Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Americanul prins în România care refuză să se întoarcă în SUA. Informațiile FBI despre neonazistul aflat în „nucleul dur” pro-Trump

Luni, 01 Mai 2023, ora 21:35
5630 citiri
Americanul prins în România care refuză să se întoarcă în SUA. Informațiile FBI despre neonazistul aflat în „nucleul dur” pro-Trump
Neo-nazistul Rob Rundo este căutat pentru acte de violență în SUA la mitinguri pro-Trump. FOTO: Instagram

Robert Rundo – neo-nazistul american prins pe teritoriul României, co-fondator al mișcării Rise Above Movement – a cerut azil politic, dar n-a avut documente de identitate și s-a opus extrădării în SUA pe motiv că ar fi persecutat pentru opiniile lui politice.

Tribunalul Districtual California și Biroul Federal de Investigații (FBI) îl solicită pe Robert Rundo pentru revoltă și conspirație la revoltă în legătură cu acte de violență comise în 2017 și 2018 la mitinguri pro-Trump.

Din documentele emise de agentul FBI care s-a ocupat de cazul lui Robert Rundo, consultate de Ziare.com, rezultă că neo-nazistul punea la cale mitinguri alături de alți extremiști (în Berkeley – 15.04.2017, în Huntington Beach sau Charlottesville – 11-12 august 2017) ocazii cu care îi snopea în bătaie pe contra-manifestanți.

Luptele de stradă erau filmate de către alți membri ai grupării Rise Above Movement – uneori chiar de către agresori, cu ajutorul unor body-cam-uri – apoi erau postate pe internet ca filmulețe de propagandă.

Militanții de extremă dreapta au fost în nenumărate rânduri „nucleul dur” al susținătorilor lui Donald Trump, afișând în multe video-uri tricouri cu numele fostului președinte american, pe atunci în funcție. De asemenea, ei pot fi recunoscuți după steagul confederat (folosit de sudiști în războiul civil din SUA), precum și simbolistica nazistă pe care o afișează (zvastici sau fulgerele SS).

Reamintim că episodul din Charlottesville a îngrozit SUA, după ce un extremist de dreapta a intrat cu mașina în contra-manifestanți, acțiune soldată cu un mort și 35 de răniți.

Pe data de 3 martie 2017, Rundo și alți participanți în grupul de chat de pe Discord au discutat despre un antrenament MMA (arte marțiale mixte – n.r.) și despre intenția de a aplica tacticile învățate la un miting extremist din San Diego contra opozanților din „Antifa”, un acronim pentru anarhiștii anti-fasciști.

Agentul FBI notează însă că Robert Rundo folosea termenul de „antifasciști” la adresa tuturor celor care nu-i împărtășeau ideile, nicidecum pentru a-i desemna pe cei din gruparea extremist rivală.

Cum ideile lui Rundo erau legate de supremația rasei albe, e lesne de înțeles că mitingurile din sudul Californiei stârneau dezaprobarea persoanelor de culoare.

Ce au notat agenții FBI în documentele de extrădare

Iată o conversație atașată de FBI la documentele din dosar:

Rundo: Abia aștept ziua de mâine, ne vom distra. Ne vedem mâine!

Participant 1: Deci fără box mâine?

Participant 2: Numai dacă cei de la Antifa devin zbuciumați.

Participant 1: (emoticon)

Participant 2: Vor fi probabil și niște polițiști, mă îndoiesc că se va întâmpla ceva.

Participant 2: Toți ar trebui să vă aduceți echipamentul în eventualitatea în care mitingul va fi plictisitor.

Participant 2: Eu trebuie să ajung acasă pe la 5, dar am putea să boxăm ceva mâine.

Rundo: În cazul ăsta vin echipat.

Rundo: Ar fi grozav să ne testăm abilitățile pe Antifa.

Participant 2: Ar trebui să începem să ne antrenăm pentru lupta în grup.

Participant 2: 3 contra 3, 1 contra 2, etc.

Rundo: 100%

Rundo: Dar băieții noi trebuie să deprindă tehnicile de bază mai întâi.

Cum și-a făcut Robert Rundo prieteni extremiști prin Europa de Est

Din actele dosarului reiese că Robert Rundo s-a implicat în mai multe acte de violență la respectiva manifestație, inclusiv asupra forțelor de ordine.

„Rundo a lovit mai multe persoane în timpul mitingului. Într-un caz, RUNDO a abordat un contra-protestatar din spate și l-a lovit cu pumnul în cap, trântându-l la pământ. Într-o altă altercație, un ofițer de poliție ia ordonat lui Rundo să se oprească, dar acesta nu s-a conformat și l-a lovit pe polițist de două ori cu pumnii în cap”, se arată în documentul FBI.

În timpul procesului, Robert Rudo a fugit din SUA într-un moment procesual favorabil, iar din 2018 s-a ascuns în mai multe state din Europa Centrală și de Est.

De atunci, Robert Rundo și-a făcut prieteni printre extremiștii din Serbia, Bulgaria, Ungaria, iar într-un final a ajuns și în România. El folosea pentru a călători documente false sub numele de Roman sau Robert Lazăr Pavic.

Robert Rundo a fost arestat în România pe data de 30 martie 2023, după ce a fost identificat la o sală de antrenament. Curtea de Apel București a admis în principiu cererea de extrădare formulată de autoritățile din California și a dispus arestarea lui provizorie.

Judecător: Acuzații de gravitate sporită și risc de sustragere

Pe data de 25 aprilie măsura arestării provizorii a fost menținută pentru considerentele care vor fi expuse în continuare, următorul termen fiind stabilit pentru 19 mai:

  • „Curtea a reținut că faptele presupus comise de (Robert Paul Rundo – n.r.) sunt de o gravitate sporită, existând suspiciunea că alături de alte persoane ar fi înființat o mișcare care militează pentru supremația albă, propovăduind credința rasistă că oamenii albi sunt superiori celor din alte rase și, prin urmare, ar trebui să le domine pe acestea.
  • Conținutul videoclipurilor postate pe internet, descrise în cererea de arestare provizorie, ar fi fost în măsură să incite publicul la ură sau discriminare împotriva unor categorii de persoane, dar și la violență.
  • Pe lângă activitatea din online, mișcarea fondată printre alții de (Robert Paul Rundo – n.r.) ar fi încercat să-și impună ideologia în cadrul unor mitinguri, atât persoana extrădabilă, cât și alți membri acționând cu violență împotriva unor demonstranți care nu împărtășeau aceleași concepții sau le repudiau.
  • În ceea ce privește aspectele de ordin personale, Curtea a observat că persoana extrădabile are 32 de ani, nu este căsătorit, nu există deocamdată informații că ar fi cunoscut cu antecedente penale în Statele Unite ale Americii sau în alte state, susținând că are o afacere online (e-commerce). Din cuprinsul declarației date în cauză a rezultat în opinia Curții un real risc de sustragere de la procedura de extrădare în cazul lăsării în libertate.
  • Astfel, persoana extrădabilă a refuzat să ofere detalii în legătură cu modalitatea în care a pătruns în România, limitându-se să precizeze că a intrat pe cale feroviară (nu a menționat stația de plecare și nici stația de destinație). Asupra sa a fost găsită o carte de identitate aparent emisă de autoritățile din Republica Croată pe numele Rodic (…), fotografia de pe acest document fiind similară cu înfățișarea persoanei extrădabile. A susținut că a închiriat o locuință (…), dar nu a fost în măsură să indice adresa. A susținut că din anul 2018 călătorește prin Europa.
  • În aceste condiții, văzând gravitatea faptelor cercetate de autoritățile judiciare americane, ținând seama de faptul că persoana extrădabilă nu are un domiciliu pe teritoriu României și a refuzat să ofere detalii în legătură cu itinerariul avut anterior pătrunderii pe teritoriul României și cu privire la modalitatea în care a reușit să treacă frontiera, neoferind nicio explicație nici în legătură cu cartea de identitate găsită asupra sa și care, în mod evident, nu îi aparținea, cel puțin până la primirea cererii de extrădare, când se vor verifica condițiile prevăzute de lege pentru extrădarea sa în Statele Unite ale Americii, privarea de libertate sub forma arestării provizorii se justifică, fiind proporțională cu gravitatea acuzațiilor, o altă măsură mai ușoară nefiind aptă să asigure scopurile anterior menționate.
  • Existând indicii serioase că persoana extrădabilă s-a sustras de la cercetarea penală desfășurată de autoritățile americane, s-a apreciat că aceasta nu oferă instanței de extrădare garanții suficiente că nu va face demersuri în același sens sub o altă măsură mai ușoară cum este arestul la domiciliu sau controlul judiciar”, se arată în motivarea Curții de Apel București.

Robert Rudo cere azil politic, dar n-are acte de identitate reale

La proces, Robert Rundo a susținut că nu poate fi extrădat deoarece faptele lui s-ar fi prescris și pentru că a depus cerere de azil politic în România, fiind persecutat în SUA pentru convingerile lui.

„Astfel cum rezultă din declarația dată de persoana extrădabilă, cel puțin deocamdată doar și-a exprimat dorința de a depune o cerere de azil, arătând în declarația dată că, deși a ajuns în urmă cu aproximativ 2 săptămâni în România, nu a reușit să depună cererea deoarece nu are documente de identitate. Descrierea faptelor cuprinsă în cererea de arestare provizorie în vederea extrădării nu rezultă că autoritățile judiciare americane urmăresc să îl pedepsească pe (Robert Paul Rundo – n.r.) pentru opiniile sale politice sau pentru apartenența la mișcarea „Rise Above Movement” (R.A.M.). A invocat persoana extrădabilă libertatea de exprimare și de asociere, însă aceste drepturi/libertăți nu sunt absolute, urmând ca ulterior primirii cererii de extrădare, în măsura în care persoana extrădabilă va insista în acest motiv de refuz, să se aprecieze dacă există motive serioase să se creadă că ingerința autorităților americane este nejustificată”, mai arată instanța.

Statul Arizona a inculpat mai mulți colaboratori ai lui Trump, pentru tentativa de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020
Statul Arizona a inculpat mai mulți colaboratori ai lui Trump, pentru tentativa de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020
Statul american Arizona a inculpat 18 persoane în cadrul tentativei de a răsturna rezultatele alegerilor prezidenţiale din 2020 în favoarea lui Donald Trump, a declarat miercuri procurorul...
Dezvăluirile care atârnă greu în procesul lui Trump, cu vedeta porno Stormy Daniels. Cum era ajutat de patronul unui tabloid să evite scandalurile
Dezvăluirile care atârnă greu în procesul lui Trump, cu vedeta porno Stormy Daniels. Cum era ajutat de patronul unui tabloid să evite scandalurile
Primul martor chemat la bară în procesul lui Donald Trump, David Pecker, în vârstă de 72 de ani, patronul unui fost tabloid american, a detaliat marţi, la tribunalul din New York, cum s-a pus...
#neonazisti Europa, #extradare SUA, #miting, #Donald Trump, #extrema dreapta , #justitie