Ziare.com

Nicolae Banicioiu, despre Colectiv si banii din Sanatate: Cand se pierd bani ar trebui sa fie o furie nationala Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 06:20

   

Nicolae Banicioiu, despre Colectiv si banii din Sanatate: Cand se pierd bani ar trebui sa fie o furie nationala Interviu
Sunt multe lucruri de regretat si poate ca acum as gandi sa fac unele lucruri in alta maniera, iar cele mai importante sunt lectiile post-Colectiv: nevoia de spitale noi si aprecierea resursei umane, afirma fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la un an dupa Colectiv.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Nicolae Banicoiu sustine ca din primul moment a vrut sa transfere pacientii in strainatate: "Niciodata Banicioiu nu s-a opus transferurilor. Vreau sa intaresc lucrul acesta. (...) deciziile de transfer le-au luat echipele de medici straini, discutand cu medicii romani asupra starii de moment a pacientilor, stari tranzitorii".

Nicolae Banicioiu acuza Ministerul Sanatatii ca va lasa necheltuite 500 de milioane de lei, ca a blocat posturile din spitale si ca e pe cale sa piarda 300 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale noi: "S-a pierdut un an si nu avem nici macar studiul de fezabilitate. Daca se pierd banii ar trebui sa fie o furie nationala: pentru prima data s-au luat bani in Santate pentru infrastructura sanitara."

Dupa o perioada de retragere ati revenit in activitatea politica si candidati pe listele PSD din Iasi. De ce mai vreti un mandat de parlamentar?

Este o semi-intoarcere. Imi ajut colegii in campanie, nu am nicio animare de a fi in prim-planul politicii. Imi fac o datorie fata de partid.

Va ganditi la un nou mandat de ministru?

Nu, nu ma intereseaza functii si demnitati. Dar imi voi folosi experienta daca cineva imi cere pentru orice proiect pe care Ministerul Sanatatii (MS) il poate dezvolta. Eu mi-am oferit sprijinul si in acest an, daca n-a avut nimeni nevoie de experienta si expertiza mea e alta discutie.

Nu vorbesc doar de partid, am spus si public ca daca vrea sa stie ce s-a intamplat in perioada mandatului meu, cum au fost luate deciziile cu preturile, poate ar fi bine sa fiu intrebat. Daca nimeni nu a vrut, nu am deranjat nici eu.

Asta nu inseamna ca sprijin un ministru sau un guvern anume, ci e o datorie pe care o avem fata de Romania care ne-a oferit multe oportunitati de dezvoltare in cariera si tot ce am castigat ca experienta oricand pot pune la dispozitia statului roman.

Semi-intoarcere inseamna ca nu aveti de gand sa va duceti mandatul de parlamentar pana la capat?

Am cateva mari proiecte pe care vreau sa le continui. Daca ele se vor concretiza nu am nicio dorinta sa raman in Parlamant.

Vorbeati de experienta. S-a implinit un an de la tragedia de la Colectiv, un episod in care ati fost in prim-plan si v-a atras foarte multe critici. Ce regretati si daca ar fi sa dati timpul inapoi, ce ati face diferit?

Sunt multe lucruri de regretat si poate ca acum as gandi sa fac unele lucruri in alta maniera. Dar una peste alta, vreau sa va asigur ca am facut tot ce a fost omeneste posibil la momentul respectiv si eu, si echipa din jurul meu. Ministrul nu era decidentul medical, eu am fost insotit de cei mai importanti specialisti ai Romaniei.

Concret, ce lucruri ati face altfel?

Cred ca am gresit foarte mult cand nu ne-am dat seama ca tot ce comunicam poate fi interpretat. Din cauza oboselii, a succesiunii rapide a evenimentelor nu am putut face o gestiune a comunicarii. Presa era normal sa ceara informatii, dar ulterior acele informatii au fost rastalmacite si ne-am lasat anternati in asta.

Totusi, ati fost inregistrat spunand ca nici in Germania ranitii nu ar fi fost tratati mai bine. Care e rastalmacirea?

Asta este exemplul clasic. Eram in dimineata de dupa dezastru, niciunul din echipa nu dormise si o domnisoara m-a intebat: "de ce nu ii transferati acum pe toti in Germania?". Raspunsul a fost la aceasta intrebare si am spus ca in momentul respectiv prioritatea e sa-i stabilizam si ca in momentul acela nu poate nimeni sa faca altceva decat stabilizare.

N-ar fi trebuit sa cereti ajutor mai repede?

Eu, ministrul Banicioiu, am cerut ajutor din noaptea incendiului. Am dat primele telefone.

Dar nu ati activat acel mecanism oficial al UE.

Acel mecanism, dupa cum a explicat dr Arafat, era pe protectia civila si situatii de urgenta, responsabilitatea Ministerului de Interne. Acel mecanism se creioneaza post-Colectiv pentru pacientii arsi. Si daca s-ar fi mers institutional tot la conexiunile si cererea directa se ajungea. Am preferat sa mergem rapid pe cererea directa.

Nimeni nu-si mai aminteste ca la 2-3 zile au ajuns medicii straini in Romania, cat de repede s-au putut mobiliza. Primul avion cu ajutoare din strainatate, acele creme speciale, a ajuns a doua zi.

De ce s-a asteptat venirea medicilor si nu au fost trimisi pacientii la acesti medici straini?

Din primul moment am vrut sa transfer pacientii. Niciodata Banicioiu nu s-a opus transferurilor. Vreau sa intaresc lucrul acesta. Transferul se face cand medicul care se ocupa de pacient considera ca e stabil si transportabil si nu risti sa-ti moara pe drum. Decizia de transfer pentru fiecare pacient in parte a fost luata de echipele mixte de medici straini care au facut evaluarea. Eu nu am avut niciun cuvant de spus in evaluare.

Sunt parinti care sutin ca medicii le-ar fi spus ca nu sunt lasati sa ia decizia transferului.

Nu comentez discutii de pe hol sau pe care le-au initiat unii sau altii. Nu stiu cine cu cine a comunicat si cum, eu va spun ca deciziile de transfer le-au luat echipele de medici straini, discutand cu medicii romani asupra starii de moment a pacientilor, stari tranzitorii. Multi dintre ei s-au destabilizat in drum spre aeroport. Au fost cazuri in care familiile au vrut sa plece, au plecat si....

Sunt multe lucruri care pot fi comentate. Important mi se pare de discutat lectia post-Colectiv, ce a inteles Romania din Colectiv.

Ce ati inteles dvs?

Foarte multe. In primul rand sa apreciez foarte mult resursa umana. Nu s-a comparat nimic cu ce am vazut atunci.

Ati inteles gravitatea fenomenului infectiilor nosocomiale?

In Romania sunt infectii nosocomiale mai multe ca in alte tari, dar nimeni nu spune cum e in Romania infrastructura spitaliceasca. La Iasi, spre exemplu, spitalul are vreo 200 de ani vechime si multe cladiri separate. Putem face orice program intr-un astfel de spital, cu orice dezinfectanti, lucrurile nu se pot remedia. Ca sa nu ne mintim intre noi: trebuie sa-l razi si sa faci altul de la zero.

Si ati avut revelatia asta dupa Colectiv? Spitalul de Arsi din Bucuresti e fix in aceeasi situatie.

Eu am spus lucrul acesta cand am ajuns ministru in 2014. Am spus ca trebuie spitale noi.

Ce ati facut, nu ce ati spus, e intrebarea.

M-am dus la Bruxelles si am adus bani. Se putea face lucrul acesta si in 2007. Am obtinut 300 de milioane de euro pentru 3 spitale regionale noi, la Iasi, Cluj si Craiova. Licitatia trebuia lansata anul acesta pentru ca pana in 2020 sa fie finalizate.

S-a pierdut un an si nu avem nici macar studiul de fezabilitate. Ce era mai important nu facem, desi avem banii. Asta ar fi trebuit sa intelegem dupa Colectiv. Daca se pierd banii ar trebui sa fie o furie nationala: pentru prima data s-au luat bani in Santate pentru infrastructura sanitara.

A doua chestiune care ar fi trebuit invatata era partea de motivare a resursei umane. Nu avem suficienti medici. Unii in 2010 i-au indemnat sa plece, le-au blocat posturile, le-au taiat salariile.

Din 2010 pana azi a fost si un guvern Ponta, iar medicii au continuat sa plece.

Aveti dreptate, dar Guvernul Ponta a dat cei 25% inapoi, am dat bursa pentru rezidenti, am dat marirea cu o suta de lei, dupa care guvernul, la propunerea mea, a venit cu majorarea salariala de 25%. Am deblocat posturile in septembrie 2014 si au fost angajati 5.500 de medici.

Posturile au fost din nou blocate pentru ca s-a intarziat semnarea contractelor intre CNAS si unitatile de stat furnizoare de servicii medicale pana in iunie-iulie. Spitalele au fost subfinantate, nu au mai putut semna contracte si practic posturile au fost blocate. In 2015, un tanar medic avea de ales intre a pleca si a fi somer.

Cand am dat eu 25% ma injurau toti ca se dezechilibreaza Romania, am avut dreptate, nu s-a dezechilibrat nimic. PNL propune dublarea salariilor medicilor in patru ani. Deci ideea e buna. De ce m-au criticat atunci?

Anul acesta nu au mai dat 25%, ci doar un pic la garzi, iar 500 de milioane vedem ca nu pot fi cheltuiti, ceea ce e unic, e dramatic. Nu mai ai cum sa faci licitatii in noiembrie. MS voia sa ii dea la Finante, dupa ce a iesit scandal probabil ca ii vor tine pana la sfarsitul anului cand se vor pierde. La rectificare, banii acestia puteau fi mutati dintr-un capitol in altul si macar puteau fi dati oamenilor.

Barocamera din sectia de mari arsi de la Spitalul Floreasca a fost inaugurata in mandatul dvs. Stiati ca e anti-imbatranire?

Licitatiile pentru sectie au inceput in 2004 si pentru barocamera a fost facuta in 2013. Eu am venit ministru in martie 2014.

Cine era ministru in 2013? Dl Nicolaescu in Guvernul USL?

Sigur nu eram eu. Eu am venit in 2014 si i-am intrebat de ce nu e gata sectia cand proiectul incepuse de atatia ani. Mai aveau nevoie de nu stiu cati bani. Ministerul le-a dat. Nu am avut implicare in achizitii. Da, am fost la inaugurare. Am intrebat si am primit asigurari ca tot ce e acolo e in regula, da.

Care sunt proiectele mandatului de parlamentar?

Spitalele regionale. Nu trebuie pierduti banii europeni, luati in mandatul meu de la Bruxelles, impreuna cu bani din Fondul Suveran, care e prioritatea programului de guvernare. PSD se angajeaza sa faca 9 spitale regionale in Romania.

In frunte cu "mamutul" de la Bucuresti?

Trebuie sa fie un spital comparabil cu AKH Viena care sa deserveasca toate patologiile care au nevoie de supraspecialitati, cum e Fundeni acum.

Cu cine umpleti acest spital imens? Ma refer, desigur, la cadre medicale si medici, nu la pacienti.

Continuam politica de salarizare inceputa de noi. Maririle salariale in sanatate vor fi prioritare. Concentrarea viitoarei guvernari, si asta e o lectie post-Colectiv, este sa majoreze salariile la sanatate. Veti avea saptamana aceasta proiectiile de salarizare pe fiecare specialitate in parte.

Si in mod special pentru mine, ca deputat, proiectul este Spitalul regional Iasi, unde candidez. Cand eram ministru am finalizat un spital la Iasi - Institutul Oncologic Regional, singurul spital nou facut in Romania dupa 1989. In Iasi am mai avut cateva proiecte, a trecut un an si nu s-a mai investit nimic.

Fostul dvs secretar de stat, Dorel Sandesc, are un proiect de scoatere a medicilor ATI din sistemul bugetar. Sunteti de acord cu ideea?

Eu as scoate toti medicii din sistemul bugetar. Era un proiect la care lucram cu dl Sandesc si trebuia sa se intample anul acesta. A fost si o discutie in guvern, era aproape de infaptuire, trebuia lansata public.

Impreuna cu dl Sandesc am facut mai multe programe. Pentru pacientul critic, Programul de infarct care este foarte util si a redus mortalitatea de la 13% la 3% unde a fost implementat. Nu mai este o prioritate. Nu mai vorbesc de medicamente. Cate s-au mai introdus dupa plecarea mea? Nici macar Interferon free.

Pe care dl Voiculescu va acuza ca l-ati adus excesiv de scump?

Nu cred ca dl Voiculescu ar trebui sa vorbeasca de medicamente scumpe. Eu le-am ieftinit. Eu am adus Interferon Free cand a intrat prima oara in Europa. Mai bine trece la treaba. Oamenii aceia nu mai au timp sa astepte.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 13872 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
14 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

romanii asteapta sarbatorile ca sa bea mult si sa manace !

nu se revolta nimeni !
o sa fie o somnolenta specifica , iar demonstratiile pot dura cinci / sase ore !
psd-ul si Iliescu au avut grija sa ramana in Romania doar elementele degradate ! cazurile izolante nu au vlaga !
performanta este la nivel de apa calda !
de 26 de ani va sperie in septembrie ca "s-ar putea" sa nu primiti iarna apa calda , dar datorita eforturilor depuse de primar , o sa aveti apa calda !
sistemul pe care il doresc majoritatea romanilor nici nu exista - adica - voi vreti si sa furati si sa va mearga bine -
taiati padurile si fara nici un proces de constiinta , vreti nivel de trai si educatie !
de ce a-ti votat cu cei care au furat banii timp de 26 de ani ?
pentru o chifla si-un pahar , psd-ul va asteapta la vot , iar puscariabilii si hotii tuturor partidelor va asteapta "la negocieri" !

 

omul este ok,

inafara de faptul ca este putin gagicar ca majoritatea oamenilor nascuti din femeie si ca este socialist,este baiat bun!

TUPEUL

Si nesimtirea la superlativ, doar e vorba de un politician psd-ist...

 

Ce mai este de spus

Numarul mortilor de la Colectiv a fost foarte mare deoarece Ponta si Banicioiu + Arrrahhhhat n-au acceptat sa-i trimita de la inceput in alte tari pentru tratament specializat ! I-au trimis pe cei mai rezistenti dintre ei, dupa ce au fost "tratati cu bacterii" in spitalele din Romania !
La un an de la tragedie acesti criminali se pregatesc sa candideze din nou : Ponta, primul pe lista la Gorj, iar Banicioiu al doilea pe lista la Iasi, amandoi sustinuti de mafia PSD (nepotii criminalului Iliescu) !
Se pare ca mafia PSD s-a prins ca romanilor le place sa fie condusi de criminali !

 

Interesant

Mafia PSD ii propune pe Ponta si Bancioiu la viitoarele alegeri, iar acestia sunt gata sa ne ucida din nou in numele mafiei !

 

daca Ponta, Banicioiu, Voiculescu, Ciolos politicienii in

general iau decizii pe seama unor indicatii oferite de specialstii din domeniu inseamna ca politcul este doar interfata nivelului de pregatire a Ro! Poate ca asta este sansa guvernului Ciolos?? Nefacand nimic, nu a apelat la specialistii romani, deci nu are erori!?

Cat % din conducerea Ro este poltic si cat % este sfatul specialistilor romani? Stie careva?

Curios

Care specialisti romani ?

DACA este adevarat ca Banicioiu (politicul) nu s-a opus transferului

urgent a arsilor in centre specializate din afara Ro, este f important de aflat cine s-a opus! PSD vine si pleaca dar cei care au hotarat aberatii mai pot lua astfel de decizii!

Colectiv este insusi Parlamentul Ro! Toti politicienii din toate partidele, au semnat acte (contra spagi grase) ptr actiuni iresponsabile sau ilegale! Totusi, daca politicienii consulta "specialistii" inseamna ca bunastarea Romaniei reflecta direct gradul de pregatire a specialistilor din Ro.

 

Un zambet amar

Nu cred ca romanii sunt atat de naivi incat sa puna botu' ca Banicioiu regreta ceva din ce s-a intamplat in mandatul de ministru !
Poate regreta ca n-a furat mai mult din buget sau nu a pus la dispozitia sefilor din mafia PSD mai multe fetite la hotelul lui Negoita !

 

D-voastra va intrebati daca Ro are specialisti??

Aveti vreun dubiu??? Numai doctori in stiinte cati are Ro si veti intelege cat de multi profesionisti high quality, are tara asta!

Dar daca specialistii sunt slabi putem schimba toata clasa politica caci NIMIC nu se va schimba in Ro! De asta intreb, cat % din deciziile unui guvern sunt exclusiv politice si cat % sunt mixte sau luate exclusiv la indicatiile specialistilor romani! Adica pana la urma sa nu ajungem la concluzia ca politicienii doar fura iar Romania este condusa prost, exclusiv tehnocrat.....

Din pacate

Marea majoritate a specialistilor romani de calitate au plecat unde au vazut cu ochii !
Invatamantul romanesc a fost lovit in plin dupa 1990 de uraganul Ecaterina (Andronescu) !
In Romania sunt foarte multi specialisti cu diplome peste diplome (falsuri sau obtinute pe bune), insa foarte putini se pricep la ceea ce fac !
Si atunci ma intreb retoric : chiar mai exista specialisti (in adevaratul sens al cuvantului) in Romania !
Un exemplu il putem lua si din handbalul masculin unde a venit un antrenor spaniol de nivel mondial care face ravagii in grupele de calificare la EURO 2018 cu o echipa care era ciuca batailor sub conducerea specialistilor romani !

Interesant

Il doare pe Banicioiu in ochelari de sistemul sanitar din Romania !
De fapt el a ajuns ministru datorita bunelor rezultate din functia pe care o avea in mafia PSD : peshte pentru shefii mafiei PSD ! Banicioiu aducea fetitele, iar fratii Negoita puneau la dispozitie hotelul ! C-asa-i in politica intr-o tara africana !

 

Stilul mafiei PSD

Banicioiu este exact tipul de borfas din mafia PSD !
Dupa ce a furat din bugetul de stat si este responsabil pentru multe dintre victimele de colectiv, Banicioiu se intoarce cu zambetul pe buze la locul faptei gata sa o comita din nou !

 

@Gile 12.30

- nu-i asha , nevoitzii aduceau shi fetele , asigurau shi cazarea , plateau , iar fetele refuzau sa se culce cu banicioiu! :o))) nu le acuz! :o)))

"Nicolae Banicioiu, despre Colectiv si banii pierduti din Sanatate: Cand se pierd bani ar trebui sa fie o furie nationala" Interviu"

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor