Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru, acuzat de luare de mită, află luni, 11 noiembrie, că rămâne sub control judiciar și fără dreptul de a profesa. Decizia va fi luată de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).
În urmă cu o săptămână, fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru a fost pus sub control judiciar și a primit interdicția de a profesa, după ce a fost audiat la sediul DNA Iași în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Înaintea intrării în sediul DNA, Tătaru a declarat că nu are emoții pentru că are adevărul de partea sa. ”Merg cu inima deschisă”, declara Tătaru.
Avocata fostului ministru, Sandra Grădinaru, a declarat că, în opinia sa, măsura este nelegală.
„Cele două măsuri au fost impuse pentru 60 de zile. Vom ataca măsura impusă de procurori, în condițiile în care au fost sute de oameni la Huși care susțin că nu au dat niciodată niciun leu doctorului Tătaru. Se continuă în construirea acestui dosar. Nu a existat niciun flagrant și acum urmează să se mai facă audieri și să se vadă dacă unii suspecți recunosc sau nu recunosc, dacă au fost identificați sau nu. Pe înregistrări nu apare nicăieri, vă asigur, doctorul Tătaru cu mâna pe măcar un leu. Ați văzut cu toții la percheziții că nu s-a găsit măcar un leu în cabinetul doctorului Tătaru”, a declarat, lunea trecută, avocata lui Tătaru, după ce a aflat măsurile luate împotriva clientului său.
Apărătoarea lui Tătaru consideră nelegal controlul judiciar, dispus pentru 60 de zile, „la fel cum este nelegal să i se scotocească în telefonul mobil, având în vedere că are discuții cu alți parlamentari și alte persoane care au imunitate”.
„La fel este nelegal că s-a violat viața privată a sute de pacienți care și-au spus cele mai intime secrete doctorului Tătaru. Este nelegal că s-au autorizat investigatori sub acoperire care au fost lăsați să se plimbe în toate saloanele acelui spital, fără să se respecte vreo regulă”, declara avocata lui Tătaru.
Luna trecută, procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală pe Nelu Tătaru, într-un dosar în care este acuzat că ar fi luat mită, în calitate de medic, bani și alimente, sumele variind între 100 și 500 de lei.
Fostul ministru al Sănătății s-a declarat nevinovat și a spus că nu a condiționat niciodată actul medical.
În 14 octombrie, Comisia juridică din Camera Deputaților a admis, în unanimitate, cererea de ridicare a imunității deputatului Nelu Tătaru, acuzat de DNA de luare de mită. Acesta a participat la ședința comisiei, împreună cu avocata sa. În aceeași zi, plenul Camerei Deputaților a votat, cu 177 de voturi pentru, 12 voturi contra și o abținere, cererea de ridicare a imunității deputatului Nelu Tătaru.
Înaintea audierii în Comisia Juridică, fostul ministru al Sănătății a declarat că nu a primit niciun ban și nu a atins niciun ban.