Ministrul Sanatatii, despre criza de medici, cresterea salariilor si spitale periculoase: "Macar nu-l pacalesti pe pacient!" Interviu video (II)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 16 Mai 2015, ora 07:46
8746 citiri
Ministrul Sanatatii, despre criza de medici, cresterea salariilor si spitale periculoase: "Macar nu-l pacalesti pe pacient!" Interviu video (II)

In Sanatate exista o infrastructura mai veche de anii 60, necesarul pentru dotari moderne depaseste cu mult posibilitatile cele mai optimiste, iar criza de medici din multe spitale poate fi periculoasa pentru pacient, spune ministrul Sanatatii Nicolae Banicioiu.

"Cred ca si mai corect fata de pacient e sa il informezi, iar medicul curant trebuie sa stie pana unde se poate intinde serviciul pe care il poate oferi pentru a evita situatiile limita care se pot transforma in malpraxis", a aratat ministrul Sanatatii intr-un interviu pentru Ziare.com.

Ministrul a aflat de la Ziare.com ca Spitalul Marie Curie din Bucuresti nu are RMN, iar copiii care au nevoie de aceasta procedura sunt dusi cu masina acolo unde ea poate fi facuta. Nicolae Banicioiu a promis ca va aloca cat de curand banii necesari.

Nicolae Banicioiu a vorbit felul in care intentioneaza sa opreasca exodul halatelor albe, in primul rand prin deblocarea posturilor si o regandire a felului in care un medic poate obtine venituri in spital, care sa presupuna si eliminarea platilor informale.

Guvernul pregateste o majorare a salariilor in sistemul sanitar in a doua jumatate a anului.

Ministrul Banicioiu, despre cardul de sanatate, insolventa firmei care a furnizat softul si cheltuirea banilor Interviu video

Un obiectiv al guvernarilor Ponta, inca de acum 3 ani, a fost redeschiderea spitalelor inchise in guvernarea anterioara. N-ati deschis prea multe. Mai vreti sa le redeschideti?

Da, trebuie sa dimensionam corect si sa ne asumam ce facem. Nu le-am redeschis pe toate cele 69, doar 26, intr-un an. Si am deschis 14 maternitati noi. Lipsa medicilor e un motiv pentru care nu am redeschis mai multe. Trebuie sa avem doctori ca sa deschidem, apoi ne uitam la costuri si la eficienta.

De exemplu, dupa inchiderea spitalului de la Bicaz si transportul pacientilor la spitalul judetean, am avut costuri de doua ori mai mari decat daca pastram spitalul si ne crescuse numarul cazurilor de malpraxis. Acum il deschidem pe cel de la Rucar.

Nu toti specialistii din sistem cred ca redeschiderea spitalelor e un lucru bun. Iata ce spune profesorul Sinescu, rectorul UMF:

"Nu e foarte important sa ai multe spitale. Nu cred ca am nevoie de spital la Lehliu, sa zicem. (...) spitalul acela are un medic, poate pensionar, un ecograf vechi si un laborator pe care nu pui baza. Ma duc acolo, mi se fac investigatii, starea mea nu se amelioreaza, vin la Bucuresti si investigatiile vor fi repetate. Deci este intretinuta o cladire, sunt platite salarii, sunt cheltuiti bani, fara rezultat efectiv pentru pacienti. La Lehliu am nevoie de un sistem de ambulanta foarte bun si de medici de familie activi, care sa ma evalueze si sa ma trimita unde trebuie. Si ma va trimite la un spital care va avea cu o suta de milioane mai mult pentru ca a primit si banii spitalului din Lehliu."

Eu il respect pe dl Sinescu foarte mult. Adevarul e la mijloc. Trebuie cuantificata calitatea serviciului prin cost, in functie de cat de bun e spitalul si ce servicii poate oferi. Cred ca si mai corect fata de pacient e sa il informezi, iar medicul curant trebuie sa stie pana unde se poate intinde serviciul, pe care il poate oferi pentru a evita situatiile limita, care se pot transforma in malpraxis.

Aici are dreptate un pic dl rector Sinescu.

Spitalele din comunitatile mici sunt utile pentru un anumit tip de servicii, nu facem acolo chirurgie reconstructiva sau tratamente oncologice. Aceste spitale sunt complementare medicinei de familie, care trebuie sa functioneze bine peste tot in Romania.

Deci cu banii limitati pe care ii avem e mai bine sa avem spitale mici, cu dotare deficitara, sau sa concentram resursele in centre regionale puternice?

E bine sa avem centrele mici, dar sa stim pana unde ne intindem, ce trebuie sa transferam si ce tratam la nivel local.

Si aveti acele protocoale care sa stabileasca cine pana unde se intinde sau e la libera apreciere a fiecaruia?

Am tot incercat sa le schimbam. Am incercat sa le aducem la nivelul UE. In tehnica mai avansata trebuie sa investeasca si autoritatile locale. Iti trebuie si un laborator de calitate serioasa. Ne-au criticat ca nu vrem aparate mai vechi de 9 ani la radiologie.

Si prin aplicarea acestor norme, cate laboratoare raman in picioare in spitalele mici?

Trebuie sa ramana in picioare. Lucrurile nu se rezolva de pe o zi pe alta. Daca un lucru merge gresit, trebuie sa il corectezi. Macar nu-l pacalesti pe pacient, nu poti sa-ti fac lucrul acesta, dar intr-un an consiliul local incepe investitia si in doi ani de zile vom face asta si asta.

Deocamdata, dle ministru, avem spitale mici, prost dotate, cu linii de garda incomplete. Ancheta va stabili daca la Curtea de Arges, de exemplu, a fost sau nu un malpraxis, dar s-a aflat ca acolo nu exista linie de garda pe ecografie-radiologie. La Slatina ginecologii fac garda din 3 in 3 zile. Sunt servicii UPU cu un medic sau doi. Si exemplele sunt foarte multe.

Nu au medici. Cand ai facut descentralizarea, buna in principiu, in Sanatate trebuia sa ai studii serioase, aplicate. Ar fi trebuit gandit si ca primariile sa poata acoperi cheltuielile de personal.

Si Guvernul Ponta a corectat asta?

Avem in Parlamant aceasta lege, depusa de mine.

Spitalele cu linii de garda incomplete si cu medici epuizati nu sunt periculoase, pana la urma?

Da, dar chestiunile acestea se observa din practica. Au fost cazuri fericite de descentralizare si cazuri de-a dreptul dramatice. Mie ideea cu legea mi-a venit dupa ce am vizitat spitale in care mi se zicea, de exemplu, ca nu pot face rost de niciun anestezist pentru sectia ATI, pentru ca nu il poate plati. Dar macar poti sa-i dai locuinta? N-am cadru legal.

Probleme de dotari aveti si in marile spitale. Stiti ca Spitalul Marie Curie din Bucuresti, centru de elita, nu are RMN si medicii fac adevarate jonglerii pentru a duce copiii care au nevoie de asa ceva cu masina catre centre private?

N-a avut multe, cand am preluat Marie Curie anul trecut si a fost prioritate. Am inceput investiile. Am luat CT anul trecut, am luat angiograf. A trebuit sa terminam ambulatoriul, am reusit sa facem un proiect de training al medicilor pentru chirurgie cardiaca.

Subdimensionarea infrastructurii e groaznica la copii. Teminam la "Grigore Alexandrescu" in maximum 3 luni un UPU care sa preia tot, terminam si cardiologia. Noi speram ca in 2016 sa putem opera cardiac tot necesarul din Romania, adica 3.000 de copii si terminam si Spitalul Gomoiu anul acesta, impreuna cu Primaria Capitalei. Si daca le avem pe cele trei la standard OK, cu RMN la Marie Curie, ar fi o realizare.

Deci ministerul cumpara RMN pentru Marie Curie? Banda ramane.

Da, aloc banii. Cat de curand.

Ati spus ca lipsa medicilor e o mare problema si toate guvernele si-au propus sa ii tina in tara. Dvs cum vreti sa opriti exodul?

Exodul s-a mai diminuat. Au plecat promotii intregi pentru ca erau posturile blocate si nu aveai cum sa te angajezi in Romania. In 2013 a fost prima deblocare pentru numai 1.000 de posturi. La Spitalul Universitar din Bucuresti, de exemplu, au scos la concurs acum 143 de posturi.

Dar daca scoateti la concurs intr-un spital mic se duce cineva la concurs? Sunt zeci de posturi scoase la concurs in tara si nu se prezinta nimeni.

E adevarat. Dar 5.000 de oameni s-au angajat deja anul acesta. A doua masura este salarizarea. Pentru rezidenti am reusit anul trecut sa marim cu 670 de lei. E putin, dar ganditi-va la vremea cand li se taia. Oamenii sunt in continuare nemultumiti. Radea lumea de 100 de lei data in plus, am dat-o, n-am luat-o. E adevarat ca ea nu rezolva problema. Venim cu o propunere de majorare in a doua jumatate a anului.

Cu cat si pentru cine?

Vom face calcule si presupun ca pentru tot sistemul. Dar esential este sa fie corectata legea nedreapta din 2010. Sunt 100 si ceva de trepte de salarizare bramburite. Medicul stomatolog e pe aceeasi treapta cu maistrul. Asistenta medicala cu jurista. Speram ca de anul viitor sa intram pe o noua legea a salarizarii. Proiectul este o crestere salariala.

Avem si o alta lege introdusa in Parlament care sa dea posibilitatea medicului sa obtina si alte venituri avand pacienti privati intr-un spital de stat.

Si introduce institutia programarii, ca sa nu se imbulzeasca toata lumea la usa unui specialist. Legea e la Senat, va trece la Camera Deputatilor, decizionala, si vine cu principii generale. Eu propun ca in regimul privat sa ai acelasi numar de pacienti ca in regim public. Poti avea 5 in privat numai daca ai 5 si in public. Daca vrei sa te consulte un profesor, nu in garda sau in timpul programarilor publice, poate fi introdusa o taxa.

La cat poate ajunge venitul unui medic dupa aceasta noua lege? Peste 1.500 de euro, sa zicem?

Veniturile pot creste substantial, chiar din aceasta toamna, daca legea va trece. In functie de cat va lucra, se poate si mai mult decat atat. Rezolvam asa si platile informale. Nu va mai exista ocazia de a pune si personalul medical intr-o situatie neplacuta. Totul e fiscalizat, ai pacientul privat, ii faci programare.

Dar medicul nu pleaca doar pentru bani. Pleaca nu doar pentru ca nu are costum Armani, ci si din cauza frustrarii ca nu poate face tot ceea ce stie ca ar putea face pentru pacient si uneori il pierde, dupa cum spune tot profesorul Sinescu.

Aici are deplina dreptate. Noi vorbim de o infrastructura mai veche de anii '60. Am inceput reabilitari, dotari, am facut un necesar care depaseste cu mult posibilitatile cele mai optimiste. Cele mai noi aparate erau 2002-2003, ceea ce e o drama. Avem un plan multianual de reabilitare a spitalelor, dar dupa atatia ani in care nu s-a investit...

Autoritatile locale au inceput sa mai investeasca, nu peste tot, noi suplimentam. Sectia dlui Sinescu e un proiect inceput in 2014 si am reusit una dintre cele mai mari sectii de urologie-nefrologie. S-a facut sectia de transplant medular.

Trebuie sa fie o asumare de la fiecare guvern la fiecare guvern si sa se investeasca tot mai mult. In 2-3 ani, insa, spitalele pot sa arate un pic altfel, daca autoritatile locale merg pe aceasta linie. In cativa ani, putem schimba totul.

Ati anuntat ca pregatiti o lege a vaccinarii severa, care va sanctiona parintii care refuza vaccinarea. Ati mentionat chiar inchisoarea.

Nu vom trimite parintii la inchisoare, daca nu-si vaccineaza copiii, schimbarile nu sunt usor de inteles in Romania.

Dar cum puteti impune obligativitatea vaccinarii, cand de doua luni medicii de familie si maternitatile nu au primit vaccinuri?

Au fost sincope repetate, dar nu de doua luni. Romania trebuia sa adopte demult o lege a vaccinarii. Noi schimbam calendarele de vaccinare in functie de posibilitatile producatorilor care nu mai sunt multi in Romania. Licitatiile au fost facute tot timpul, dar furnizorii si-au redus productia si nu o dimensioneaza corect.

In aceste conditii, nu e mare nevoie de Institutul Cantacuzino?

Putem lua vaccin de la Cantacuzino, daca respecta normele. Ministerul, in conditiile pietei concurentiale, prin licitatie, va lua vaccin de la ei, daca va fi mai ieftin si mai bun, doar cu asta ii putem ajuta. Sindicatele au cerut sa conduca Institutul, dar cu solutii au venit mai putin.

Le-am propus o jonctiune cu Spitalul Matei Bals, ceea ce insemna insa rigoare stricta. N-au vrut, ca de reguli ne e cam frica. Asa ne putem intalni in fiecare seara, protestam, toti vrem sa pastram brandul, dar hai sa ne apucam de vaccinuri!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Nicolae Banicioiu ministrul Sanatatii, #redeschidere spitale, #salarii medici, #criza vaccinuri , #ministrul Sanatatii