LIVETEXT Nicolae Banicioiu a ramas fara imunitate parlamentara. 202 deputati au votat "pentru" si 12 "impotriva"

Marti, 27 Octombrie 2020, ora 12:54
8055 citiri
LIVETEXT Nicolae Banicioiu a ramas fara imunitate parlamentara. 202 deputati au votat "pentru" si 12 "impotriva"
FOTO: Facebook/ Nicolae Banicioiu

Camera Deputatilor s-a reunit in plen marti, 27 octombrie, pentru a vota raportul de admitere a solicitarii DNA privind inceperea urmaririi penale a lui Nicolae Banicioiu adoptat de Comisia juridica.

Conform surselor Ziare.com deputatii au votat pentru ridicarea imunitatii intr-o proportie covarsitoare. Astfel s-au inregistrat 202 voturi "pentru" si 12 "impotriva".

Ziare.com transmite in format livetext dezbaterile din Parlament din acest caz.

11.25: Deputatii USR vor vota la vedere "pentru" ridicarea imunitatii lui Nicolae Banicioiu, a anuntat, in plenul Camerei Deputatilor, liderul de grup, Catalin Drula.

"Vom vota 'pentru' si vom vota la vedere, am cerut sa fie si o camera acolo, pentru cine doreste sa isi expuna votul, sa fie vizibil. Eu nu stiu daca domnul Banicioiu este vinovat sau nu, dar asta trebuie sa hotarasca justitia si asa trebuie sa fie in cazul tuturor parlamentarilor intotdeauna si cred ca astazi va fi ridicata aceasta imunitate. Domnul Banicioiu nici nu mai face parte din grupul PSD, este si inainte de campania electorala cu cateva zile. Mi-as fi dorit ca acelasi lucru sa se intample si in cazul lui Eugen Bejinariu, si in cazul domnului Bodog, si in cazul doamnei Plumb, unde PSD a facut scut in jurul lor, i-a protejat de ceea ce toti cetatenii trebuie sa faca, adica sa se prezinte in fata justitiei. Nu uitam aceste lucruri, nu uitam ca PSD a dat atacul la justitie timp de trei ani si ne dorim ca pe viitor, si in legislatura care urmeaza si in toate, parlamentarii sa fie egali cu toti ceilalti cetateni in fata legii. Imunitatea trebuie sa fie numai pentru declaratiile politice, asa cum este si in celelalte parlamente, nu pentru celelalte infractiuni. Acolo, procurorii si justitia trebuie sa poata sa isi urmeze cursul", a spus Drula.

El a mentionat ca USR va sustine, in cadrul unei reforme constitutionale, ca parlamentarii, inclusiv fostii ministri, sa nu mai beneficieze de "aceasta imunitate care i-a protejat de bratul lung al legii de foarte multe ori, prin votul colegilor lor".

Deputatii PNL vor vota la vedere in favoarea solicitarii DNA de efectuare a urmaririi penale impotriva deputatului Nicolae Banicioiu, a anuntat liderul grupului liberal, Florin Roman.

"PNL va vota, ca de fiecare data atunci cand exista astfel de solicitari, indiferent de numele pe care vine solicitarea sau de grupul politic, va vota afirmativ pentru ca toti colegii care au probleme de natura penala sa poata sa mearga in fata procurorului si, ulterior, in salile de judecata sa-si sustina nevinovatia. Colegii din grupul PNL vor vota in favoarea solicitarii DNA si colegii din PNL vor vota la vedere aceasta solicitare", a declarat Roman.

"PMP va vota in favoarea acestei cereri si, la fel, noi, cei din PMP, vom vota cu bilele la vedere. Suntem oameni corecti, onesti si vrem sa dam un mesaj clar", a spus Ionut Simionca, in plenul Camerei Deputatilor.

"Grupul UDMR va vota pentru ridicarea imunitatii. Nu vom vota cu bilele la vedere pentru ca noi avem incredere in colegii nostri", a spus Benedek Zacharie, in plenul Camerei Deputatilor.

Deputatul Ana Birchall a anuntat, la randul sau, ca va vota pentru ridicarea imunitatii lui Nicolae Banicioiu. "Sper ca pe viitor Parlamentul Romaniei si orice parlamentar sa nu mai aiba imunitate decat pentru vot si declaratii politice. (...) Vinovatia si nevinovatia sa fie stabilite in salile de judecata, nu in Parlament", a afirmat ea.

"Tot ma chinui sa caut si eu o zi in care avem consens si nu politizam nimic, nu reusesc sa prind acea zi in acest mandat. Nu grupul USR a cerut o camera la votul pe ridicarea imunitatii, de fiecare data aceste voturi au fost filmate si transmise in direct. Am avut aceasta consultare in Comitetul liderilor si cu totii am stabilit ca acest vot - si de data aceasta - sa fie transmis in direct. Observ constant in glasul colegilor de la USR o tristete pentru ca, neavand ce acuza despre ceea ce face PSD in prezent, se intoarce la anii trecuti cand, intr-adevar, s-au facut greseli. Grupul parlamentar al PSD va vota la vedere in favoarea ridicarii imunitatii parlamentare pentru Nicolae Banicioiu", a spus Alfred Simonis, liderul deputatilor PSD.

11.20: Votul privind raportul de admitere a solicitarii DNA se va face prin vot secret cu bile.

Raport de admitere

Comisia juridica a adoptat vineri raport de admitere pentru ridicarea imunitatii deputatului Nicolae Banicioiu si incuviintarea solicitarii DNA de incepere a urmaririi penale. Au fost 19 voturi "pentru", 2 voturi "impotriva" si zero voturi nule. Liberalii au votat la vedere pentru ridicarea imunitatii lui Banicioiu.

Liderul deputatilor PNL Florin Roman a anuntat ca liberalii vor vota la vedere pentru ridicarea imunitatii parlamentare a deputatului Nicolae Banicioiu, pentru care procurorii au solicitat incuviintarea inceperii urmaririi penale.

Fostul ministru Nicolae Banicioiu, suspectat de DNA de trafic de influenta si luare de mita, considera acuzatiile vehiculate in presa false si afirma ca doreste sa aiba acces la dosar cat de repede. El precizeaza ca, data fiind situatia, a decis ca nu va mai candida pentru un mandat parlamentar, in prezent el fiind deputat.

Acuzatiile DNA

Procurorii cer Parlamentului incuviintarea urmaririi penale a lui Nicolae Banicioiu, suspectat de trafic de influenta si luare de mita, pe vremea cand era ministru. DNA a trimis 182 de volume la Camera Deputatilor.

Potrivit procurorilor, "in perioada 21 decembrie 2012 - 5 martie 2014, persoana respectiva, in calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri si ar fi primit direct, de la unul dintre acestia, suma totala de 1.292.122 lei, lasand sa se creada ca are influenta asupra ministrului Sanatatii si a functionarilor publici din cadrul acestei institutii si ca ii va determina sa indeplineasca sau sa nu indeplineasca acte ce intrau in indatoririle lor de serviciu".

"Ulterior, aceeasi persoana ar fi primit de la oamenii de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect in cauza, suma totala de 2.612.389 lei in legatura cu exercitarea atributiilor de ministru, functie detinuta in perioada 05.03.2014-17.11.2015", a mai transmis DNA.

Fostul ministru al Tineretului si fost ministru al Sanatatii Nicolae Banicioiu este la al patrulea mandat de deputat, fiind ales de fiecare data pe listele PSD. Din mai 2018, acesta a trecut la Pro Romania, partid condus de Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Gabriela Firea a intrat în campanie electorală încă din prima zi de la nominalizare: „Acum avem o şansă în plus. Votul trebuie să fie util”
Preşedintele PSD Bucureşti, Gabriela Firea, proaspăt desemnată candidatul social-democraților la Primăria Capitalei, și-a început deja discursurile de candidat, marți, 23 aprilie, la nici...
#banicioiu, #PSD, #PNL, #pro romania, #DNA , #PSD