Nelu Tataru: "Carantinarea trebuie sa se faca gradual. Avem situatii in care lipsa unor specialisti ne face sa detasam voluntari"

Marti, 14 Iulie 2020, ora 14:53
1969 citiri
Nelu Tataru: "Carantinarea trebuie sa se faca gradual. Avem situatii in care lipsa unor specialisti ne face sa detasam voluntari"
Sursa: Gov.ro

Ministrul Sanatatii Nelu Tataru a afirmat, la discutiile de marti in Comisia juridica a Senatului asupra proiectului de lege privind carantina, ca masura carantinarii trebuie sa se faca gradual, iar persoana suspectata de infectarea cu noul virus trebuie sa beneficieze de izolare la domiciliu sau carantina. El a vorbit si despre detasarea personalului medical si a spus ca exista "situatii in care lipsa unor specialisti ne face sa detasam voluntari", in unele spitale. Tataru a adaugat ca ar fi bine ca personalul detasat "sa aiba beneficiile lui, in masura riscului si efortului pe care il face".

"Acea carantinare trebuie sa se faca gradual. Orice cetatean va merge intr-un spatiu, de preferat domiciliu, in conditiile in care nu vrea sa stea in preajma familiei, va merge in carantina institutionalizata. Cel care prezinta o suspiciune, pana la eliminarea ei trebuie sa beneficieze de carantina. E o masura care exista si in alte state europene, nu numai la noi", a explicat Nelu Tataru, intrebat de senatorul PSD Robert Cazanciuc cum vede aspectele privind carantina.

Ministrul Sanatatii a fost intrebat de Cazanciuc cum ar trebui sa fie facuta detasarea medicilor.

"Avem situatii in care lipsa unor specialisti ne face sa detasam voluntari. Nu avem parghia necesara si atunci trebuie sa avem posibilitatea detasarii unor voluntari. Trebuie sa existe aceste detasari. Ne trebuie personal. Dar trebuie ca acest personal detasat sa aiba beneficiile lui, in masura riscului si efortului pe care il face", a explicat Tataru.

Robert Cazanciuc l-a intrebat pe ministrul Sanatatii si "care sunt statele europene in care intrarea in carantina se intampla automat in cazul infectarii cu COVID-19".

Replica lui Nelu Tataru a fost: "Trebuie sa ma interesez exact".

Cazanciuc a spus, "Deci nu avem astfel internare imn niciun stat membru UE?", iar ministrul Sanatatii a raspuns: "Nu avem internarea absoluta in acel moment. Trebuie investigatii suplimentare".

Comisia juridica a Senatului discuta, la momentul transmiterii acestei stiri, proiectul de lege privind carantina si izolarea initiat de catre Guvern, in vederea emiterii unui raport. Procedural, Senatul trebuie sa voteze intr-un plen propunerea legislativa, in calitate de for decizional.

Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile parlamentare au avizat pozitiv candidații PSD, PNL și UDMR la Consiliul Concurenței. Ce s-a întâmplat cu candidaturile USR și AUR
Comisiile juridice şi economice din Camera Deputaţilor şi Senat au avizat favorabil, luni, 22 aprilie, candidaturile propuse de PSD, PNL, UDMR și de către premierul Marcel Ciolacu, pentru...
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Virusul care ar putea cauza următoarea pandemie circulă deja printre noi
Următoarea pandemie ar putea fi cauzată de virusul gripal, avertizează oamenii de ştiinţă, scrie The Guardian, citând datele unui studiu care va fi publicat weekendul viitor. Un sondaj...
#nelu tataru, #pandemie, #Senat, #carantina , #ministrul Sanatatii