Tataru explica testarea nationala din 1 iunie: Daca avem o populatie foarte putin imunizata, putem sa ne asteptam la un al doilea val foarte puternic

Marti, 12 Mai 2020, ora 07:19
4955 citiri
Tataru explica testarea nationala din 1 iunie: Daca avem o populatie foarte putin imunizata, putem sa ne asteptam la un al doilea val foarte puternic
Foto: George Calin/Inquam Photos

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, sustine ca studiul national care va demara pe 1 iunie ne poate releva starea de imunizare a populatiei si se va face prin regiuni.

Ministrul precizeaza ca, daca avem o populatie foarte putin imunizata, putem sa ne asteptam la un al doilea val foarte puternic al epidemiei de coronavirus.

Nelu Tataru a vorbit, luni seara, la Digi24, despre studiul national care va debuta la 1 iunie.

"La sfarsitul pandemiei, adica atunci cand vom avea o panta descendenta, ajunsa aproape la nivel minim si asta se face cam la trei luni de pandemie, se poate face un studiu care in acest context ne poate releva starea de imunizare a populatiei.

Se va face prin regiuni, cele opt regiuni de dezvoltare si la nivel judetean, in functie de numarul de populatie, in functie de numarul de infectari, in functie de numarul de decese, de cazuri care au fost in terapie intensiva, ca si gravitate, se face un esantion.

Rezultatul care este predictiv, o data ne arata cat suntem de imunizati, pe grupe de varsta, si prognozeaza sau previzioneaza o evolutie ulterioara a unui al doilea val sau a unei evolutii mai estompate in sezonul care va urma", a explicat Nelu Tataru initiativa de testare in masa pentru COVID-19.

Intrebat cum se vor face aceste teste, Tataru a spus ca sunt folosite "niste teste serologice", iar studiul va fi facut pe toate categoriile de oameni, indiferent daca le-a fost depistata boala sau nu.

"Sunt folosite niste teste serologice, care dau o precizie acestui studiu. Verificam care au fost bolnavi, prin prezenta anticorpilor, si atunci vom sti care sunt cei care s-au imunizat. Vor fi si imunizati, si neimunizati, si cei care au facut boala.

Ne intereseaza cat din populatia Romaniei a facut boala pentru a previziona cum va arata cel de-al doilea val", a declarat Tataru.

Ministrul Sanatatii spune ca acest studiu ne va arata daca al doilea val de coronavirus va fi sau nu unul puternic.

"Vom vedea daca am avut o mare masa a populatiei Romaniei imunizata, atunci vom putea spera ca urmatorul val va fi unul de mica amploare si atunci se va continua ca intr-o gripa sezoniera.

Daca avem o populatie foarte putin imunizata, putem sa ne asteptam la un al doilea val foarte puternic", a subliniat Tataru.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat, inca de duminica, o testare a populatiei la nivel national, dupa data de 1 iunie, aceasta urmand sa fie realizata prin Institutul National pentru Sanatate Publica. Testarea va avea rolul de a verifica nivelul de imunizare a populatiei, dar si de raspandire a virusului, la trei luni de la debutul pandemiei in Romania.

Citeste si S-a votat! Firea a obtinut testarea de COVID din Bucuresti - Cine primeste test rapid si cine PCR

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Tataru testare nationala coronavirus , #ministrul Sanatatii
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Daca puscariasul Dan Voiculescu nu ar fi furat statul român in 1990,
Poza mikkael
mikkael
rank 3
daca parlamentul nu-i suteaza cat de curand pe astia