Ministrul Banicioiu, despre cardul de sanatate, insolventa firmei care a furnizat softul si cheltuirea banilor Interviu video

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 15 Mai 2015, ora 07:27
12944 citiri
Ministrul Banicioiu, despre cardul de sanatate, insolventa firmei care a furnizat softul si cheltuirea banilor Interviu video
Foto: Ziare.com

Cardul de sanatate va deveni cu adevarat obligatoriu atunci cand peste 80% dintre serviciile medicale vor fi acordate in baza lui. Deocamdata medicii de familie sunt obligati sa acorde servicii si asiguratilor care nu pot prezenta cardul fizic, afima ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul spune ca a auzit ca firma care a furnizat softul pentru functionarea cardului de sanatate ar fi in insolventa, dar contractul nu putea fi reziliat: "Am auzit si eu, dar si daca ar fi asa, din moment ce este un contract in derulare, si daca, fiind in insolventa, poate duce contractul la indeplinire, nu ai nici modalitate legala de a inlocui firma respectiva. Inteleg ca s-a garantat ca lucrurile pot functiona".

Ministrul Banicioiu a explicat cum se cheltuiesc banii Sanatatii prin decontarea serviciilor medicale si admite ca intre serviciile similare oferite de diferite spitale din Romania exista diferente calitative semnificative: "Unde e reglat bine sistemul, se tine cont de modul in care poti sa faci procedura, sa zicem, la Floreasca sau intr-un spital orasenesc. Deci clar lucrurile difera. (...) Imi spuneti ca eu ca ministru n-ar trebui sa recunosc lucrul acesta. Da, exista diferente chiar daca nu ne place."

Daca intru in cabinetul medicului de familie sau la farmacie fara card de sanatate primesc servicii medicale?

Farmaciile nu initiaza card, dar medicul de familie este obligat sa va prescrie reteta, chiar daca nu puteti prezenta cardul fizic. El poate sa verifice daca aveti calitatea de asigurat in sistem.

Deci cardul nu e obligatoriu? E la fel ca pana la 1 mai?

Este o masura pentru a-i proteja si pe cei 3-4% dintre asigurati care nu au primit cardul dintr-un motiv sau altul.

Medicii de familie se tem ca serviciile medicale pe care le presteaza sau le recomanda nu vor fi decontate si le vor fi imputate chiar?

E falsa temerea. Intr-adevar, contractul cadru e reglementat de o hotarare de guvern, care are o anexa in care sunt prevazute aceste lucruri si care a fost modificata prin ordin comun al ministrului si al CNAS.

Dar aveti si o OUG din ianuarie care zice ca de la 1 mai servicile medicale nu pot fi decontate decat in baza cardului sau a asigurarii valabile 3 luni.

Totul este reglat prin norme care stabilesc modalitatile de decontare.

Si normele pot sa contravina ordonantei de urgenta?

Nu contravin. Am vorbit cu juristii Casei care spun ca normele, hotararea de guvern si ordonanta nu se bat cap in cap.

Deci exista acoperire legala pentru decontarea serviciilor fara card, desi OUG si HG prevad obligativitatea lui?

Da. Asta garanteaza CNAS care plateste serviciile.

De ce s-a blocat sistemul de doua ori dupa intrarea in functiune?

Nu s-a blocat total. A functionat. Va referiti la o problema de natura tehnica, o blocare temporara a softului. E ca atunci cand intr-o sarbatoare foarte mare suna toata lumea la telefon in acelasi moment. S-a blocat temporar. Sunati peste 5 minute si se conecteaza. A fost un numar foarte mare de accesari.

Cat de mare?

A ajuns la 16 mii de accesari pe secunda.

Si Casa avea nivelul filtrului de acces stabilit la cat?

Undeva la 9.000 de accesari pe secunda in primele zile, 4-5 mai, fiind imediat dupa sarbatori. Toata lumea a venit sa-si ridice si sa initieze cardul atunci. Pot intelege dorinta, desi nu era obligatorie initializarea cardului imediat. Eu laud dorinta oamenilor de a veni sa-si ia cardul. Dar posibilitatea nu e redusa la nivelul lunii mai.

Deci ati fixat filtrul la 9 mii de accesari, ati avut 16 mii in primele zile si acum v-am auzit spunand ca l-ati ridicat la 50 de mii.

Probabil ca erau la 9 mii. Banda s-a marit pana la 75 de mii, ca sa nu mai fie probleme.

Intre 9 mii si 75 de mii e o diferenta foarte mare. Nu inseamna ca initial a fost mult subevaluata cantitatea de servicii medicale?

Nu, e vorba de calibrare, dupa cum imi explica inginerii. A fost vorba de o calibrare, era prima data cand sistemul intra in functiune la acest nivel. Nu aveam de unde sa stim si sa estimam.

Prin simulari?

Simulari s-au facut si n-au depasit niciodata numarul de accesari la care era calibrata banda in acel moment. Important e ca lucrurile s-au reglat. Depinde cu ce ne comparam si nu vreau sa ne comparam cu momentul intrarii SIUI sau a retetei electronice, ca e Romania si zicem ca in Romania lucrurile merg mai greoi, dar faceti comparatia cu momente similare in UE. A fost mult mai mare deranjul.

Sincopele tehnice au fost de mare amploare. La americani platforma electronica a fost blocata 3 luni inainte sa devina functionala. Important este ca exista posibilitate tehnica de a interveni imediat. Un sistem nou si esential diferit creeaza si confuzii pe o perioada scurta.

Aceste ajustari masive, de la 9 mii la 75 de mii, nu pot sugera ca nu s-a facut o evaluare foarte profesionista? Si asta nu poate pune semne de intrebare asupra masurii in care sistemul este controlat si inteles?

Este un sistem nou. Evident ca nu au experienta.

Exista informatia ca firma care a implementat softul cardului este in insolventa si ca mentenanta sistemului ar fi oarecum carpita.

Am auzit si eu, dar si daca ar fi asa, din moment ce este un contract in derulare, si daca, fiind in insolventa, poate duce contractul la indeplinire, nu ai nici modalitate legala de a inlocui firma respectiva. Inteleg ca s-a garantat ca lucrurile pot functiona.

Mentenanta decurge in parametrii in care a fost proiectata?

Si in care pot sa asigure functionarea. Daca pot sa asigure termenii contractuali, nu ai cum sa... si nici nu stiu daca e problema noastra. Reluarea procedurilor de la capat, daca anulam contractul, ar fi insemnat amanarea introducerii cardului pe multi ani. Cei care dau asemenea idei nastrusnice nu sunt de buna credinta, din punctul meu de vedere.

De la 1 mai cate servicii cu cardul au fost validate din totalul celor acordate?

Miercuri depasisem 75% validate de card. Deci o functionare foarte buna, mai buna decat previzionasem.

Si cand devine cardul cu adevarat obligatoriu, cum trebuia sa fie de la 1 mai?

Destul de rapid. Toata lumea cred ca s-a lamurit cum se foloseste si nu vad foarte lunga aceasta perioada. Atunci cand ajungem la un numar rezonabil la servicii cu cardul. Sa trecem de 80% si atunci ne punem intrebarea. Iata ca lumea este mai putin retincenta decat era prezentata situatia in multe medii.

Ati identificat acte de sabotaj?

Am incercat sa le prevenim si, de aceea, am discutat cu toata lumea, chiar daca la modul silent, veti spune. Am incercat sa mergem pana la cea mai izolata comunitate.

Ma refer la acte de sabotaj ale furnizorilor de servicii.

Au existat si asemenea cazuri. Dar pe ansamblu oamenii si-au facut datoria. Am vazut tot felul de scenarii apocaliptice pentru a semana confuzie.

Si ati comunicat suficient de bine pentru a inlatura, de exemplu, spaima medicilor ca nu le vor fi decontate serviciile, motiv pentru care unii au continuat sa refuze pacientii fara card si adeverinta?

Intotdeauna se poate comunica mai bine. Am incercat. La nivel national, s-a comunicat destul de mult. Poate la nivel local a fost o deficienta de comunicare. Daca va referiti la o campanie media de mai mare amploare, se putea face, dar am vrut sa facem totul pe bani putini. A fost o campanie media facuta de CNAS. Poate ca n-ati remarcat-o.

Daca n-am remarcat-o, nu e rau?

Da. E rau. Aici putem discuta, totul fiind la un buget zero, la spatiul pus la dispozitie gratuit de CNA. Eu zic ca e bine ca n-am mai asteptat si nu am amanat cardul. Bugetul ministerului se va bucura de efectele introducerii cardului.

Cardul e un pas ale reformei, ar trebui sa economiseasca bani. Dar mai sunt si alti pasi. Cum cheltuim banii. Si oamenii din sistem spun ca in acest moment nu exista o evaluare obiectiva, fundamentata a costului real al fiecarui serviciu medical, ci doar estimari. Nu se pleaca de la cost la buget, ci de la buget la cost. Adica decontarea pleaca de la cati bani avem si ii impartim pe servicii, nu de la cat costa in mod real un serviciu medical si cate ne putem permite de banii pe care ii avem. Exista o evaluare a costului fiecarui serviciu medical?

Sistemul a fost introdus in Romania cu consultari, sistemul australian. Noi avem trei modalitati de decontare: pentru spitalizarea continua, partea acuta este sistemul de DRG, pentru spitalizarea cronica sunt zilele de spitalizare, platim pe zi, pentru spitalizarea de zi avem liste cu diagnostic si coduri de diagnostic. Paraclinic, decontam lista investigatiilor.

Stiti cat costa in mod real un RMN, un CT? Orice serviciu medical.

Cuantificarea aceasta e mai buna decat inainte, cand nu exista niciun fel de cuantificare si nici nu imi imaginez cum erau facute platile. Si sistemul de cuantificare de acum poate fi corectat. Ma intrebati daca costul unei proceduri poate fi acelasi la Bucuresti ca la Slatina?

Un RMN nu costa la fel si la Slatina, si la Bucuresti?

Procedura medicala nu poate costa chiar la fel. O apendicita poate costa la fel. Dar nu toate spitalele pot avea acelasi indice de complexitate.

Procedura in sine nu are acelasi cost in tot sistemul?

Procedura da. Depinde si de dotare. Dar eu zic ca e buna aceasta evaluare si nu e doar in Romania. Unde e reglat bine sistemul se tine cont de modul in care poti sa faci procedura, sa zicem, la Floreasca sau intr-un spital orasenesc. Deci clar lucrurile difera. Sa o spunem real.

Difera calitativ?

De parca nu ati sti. E un raspuns indus. Imi spuneti ca eu ca ministru n-ar trebui sa recunosc lucrul acesta. Am pornit de la premisa ca discutam deschis. Indicele care masoara complexitatea unui spital e relativ bine gandit, dar poate fi imbunatatit. Surprinde modalitatea calitativa medical de la un spital la altul. Da, exista diferente, chiar daca nu ne place.

Apoi tariful pe care il platim pe fiecare caz e o medie. In sectia ATI de la Floreasca sigur vom cheltui mai mult decat in sectia de terapie intensiva dintr-un judet.

Pe acelasi pacient, sa zicem un politraumatizat cu acelasi diagnostic?

Pe politraumatizat de obicei il transferam la Bucuresti.

Cat la suta din PIB ar trebui sa aiba Sanatatea pentru ca sistemul sa fie bine finantat?

O sa pot spune la anul pe vremea asta, dupa ce vom avea cardul functional un an de zile si vom sti exact ce bani cheltuim. Si atunci voi sti de cati bani am nevoie pentru a plati un tratament serios pentru fiecare om din Romania. Si cat am nevoie pentru dotari. Puteam sa dam si 7% din PIB, ca tot nu ajugeau la pacient. In 2012-2013, plateam un miliard si jumatate pe medicamente compensate.

Si cand nu vor mai fi liste de asteptare pentru analize?

Speram sa reglam asta din card. Cateva luni lucrurile nu vor merge asa cum imi imaginam eu, dar se vor regla. Insa liste de asteptare pe oncologie, pe hematologie nu prea mai exista.

Daca vrei o analiza fara sa o platesti din buzunar trebuie sa te grabesti in primele doua saptamani din luna.

Asa ne zic furnizorii, ca nu mai sunt bani. De asta m-am grabit cu cardul in mai. Vreau si eu sa vad daca, intr-adevar, cele 45 de milioane de seturi de investigatii paraclinice se termina chiar in prima saptamana.

Cititi maine pe Ziare.com partea a doua a interviului cu ministrul Sanatatii despre mari probleme ale sistemului sanitar: dotarea spitalelor, lipsa de medici, noul sistem de salarizare pregatit pentru cadrele medicale.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Nicolae Banicoiu ministrul Sanatatii, #card de sanatate obligatoriu, #cost serviciu medical , #ministrul Sanatatii