Asistenta-șefă de la Fundeni care a recunoscut cum se truchează licitațiile din spitale scapă de pușcărie. DNA a mers pe „fir” până la Nicolae Bănicioiu

Sambata, 12 Noiembrie 2022, ora 03:00
15275 citiri
Asistenta-șefă de la Fundeni care a recunoscut cum se truchează licitațiile din spitale scapă de pușcărie. DNA a mers pe „fir” până la Nicolae Bănicioiu
Fostul ministru al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, este trimis în judecată de DNA într-un dosar separat, pe rolul ICCJ. FOTO: Facebook / Nicolae Banicioiu

Arina Alloub – asistenta-șefă de la Centrului de Chirurgie generală și Transplant hepatic din cadrul Institutului Clinic Fundeni din București – a fost condamnată definitiv vineri, 11 noiembrie, de Curtea de Apel București la doar 10 luni de închisoare cu amânarea executării pedepsei în mega-dosarul de corupție privind achizițiile publice de echipamente medicale de la Fundeni.

Arina Alloub este un nume-cheie din dosarul fostului ministru Nicolae Bănicioiu, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi promis unor oameni de afaceri că va interveni pentru numirea sau păstrarea în funcție a managerilor de spitale. Alături de Bănicioiu, procurorii DNA au mai trimis-o în judecată pe Cătălina Alexandra Furtună, persoană din acționariatul firmei SC Disan Ortomed SRL, controlată de afaceristul Dorin Cocoș.

Ei bine, exact SC Disan Ortomed SRL a fost favorizată de asistenta-șefă Arina Alloub de la Institutul Fundeni la o licitație privind achiziția de staplere chirurgicale în valoare de 6 milioane de lei.

Cum Arina Alloub a recunoscut faptele, Curtea de Apel București a confirmat, vineri, 11 noiembrie, hotărârea instanței de fond, iar asistenta-șefă a rămas cu pedeapsa de 10 luni de închisoare a cărei executare a fost amânată pe un termen de 2 ani.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

„Respinge, ca nefondat, apelul declarat de apelul declarat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva sentinţei penale nr.447/F din data de 29.04.2022, pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia I Penală, în dosarul nr. 19736/3/2021. (…) Definitivă. Pronunțată în sedința publică din data de 11.11.2022”, se arată în minuta deciziei CAB.

Asistenta-șefă a fost găsită vinovată pentru „permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite”.

Arina Alloub s-a târguit cu Irina Florina Frunzăreanu (reprezentanta unei firme controlate de afaceristul Dorin Cocoș, respectiv SC Disan Ortomed SRL), în așa fel încât societatea să fie singura câștigătoare a unui contract în valoarea de 6 milioane de lei cu privire la furnizarea de staplere chirurgicale.

Atât una, cât și cealaltă au recunoscut acuzațiile așa cum au fost formulate.

Un pansament, „detaliul-surpriză” prin care a fost favorizată firma lui Dorin Cocoș

Iată ce a declarat anchetatorilor Irina Florina Frunzăreanu, reprezentanta SC Disan Ortomed SRL:

  • „Arăt că am discutat despre caracteristicile tehnice (dimensiunile) ale suturilor chirurgicale cu (Alloub Arina – n.r.), iar ea mi-a spus că ar fi fost prea evident dacă am fi trecut în lista staplerelor care urmau să fie achiziționate dimensiunile exacte ale staplerelor, în sensul că alte posibile firme care vindeau în țară staplere și-ar fi dat seama că specificatiile tehnice sunt stabilite în așa fel încât să fie favorizată o anumită firmă.
  • Din aceste considerente s-a luat decizia de comun acord să se menționeze la staplere un interval al dimensiunilor/dimensiune maximă. Totodată, am discutat despre faptul că la procedura de licitație anterioară, adică cea aferentă acordului cadru care a expirat am putut înlătura o posibilă concurență a altor firme interesate prin includerea în pachetul de produse scos la licitație împreună cu staplerele și a unui „pansament”, adică a unui dispozitiv steril resorbabil pentru hemostază și securizarea liniei de sutură.
  • În această parte a discuției purtată cu (Alloub Arina – n.r.) ne referam la faptul că la procedura de licitație anterioară, adică cea aferentă acordului cadru care a expirat am putut înlătura o posibilă concurență a altor firme interesate să participe la procedură prin includerea în pachetul de produse scos la licitație împreună cu staplerele și a unui „pansament”, adică a unui dispozitiv steril resorbabil pentru hemostază și securizarea liniei de sutură.
  • La acea discutie din data de 01.10.2015 eu voiam să mă gândesc la „un element...surpriză” adică la un nou produs sau caracteristică cu care să „securizăm” pentru (SC Disan Ortomed SRL – n.r.) licitația ce urma să se organizeze. (Alloub Arina – n.r.) a fost de acord cu acest lucru. A rămas să mă întâlnesc cu (Alloub Arina – n.r.) la o dată ulterioară, lucru care s-a și întâmplat, dar a rămas să fie cerut la achiziție tot dispozitivul steril, adică „pansamentul” la care am făcut referire. Trebuia ca până la întâlnirea ulterioară acelei date de 01.10.2015 (Alloub Arina – n.r.) să înceapă ea să scrie la referatul de necesitate și să se gândească la cantitățile ce vor fi cerute în procedura viitoare”, a declarat martora.

De asemenea, inculpata Arina Alloub a arătat în fața instanței că recunoaște în totalitate fapta astfel cum a fost reținută prin rechizitoriu, învederând că dorește ca judecata să aibă loc pe baza probelor administrate în cursul urmăririi penale.

Firma lui Cocoș a câștigat 1 milion de lei în doar un an

Iată ce reține instanța în motivarea deciziei de condamnare:

  • „Se constată astfel, analizând dispozițiile din fișa postului inculpatei și din legislația cu caracter primar, faptul că este interzisă dezvăluirea de informații ori permiterea accesului la informații de care persoana a luat cunoștință în virtutea funcției înainte ca acestea să ajungă la cunoștința publicului, dacă o astfel de acțiune creează avantaje pentru sine, pentru o altă persoană fizică sau juridică sau afectează imaginea instituției publice în cadrul căruia funcționarul își exercită activitatea.
  • Astfel, permiterea accesului persoanei neautorizate (Frunzăreanu Florina Irina -n.r.) la informații nedestinate publicității s-a realizat în scopul obţinerii pentru altul, în speță pentru (SC Disan Ortomed SRL – n.r.), de bani necuveniți adică de sume care urmau să fie facturate de societate către Institut în urma unei proceduri de atribuire în care (SC Disan Ortomed SRL – n.r.) a participat din start cu un avantaj acordat în mod nelegal de inculpata (Alloub Arina – n.r.) martorei (Frunzăreanu Florina Irina -n.r.).
  • „Prin favorizarea (SC Disan Ortomed SRL – n.r.) în afara legii pentru câștigarea licitației încă neanunțată public, scopul urmărit a fost atins prin atribuirea contractului către (SC Disan Ortomed SRL – n.r.), întrucât produsele din oferta acestei firme au întrunit în acest mod specificațiile din caietul de sarcini, specificații pe care însăși martora (Frunzăreanu Florina Irina -n.r.) le furnizase anterior inculpatei (Alloub Arina – n.r.) cu ocazia redactării referatului de necesitate (…) și nicio altă firmă nu s-a înscris la licitație. A fost încheiat acordul cadru nr. 32028 din data de 03.10.2016 între Institutul Clinic Fundeni în calitate de Achizitor și (SC Disan Ortomed SRL – n.r.) în calitate de Furnizor, a cărui valoare totală era în cuantum de 6.958.000 lei, urmat de 4 contracte subsecvente și în baza cărora (SC Disan Ortomed SRL – n.r.) a facturat în perioada 30.05.2017-13.08.2018 suma totală de 1.001.552 lei către Institutul Clinic Fundeni, achitată integral de acesta din urmă”, se arată în motivare.

Nicolae Bănicioiu, „mufat” la banii spitalelor încă din 2012

Pe de altă parte, dosarul în care Nicolae Bănicioiu și Alexandra Cătălina Furtună au fost trimiși în judecată pentru trafic de influență și luare de mită se află încă în procedura de cameră preliminară pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Nicolae Bănicioiu, în perioada 21 decembrie 2012 - 7 aprilie 2015 (perioadă în care ocupa funcţia de ministru al Tineretului şi Sporturilor, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcţie), ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri (martori în cauză) şi ulterior ar fi primit în numerar de la unul din cei doi oameni de afaceri suma totală de 1.292.122 lei reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de două societăţi comerciale care comercializau bunuri către spitale publice/ institute.

Totodată, precizează anchetatorii, Nicolae Bănicioiu, în perioada în care ocupa funcţia de ministru al Sănătăţii, respectiv în legătură cu această calitate după ce nu a mai ocupat acea funcţie, ar fi primit indirect, la data de 17 aprilie 2015, fără să i se cuvină, prin intermediul complicei inculpată persoană fizică (Cătălina Alexandra Furtună), de la cele două firme, suma totală de 1.805.942 lei reprezentată de dividende aferente anului 2014.

România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
România, în procedură de infringement pentru nerespectarea legislației privind achizițiile publice. Ce probleme a sesizat Comisia Europeană
Comisia Europeană a decis miercuri, 24 aprilie, să demareze o procedură de infringement prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere României, precum şi a unor avize motivate...
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Nicolae Banicioiu DNA, #achizitii publice, #spitale Romania, #licitatii trucate, #institutul fundeni , #justitie