Ministrul Sanatatii cere precautii si dupa 15 mai: Inca avem 300 de noi cazuri de infectare pe zi

Sambata, 09 Mai 2020, ora 23:10
3107 citiri
Ministrul Sanatatii cere precautii si dupa 15 mai: Inca avem 300 de noi cazuri de infectare pe zi
Foto: Guvernul Romaniei (Arhiva)

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a declarat, sambata, la Targu Mures, ca precautiile trebuie sa existe in continuare fiindca se vorbeste de o posibila relaxare dupa data de 15 mai si ca, intrucat in Romania se semnaleaza cate 300 de cazuri noi pe zi, acele masuri trebuie respectate.

El mai precizat ca la nivelul Spitalului Judetean Timisoara are loc o ancheta interna dupa ce seful Institutului Oncogen, Virgil Paunescu, a anuntat ca si-a administrat un vaccin neomologat impotriva noului coronavirusului.

"Suntem intr-un scenariu in care avem patologie si infectare in tot ce inseamna persoane institutionalizate, camine de batrani, persoane care ingrijesc aceste persoane institutionalizate, precum si corpul medical. Sunt sectii care sunt expuse, terapiile intensive, sectiile de urgente si sectiile de boli infectioase. Precautiile trebuie sa existe in continuare pentru ca vorbim de o posibila relaxare dupa 15 mai. Pana pe 15 mai prefer sa discutam de aceste masuri de precautie.

Suntem pe acel platou, nu suntem intr-o scadere, suntem intr-o reglare a numarului de cazuri constante pe zile, astazi avem 15.100 de infectati, avem 6.900 de vindecati, avem 245 de cazuri in terapie intensiva, 320 de cazuri noi. Ramanem totusi la 300 de cazuri noi, inseamna ca trebuie sa avem si sa respectam acele precautii. La fel si populatia civila, rog la respectarea acelei distantari sociale, la izolarea voluntara, pana la expirarea termenului in care suntem in stare de urgenta ramanem in acel registru", a aratat ministrul Sanatatii.

Nelu Tataru a mai afirmat ca personalul medical trebuie sa ramana valid, acest lucru fiind posibil prin asigurarea medicamentelor, a echipamentelor si a testarilor, angajatii din sistemul sanitar urmand sa tina cont si de precautiile care vor fi mentinute.

Ancheta la spitalul din Timisoara

Ministrul Sanatatii a spus si ca la nivelul Spitalului Judetean Timisoara are loc o ancheta interna dupa ce seful Institutului Oncogen, Virgil Paunescu, a anuntat ca si-a administrat un vaccin neomologat impotriva noului coronavirusului.

"Este o ancheta interna la nivelul Spitalului Judetean Timisoara, acel compartiment face parte din Spitalul Judetean Timisoara, este o ancheta in curs si vom evalua. Atat activitatea stiintifica, cat si resursele folosite", a precizat ministrul Sanatatii.

Orban: Asteptam propunerile

La randul sau, premierul Ludovic Orban a aratat ca setul de reguli aferent fiecarei activitati pentru care urmeaza sa se elimine restrictiile este in dezbatere publica.

"Impreuna cu domnul ministru al Sanatatii si domnul ministru de Interne, bineinteles cu suportul Comisiei Anti-COVID de la Ministerul Sanatatii, Consiliul de Suport Tehnico-Stiintific, Institutului National de Sanatate Publica, care, de asemenea, a postat in dezbatere publica setul de reguli aferent fiecarei activitati pentru care urmeaza sa se elimine restrictiile, s-au publicat in dezbatere publica care sunt domeniile in care vor ramane restrictiile si care sunt cele in care nu vor ramane restrictiile.

De asemenea, domeniile in care se vor ridica restrictiile cu anumite conditii. Documentul este in dezbatere publica si, in functie de opiniile exprimate, daca vom primi propuneri pertinente putem sa tinem cont de ele", a precizat Ludovic Orban.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, alaturi de premierul Ludovic Orban si de ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a participat, sambata, la inaugurarea noii Unitati de Suport Medical COVID-19, cu 90 de paturi, care a fost realizata prin reamenajarea salii polivalente de la Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie (UMFST) "George Emil Palade" din Targu Mures.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Nelu tataru relaxare, #Nelu tataru precautiu, #Nelu Tataru Covid, #Nelu Tataru coronavirus , #ministrul Sanatatii