Banicioiu: PD-L si-a vandut electoratul pentru niste avantaje - Interviu

Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 15:45
3266 citiri
Banicioiu: PD-L si-a vandut electoratul pentru niste avantaje - Interviu

Noua motiune de cenzura, pe Legea Educatiei, nu are prea multe sanse sa treaca, sustine deputatul PSD Nicolae Banicioiu. El a declarat insa, intr-un interviu acordat Ziare.com, ca este de datoria Opozitiei sa continue acest demers.

Social democratul a explicat si de ce a cazut prima motiune: "pentru ca foarte multi dintre parlamentarii PD-L au preferat sa se vanda si sa ia mita de la propriul Guvern in defavoarea cetatenilor". Totodata, Banicioiu a tinut sa precizeze ca pentru actuala motiune, PSD nu va mai incerca sa negocieze cu parlamentarii de la Putere pentru ca, spune el, "nu putem concura nici cu banii tandemului Boc-Basescu si nici cu puterea lor de santaj pe care o exercita asupra parlamentarilor PD-L".

In interviul acordat Ziare.com, Nicolae Banicioiu a dezvaluit si care ar fi, in opinia sa, cel mai potrivit social democrat pentru functia de premier.

- Credeti ca noua motiune de cenzura, pe Legea Educatiei, are mai multe sanse sa treaca?

Nu. Eu nu cred ca are mai multe sanse sa treaca decat prima, dar este obligatia noastra de a continua acest demers, mai ales ca eu cred ca pana la urma trebuie sa inteleaga si parlamentarii PD-L ca ei acolo reprezinta poporul si nu prietenii politici ai domnului Boc sau firmele care au platit in campania domnului Basescu. Adica macar in ceasul al 12-lea, daca nu chiar e trecut de ceasul al 12-lea, ar trebui sa priceapa ca acolo ei reprezinta poporul roman. Nu trebuie sa se lupte cu poporul roman. Deci au o datorie mai mult decat morala de a-si reprezenta poporul si nu cercurile de interese.

- De ce a picat prima motiune?

Pentru ca foarte multi dintre parlamentarii PD-L au dat dovada de un caracter foarte slab. Si atunci au preferat sa se vanda si sa ia mita de la propriul Guvern in defavoarea cetatenilor. Si-au vandut electoratul pentru niste avantaje. De asta a picat prima motiune. Lumea trebuie sa stie foarte clar ca Guvernul si-a mituit proprii parlamentari, i-a amenintat, i-a santajat. Asa a facut domnul Boc.

Este o practica pe care ei au facut-o si la alegerile prezidentiale. Atunci au facut-o in alt fel, sa deturneze votul popular. Acum au deturnat vointa romanilor prin puterea parlamentarilor democrat liberali.

- Pentru noua motiune de cenzura, veti mai negocia cu vreun parlamentar de la Putere?

Nu stiu ce am mai putea negocia noi cu ei, avand in vedere ca nu putem concura nici cu banii tandemului Boc-Basescu si nici cu puterea lor de santaj pe care o exercita asupra parlamentarilor PD-L. Aici cred ca este vorba de constiinta fiecaruia si de modul in care inteleg ei ca ar putea totusi sa isi creasca copiii intr-o tara distrusa. Daca mai continua asa cu Boc o sa fim o tara distrusa.

- Au fost persoane din PSD care au tradat la prima motiune de cenzura?

Nu. Din PSD nu am avut nicio tradare.

- Credeti ca acum vor fi social democrati care vor trada?

Nu. Cred ca parlamentarii PSD vor pastra taria de caracter si mai ales demnitatea in primul rand.

- Roberta Anastase spune ca Ponta are probleme serioase in PSD si ca membrii cu experienta din partid ii pregatesc o surpriza neplacuta. Este adevarat?

Eu pe Roberta Anastase nu as mai vrea sa o aud vorbind decat cu procurorii. Domnia sa a fost prinsa furand un vot in Parlament, un vot care a afectat 6 milioane de oameni si nu inteleg de ce mai are tupeul sa mai apara in public. Deci doamna Anastase trebuie sa vorbeasca si sa ne explice care este diferenta intre fals, uz de fals si hotie. Astea sunt singurele lucruri despre care mai trebuie sa vorbeasca Roberta Anastase.

- Victor Ponta a declarat ca PSD va amana dezbaterile la bugetul de stat pana cand PD-L o va schimba pe Roberta Anastase. Nu credeti ca aceasta decizie va face rau romanilor?

Nu, in niciun caz. Eu cred ca cel mai mare rau care li s-a intamplat romanilor, si anume recesiunea asta prelungita, este cauzata tocmai de bugetul defectuos pe care l-au facut anul trecut. Si poate ca daca ne luptam mai mult anul trecut si nu cedam presiunilor publice pe care le-au exercitat ei si anume 'vai, draga, daca nu ii lasam sa faca bugetul o sa ne ducem de rapa' poate ca nu ajungeam chiar aici. Deci oamenii astia trebuie sa stiti din capul locului ca nu sunt capabili sa faca un buget.

Au facut anul trecut un buget supra realist, s-au bazat pe niste fonduri europene pe care nu le-au atras si de asta am ajuns in haosul economic in care suntem. Deci parerea mea este ca trebuie sa corectam si sa depunem amendamente oriunde avem cel mai mic dubiu. Ei nu sunt in stare asa ca trebuie ajutati. Si, doi la mana, orice roman care a savarsit o infractiune, fie el ca se numeste Roberta Anastase, trebuie sa plateasca. Iar daca nici Parlamentul nu da exemplul asta, atunci inseamna ca trebuie sa ne desfiintam ca stat de drept.

- Referindu-se la o eventuala incercare a Opozitiei de a tergiversa adoptarea Legii Bugetului pentru anul 2011, Boc v-a sfatuit sa stati cu picioarele in apa rece pentru a lua decizii corecte

Domnul Boc ar trebui sa isi vada de guvernare daca mai are de ce vedea. Parerea mea este ca de la domnia sa nu ar trebui sa luam foarte multe cuvinte sau lucruri publice pe care le spune, pentru ca dansul si-a dovedit de mult limita competentei si din pacate a ajuns sa insemne o rusine pentru intreaga clasa politica, indiferent de ce parte a baricadei ne aflam. Domnia sa nu este in stare sa gestioneze treburile tarii si domnia sa vad ca nu are niciun fel de viziune pentru viitor.

Singura perspectiva pe care o ofera Boc este ca se poate si mai rau. Ca daca ramane in continuare in functie va fi si mai rau de atat. Deci eu m-am saturat de asemenea politicieni, incapabili sa gandeasca. Si nu inteleg, sincer va spun acest lucru, nu inteleg de ce domnul Boc se incapataneaza sa se agate de putere. Care este problema domniei sale? Ii place atat de mult masina de la SPP, casa de protocol, ce il tine atat de mult la Palatul Victoria incat sacrifica un popor pentru avantajele domniei sale?

- Ce preferati? Un premier independent sau unul politic?

Eu cred ca politicienii trebuie sa isi asume raspunderea. Deci haideti sa terminam cu tot felul de tertipuri, ca vine nu stiu care independent. Predoiu, de exemplu, este independent. Spuneti-mi ce a facut bun Catalin Predoiu. Monica Macovei a fost independenta. Eu m-am saturat de independenti vopsiti sau independenti care nu vor sa isi asume o raspundere politica. Romania are nevoie de o raspundere asumata politic si o directie cat mai ferma si asta nu o poate face decat un politician.

- Ce social democrat credeti ca ar fi potrivit pentru functia de premier?

PSD-ul a dat in general premieri buni. Avem exemple in istoria recenta a Romaniei, insa cred ca in momentul de fata trebuie sa imbinam ambitia cu stiinta de carte si cu tineretea si cred ca Victor Ponta ar fi varianta cea mai buna.

- Dar pentru functia de sef al statului?

Deocamdata avem un presedinte, care din pacate nu imi place si pe care nu l-am votat, dar asta este. Il avem si pana cand, daca va fi suspendat, el ramane seful statului. Insa, parerea mea este ca presedintele ar trebui sa intervina acum si sa se implice in rezolvarea situatiei dificile a Romaniei, in care ne aflam, iar daca nu intervine si ne lasa in haosul acesta, ar trebui sa ne gandim la suspendare.

- Va parasesc liberalii? Sunt zvonuri potrivit carora PNL nu exclude o reincalzire a relatiilor cu PD-L

Eu cred ca nu se mai gandeste nimeni la o reincalzire a relatiilor cu PD-L, pentru ca ar fi o prostie foarte mare. E ca si cum ai vrea sa faci o alianta cu PNTCD-ul in primavara lui 2000 cand urmau sa iasa din Parlament. Cam asa e si PD-L acum. E un partid fara continut, fara coloana vertebrala, care nu poate sa mai aiba viitor intr-un stat normal. Deci un asemenea partid intr-o tara europeana civilizata nu va mai avea viitor. Credeti-ma ca acesti oameni au facut mai mult rau decat comunistii propriei natiuni. Iar toate tampeniile pe care le-au facut o sa le vedeti cred dupa ce nu vor mai fi. Si atunci cred ca o sa ne miram de ce au fost in stare.

Sunteti de acord cu opinia avansata de liderul PNL, Crin Antonescu, potrivit careia Opozitia ar trebui sa intre in greva generala si sa-si dea demisia in bloc din Parlament pentru a se ajunge la demiterea Guvernului sau alegeri anticipate?

Eu cred ca ar trebui sa ne gandim un pic. Bineinteles ca asa, prinsi in valtoarea evenimentelor si cu patima confruntarii, ai fi tentat sa crezi ca este cel mai bine asa. Insa din punctul meu de vedere, cred ca oamenii acestia nu iau in calcul si nu vor mai respecta nicio lege si nicio regula. Nu ii va deranja ca suntem noi in greva parlamentara, ca plecam. Isi vor trece toate aberatiile legislative pe care le au in cap. Practic vor fi in stare sa legifereze si faptul ca Romania se va putea numi altfel. Nu le ignorati prostia pedelistilor.

- Ce parere aveti despre conditia pusa de FMI in legatura cu OUG 50?

Eu cred ca este rezultatul negocierilor proaste pe care Guvernul si reprezentantii Guvernului le poarta cu FMI. Nu sunt in stare sa negocieze bine. Imaginati-va o negociere purtata de domnul Ialomitianu. Cum credeti ca ar arata? Asemeni celei cu sindicalistii pe holurile ministerului? Sa fim seriosi. Oamenii astia nu au angajat niciun profesionist. Si-au angajat numai rude, nepoti, nepoate, apropiati si oameni fara carte. Uitati-va pe CV-urile lor, uitati-va pe pregatirea oamenilor care ii inconjoara pe ministri. Ba chiar si la ministri va puteti uita foarte atent la ce pregatire au. Si atunci o sa intelegeti de ce nu pot negocia sau de ce nu ii baga nimeni in seama.

- Considerati ca actualii ministri nu sunt potriviti pentru functiile pe care le detin?

Nu, actualii ministri nu pot negocia la un asemenea nivel. Nu cred ca au capacitatea nici de intelegere si nici de competenta pentru a se prezenta in fata FMI-ului.

Ce ministru din actualul Guvern apreciati, sau credeti ca este oarecum potrivit pentru functia detinuta?

Eu pana acum marturisesc ca nu l-am descoperit pe acela.

UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Nicolae Banicioiu motiune PSD, #motiune cenzura PSD, #Guvern premier Banicioiu , #PSD