen pe fond, la Tribunalul București, pe data de 13.03. 2023. În acest dosar, milionarul a fost trimis în judecată alături de Cristian Mihai Buciu (fost director al Poştei Române) și de Gheorghe Răcaru (fost administrator Blue Air), fiind acuzaţi de săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la abuz în serviciu. Potrivit unui comunicat al DNA, prin acţiunile celor trei, CN Poşta Română a fost prejudiciată cu peste 3,3 milioane de euro.
  • Dosarul evaziunii fiscale la Romstrade (22942/3/2018) în pronunțare la Tribunalul București pentru data de 15.03.2023.
  • Contestația în anulare (4529/2/2022) împotriva condamnării din Dosarul autostrăzii Nădlac-Arad, pe rolul Curții de Apel București în data de 13.03.2023.

La finalul lunii iulie 2021, Nelu Iordache ar fi vrut să plece din țară cu o cursă low cost, de pe Aeroportul Otopeni, cu o oră și jumătate înainte să fie preluat de procurorii DNA. Însă acesta s-a încurcat în formalități la aeroport, iar avionul a plecat fără el.

Astfel, afaceristul a plecat cu următoarea cursă cu destinația Roma, iar când aeronava a decolat, procurorii i-au cerut comandantului să o oprească. Pilotul s-a conformat, astfel că Nelu Iordache a fost preluat de anchetatori, dus la parchet, iar după șase ore de audieri a fost pus sub control judiciar pentru trafic de influență și dare de mită.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Nelu Iordache, #romstrade, #Blue Air Nelu Iordache, #prescriptie, #CCR, #evaziune fiscala , #justitie
Comentarii
Poza vasile_stanescu
vasile_stanescu
rank 1
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Da', promite că nu mai face ca nimeni altcineva, așa cum a-ndrăznit