Robert Paul Rundo, liderul unei grupări neonaziste din SUA care a încercat să se refugieze în România: ”Să doborâm pe oricine ne stă în cale” VIDEO

Vineri, 28 Aprilie 2023, ora 21:33
4985 citiri
Robert Paul Rundo, liderul unei grupări neonaziste din SUA care a încercat să se refugieze în România: ”Să doborâm pe oricine ne stă în cale” VIDEO
Robert Paul Rundo, liderul unei mișcări neonaziste din SUA, arestat în România FOTO captură nytimes.com

Robert Paul Rundo (32 de ani), liderul unei grupări neonaziste din SUA, acuzat de autoritățile americane pentru conspirație la revoltă și activități de revoltă, s-a refugiat în România încercând să scape de ancheta demarată de FBI.

Robert Paul Rundo este co-fondatorul mișcării „Rise Above Movement” (R.A.M.), o organizație cu o ideologie de supremație a rasei albe, care s-a prezentat public drept un grup pregătit pentru luptă, militant al unei mișcări naționaliste noi. În această calitate Rundo a participat alături de susținătorii săi la întruniri politice organizate în anul 2017 în SUA (California) unde a avut un comportament extrem de violent, lovind alți participanți la manifestare, inclusiv un polițist.

Bărbatul este luptător MMA și și-a oferit abilitățile celorlalți membri ai grupului RAM, antrenându-i pentru luptă corp la corp, a condus pregătiri de luptă mixte de arte marțiale ale membrilor R.A.M. ca să-i pregătească pentru confruntări viitoare.

Gruparea RAM avea peste ocean câteva zeci de membri, participau la mitinguri politice în echipament specific (cămăși de culoare gri și măști negre cu desene albe ce înfățișau cranii sau scheleți), fiind în general implicați în confruntări agresive cu cei care nu le susțineau ideologia. Gruparea a fost foarte activă în perioada 2016-2018 atât la mitingurile politice din statul California, dar mai ales pe internet. Rundo și acoliții lui postau videoclipuri cu imagini explicite cu membrii R.A.M. care efectuau pregătire militară de luptă corp la corp, adesea intercalate cu imagini şi clipuri video ale membrilor R.A.M., inclusiv când aceştia agresau persoane la întrunirile politice, însoțite de mesaje în sprijinul ideologiei de supremație a rasei albe, scopul fiind și acela de a recruta noi membri.

„Vreau să avem un grup de cel puţin 25 ca să putem să intrăm în formație şi să doborâm pe oricine care ne stă în cale”, era unul dintre mesajele care însoțeau videoclipurile postate de liderul grupării.

Deși a fost reținut de autoritățile americane, a fost lăsat în libertate, iar Rundo a profitat de această situație și s-a refugiat în Europa. O perioadă se pare că a stat în Croația pentru ca în cele din urmă să pătrundă ilegal în România unde a fost arestat în luna martie 2023.

La noi în țară se folosea de o carte de identitate cel mai probabil falsă, emisă pe numele Robert Lazar Pavic de Republica Croată, fotografia de pe acest document fiind similară cu înfățișarea liderului RAM.

Acesta a refuzat să ofere detalii în legătură cu modalitatea în care a pătruns în România, limitându-se să precizeze că a intrat pe cale feroviară, dar fără să menționeze stația de plecare și nici stația de destinație.

În fața autorităților române a susținut că a închiriat o locuință în România, dar nu a fost în măsură să indice adresa, iar din anul 2018 călătorește prin Europa.

Aflându-se în această situație liderul RAM a cerut azil în România, la data de 07.04.2023, iar până în prezent procedura de azil nu s-a finalizat. Robert Paul Rundo a invocat încălcarea de către autoritățile americane a libertății de exprimare și de asociere, motiv pentru care refuză să accepte extrădarea.

Magistrații din cadrul Curții de Apel București au decis totuși arestarea individului explicând că faptele de care este acuzat sunt de o gravitate sporit vă, existând suspiciunea că alături de alte persoane ar fi înființat o mișcare care militează pentru supremația albă, propovăduind credința rasistă că oamenii albi sunt superiori celor din alte rase și, prin urmare, ar trebui să le domine pe acestea, arată magistrații români care au decis menținerea măsurii de arestare.

La această decizie a contat, potrivit motivării instanței, riscul de sustragere de la procedura de extrădare în cazul lăsării în libertate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

FBI a deschis o anchetă în cazul prăbușirii podului din Baltimore. Al patrulea cadavru a fost recuperat de scafandri FOTO/VIDEO
FBI a deschis o anchetă în cazul prăbușirii podului din Baltimore. Al patrulea cadavru a fost recuperat de scafandri FOTO/VIDEO
FBI a anunţat că a deschis luni, 15 aprilie, o anchetă penală în cazul prăbuşirii podului Francis Scott Key din Baltimore, iar oficiali locali au confirmat recuperarea unui al patrulea...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#neonazisti, #lider grupare, #rasism, #FBI, #miting, #azil, #extradare SUA , #America