În ce condiții vor putea de acum persoanele nevacinate să meargă la restaurant sau la mall. „Duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni”

Miercuri, 08 Decembrie 2021, ora 13:30
3982 citiri
În ce condiții vor putea de acum persoanele nevacinate să meargă la restaurant sau la mall. „Duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni”
La restaurant, doar cu certificat COVID-19 FOTO Pixabay

Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat miercuri, 8 decembrie, că măsurile de relaxare luate de Guvern vin pe un trend descendent al pandemiei, spre deosebire de cele luate în perioada verii, când trendul era unul constant crescător.

„România a luat aceste măsuri care par măsuri de relaxare: prelungirea programului agenţilor economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a sălilor, de exemplu, la 50% de la 30%, renunţarea la restricţiile de circulaţie din timpul nopţii şi un lucru important care cred că duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului electronic COVID care include de data aceasta şi testarea”, a explicat el.

„Cred că ceea ce trebuie să înţeleagă toată lumea este că încercăm o întoarcere la normalitate şi o întoarcere la un parteneriat cu populaţia. Sigur că există îngrijorare . România a luat aceste măsuri care par măsuri de relaxare: prelungirea programului agenţilor economici cu o oră, mărirea gradului de ocupare a sălilor, de exemplu, la 50% de la 30%, renunţarea la restricţiile de circulaţie din timpul nopţii şi un lucru important care cred că duce la eliminarea unei discriminări care a existat constant în ultimele luni, respectiv accesul pe baza certificatului electronic COVID care include de data aceasta şi testarea”, a afirmat Alexandru Rafila, la finalul şedinţei de miercuri a Guvernului.

Măsuri de relaxare

El a precizat că deschiderea pe care o are Executivul în luarea acestor măsuri de relaxare arată intenţia ca România să revină aproape de normalitate, însă a atras atenţia că pericolele nu au trecut.

„Mesajul cel mai important este însă următorul. Aceste măsuri luate de Guvern trebuie să fie primul pas din parteneriatul populaţiei, din parteneriatul angajatorilor şi operatorilor economici de diferite feluri cu autorităţile. Consecinţele pandemiei în acest moment nu pot să fie controlate mai bine, şi există numeroase exemple din multe alte ţări, decât dacă există acest parteneriat şi această încredere. Această deschidere din partea Guvernului se datorează interesului ca în România viaţa să capete aspecte de normalitate sau cât mai aproape de normalitate, însă nu putem să ignorăm pericolele care urmează. Ceea ce ne dorim noi este următoarul lucru – acest trend descendent să continue cât mai mult timp şi să nu ne întoarcerem la creşterea numărului de cazuri”, a mai explicat ministrul Sănătăţii.

Acesta a adăugat că măsurile de relaxare din vară au fost luate pe un trend ascendent constant, iar cele luate acum au venit pe un trend descendent.

„Este o anumită diferenţă, nu vreau să insist asupra ei. Sunt mulţi care fac paralele între măsurile luate în acest moment şi cele luate în cursul verii, măsuri de relaxare. Măsurile de relaxare luate în perioada verii au fost luate pe un trend crescător constant, acum ne aflăm pe un trend descendent şi sperăm să putem să îl menţinem aşa, dar pentru aceasta trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să respectăm regulile. Aceste reguli care par puţin mai relaxate, trebuie respectate. Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative care nu sunt respectate, e mai bine să avem o anumită relaxare şi cu o respectare riguroasă a tuturor acestor reguli. Acesta trebuie să fie mesajul şi asta este de fapt dorinţa şi încercarea pe care o avem acum”, a connchis Rafila.

QR cod pentru test COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a explicat, miercuri, că introducerea testării în certificatul COVID – pentru a se putea intra în centre comerciale sau alte locuri – presupune testarea într-un loc conectat la sistemul informatic naţional. ”Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test”, a transmis ministrul. Rafila a explicat că, prin introducerea testării, se oferă populaţiei posibilitatea de a merge şi în alte magazine, nu doar în cele alimentare şi în farmacii, existând şi alte produse de care oamenii au nevoie.

Alexandru Rafila a fost întrebat, miercuri, într-o conferinţă de presă, ce presupune exact testarea inclusă în certificatul verde, şi a afirmat: ”O persoană care se testează la un operator care este conectat la sistemul informatic naţional (...) rezultatul testului este introdus în sistemul informatic şi, într-un interval relativ scurt de timp, el este posesori certificatului verde încât să poată să acceseze serviciile care sunt permise pentru astfel de utilizatori”.

Teste rapide

Rafila a explicat că procedura se referă chiar şi la testele antigen rapide pentru intrarea în centrele comerciale: ”Acest test pe bază de antigen trebuie realizat într-un centru de testare- centrele comerciale pot deschide astfel de centre – racordate la sistemul informatic naţional. Te testezi, ai pe telefon certificatul verde şi intri în magazin”

”Nu discutăm de faptul că cineva vine cu o hârtie pe care scrie numele şi faptul că a făcut un test. Nu. Discutăm de un certificat digital COVID cu toate cele trei elemente - vaccinare, trecere prin boală, testare. Când se scanează codul QR se certifică momentul testării şi faptul că acel test va fi valid, în funcţie de test – 48 sau 72 de ore. Nu este vorba despre persoane care umblă cu documente care atestă testarea, ci acelaşi QR cod care poate să fie citit la terminalele agenţilor economici”, a adăugat ministrul.

Acesta a explicat că decizia a fost luată pentru a elimina discriminarea, dar şi pentru a da posibilitatea oamenilor să meargă să-şi procure materialele de care au nevoie şi în magazinele celelalte, nu doar mâncare şi medicamente.

”Acțiune fulger” în Centrul Vechi al Capitalei. Neregulile pentru care au fost date amenzi de aproape 250.000 de lei
”Acțiune fulger” în Centrul Vechi al Capitalei. Neregulile pentru care au fost date amenzi de aproape 250.000 de lei
Inspectorii de muncă au aplicat amenzi de 241.500 de lei în urma unei acţiuni de control efectuată în noaptea de vineri spre sâmbătă în Centrul Vechi al Capitalei, în săli de jocuri de...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#nevaccinati, #restaurante, #certificat covid, #test COVID , #stiri sociale