Ziare.com

Ministrul Cercetarii si Inovarii si-a dat demisia

Vineri, 31 August 2018, ora 13:19

   

Ministrul Cercetarii si Inovarii si-a dat demisia
Ministrul Cercetarii si Inovarii, Nicolae Burnete, si-a dat vineri dimineata demisia, aceasta fiind prima demisie a unui ministru din Cabinetul Dancila.

Anuntul a fost facut prin intermediul unui comunicat de presa publicat pe site-ul ministerului.

"Ministrul Cercetarii si Inovarii, prof.dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunostinta opiniei publice faptul ca in aceasta dimineata mi-am depus demisia la Cabinetul premierului.

Demisia mea este irevocabila si cel putin la acest moment, nu va face subiectul unei conferinte de presa", precizeaza documentul.

Nicolae Burnete a fost numit in functie in 29 ianuarie.

Amintim ca Ministerul Cercetarii este cel mai mare pierzator al rectificarii bugetare: i se vor lua 122,1 milioane de lei.

In ultima propunere de rectificare bugetara, Guvernul a decis sa reduca substantial alocarea de fonduri pentru cercetare (10% din bugetul anual al cercetarii), in conditiile in care bugetul este oricum de cinci ori mai mic decat recomandarea europeana de 1% din PIB.

Ca o comparatie, media UE este de 2,03% din PIB, iar alte tari, precum Coreea de Sud, aloca pana la 4,3% din PIB pentru acest domeniu.

A.D.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 15352 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Terminator,

ne spui si noua care e afacerea ta din Canada in domeniul cercetarii cu fonduri de la guvern,adica sa nu murim asa neinformati.Iobagul ardelean a fugit de raspundere ca toti iobagii de altfel.Ati vazut vreunul sa spuna ca nu-i mai place la placinta.A fost strans de oua cu menghina SRI sa se care de acolo.
Auzi la el,a facut el cercetare,despre ce ,despre mirosul sconcsilor cand e luna plina poate.Nu va mai satura dreaqu de a va da desteptii planetei cand sunteti niste nimeni de fapt.

 

 

e clar: in troaca politicii dambovitene tre' sa ai tovalu gros

poate chiar dublu...

 

 

nu area nici-o relevantza

afirmatzia autorului shtirii cum ca "in conditiile in care bugetul este oricum de cinci ori mai mic decat recomandarea europeana de 1% din PIB.
Ca o comparatie, media UE este de 2,03% din p.i.b, iar alte tari, precum Coreea de Sud, aloca pana la 4,3% din PIB pentru acest domeniu."
Nu pentru ca in Romania se aloca din bugetul public mult mai putzini bani pentru cercetare decat in tzarile avansate cercetarea romaneasca nu produce aproape nimica util societatzii, ci pentru ca alocarea banilor nu se face in acelashi stil ca in Vest. Ca un cunoscator al domeniului, stiu ca, din pacate, oricatzi bani publici s-ar da cercetarii in RO, rezultatele ar fi aproape aceleashi ca folos pentru societatea civila care alimenteaza bugetul cercetarii, deci trebuie sa primeasca un folos in schimb. Nu doar incapacitatea industriei romanesti - sau, in general, a economiei romanesti - sunt principalii raspunzatori ai cheltuirii fara folosa banilor publici pentru cercetare, ci insushi sistemul de acordare a acestor bani. Sunt multe aspecte de discutat, multe din ele fiind obnubilate in mod voit de beneficiarii acestor bani, iar aici doar gestionarul acestor fonduri poate interveni, dar este incompetent, oricat de prof.dr. ar fi minstrul. Pe shleau spus, banii publici datzi cercetarii se duc pe cercetari de dragul "vizibilitatzii, al "progresului", al organizarii de conferintze internatzionale "romaneshti", in general al alimentarii unei glorii cu iz patriotic romanesc, dar fara utilitate publica. Iar beneficiarii acestor bani s-au invatzat sa vopseasca cioara in mod inteligent si pertinent. Politica de pregatire a personalului in cercetare si de numire in functzii de decizie este, de asemenea, inadecvata si asta contribuie decisiv la situatzia in care ne aflam. Asadar, d-l ministru a demisionat in mod justificat si nu faptul ca face parte dintr-un guvern incompetent l-a pus in situatzia asta, ci inadecvarea deciziilor la cerintzele fundamentale ale cercetarii romaneshti. E drept, domnia sa trage ponoasele unei evolutzii istorice de multzi ani, dar acesta-i riscul ambitziilor politice. Nu cred ca un nou minstru va rezolva ceva, mai ales daca p.s.d. se va gandi la d-l prof.dr. Anton Anton. Reforma cercetarii finantzate din bani publici trebuie sa fie mult mai profunda. Oare d-l presedinte Johannis este conshtient de asta, cu programul sau cu tot ?

 

 

draga terminator2014 10:50

nu cred ca shtii despre ce vorbeshti, dar e explicabil, de vreme ce traiesti in Canada. Si-apoi, ca sa fii credibil drept mare realizator in domeniul aplicarii cercetarii - eu asta intzeleg ca ai facut acolo - ar trebui sa ne spui mai multe amanunte despre domeniul pe care-l dezvoltzi cu bani publici candieni. Asa... doar laudandu-te ca in Canada, cu bani guvernamentali, se face si se drege... eprea putzin. Nu sunt impotriva unui proiect ca al dumitale, in RO, dar situatzia ese, aici, acsa la noi, mult mai complexa si este rezultat al unei evolutzii necorespunzatoare care a durat multe decenii. Nu doar cu invective se va rezolva acesta situatzie.

 

 

Hamaila manipulator, diversionsit si mincinos

Nici macar nu merita sa ma mai cobor la a-ti raspunde, asa ca veziti de drum.
In rest, multumirile mele lui Gogu2018 pentru precizari si intr-adevar, povestea mea era despre ce poate face un guvern pentru cercetare, dar cum manipulatorii si diversionsiti vad doar paiul din ochii altora si cauta intotdeauna sa "mute" atentia de la ale lor, iacata ca am fani care sa isi de-a cu presupusul.
Haiaila: sti cine dispare de grija altuia, da? Deci las-o jos ca macane...

 

 

@ Terminator2014 Rank user: x5 31.08.2018, 14:24

Daca vei citi raspunsul meu ce tocmai l-am postat cu adresa catre Gogu2018 vei constata o oarecare convergenta a opiniilor noastre. In primul rand, nu cred ca demisia ministrului cercetarii vine din lasitate, ci este pur si simplu un gest de dezavuare a acestuia fatza de taierea masiva de fonduri destinate cercetarii. Nu discut utilitatea acestei hotarari de guvern. Apoi, oricat de inalt ar fi nivelul la care factorii de decizie din RO si-au luat doctoratele / masteratele, ei nu vor pune in prim plan valoarea stiintifica a colaborarii, ci valoare bugetului acordat prin intermediul acesteia, valoare de care depind salariile, deloc slabe, ale lor proprii. Acesta este primul factor care franeaza gandirea competitiva cu efect asupra dezvoltarii economiei romanesti reale in sens larg. Am intzeles eu bine ca Guvernul Canadei acorda bani publici unor companii private a caror dezvoltare inseamna progresul competitivitatzii economiei canadiene ? Dac am intzeles gresit, te rog sa-mi semnalezi unde e greshala. In al treilea rand, sunt convins ca evaluarea in Canada a realizarilor proiectelor ce au primit bani de la guvern se face de profesionisti cunoscatori ai domeniului, dar si probi din punct de vedere etic-profesional. La noi totul se face formal, cu gresheli - sau erori intentzionate ? - uneori grave, ce au o singura consecintza: risipa de fonduri. Chiar evaluatorii straini, eliminatzi, de altfel, in ultima vreme din echipele care judeca valoarea unui proiect propus la momentul initzial, fac / au facut erori grave, dovedint necunoasterea problemei sau pur si simplu superficialitate (cand nu e rea vointza); am trait un astfel de episod. Sunt multe aspecte de discutat, dar nu aici este locul, iar buna intentzie a lui Johannis (cat o fi ea de adevarata) nu este de-ajuns pentru rezolvarea problemei finantzarii cu folos a cercetarii romanesti de la bugetul public. Deocamdata, problema este exploatata politic si la cel mai jos niovel etic, in buna traditzie romaneasca. Ma opresc aici si-ti doresc succes in cercetare.

 

 

@gogu2018

Nu am negat ca Guvernul Canadei acorda sustzinere financiara companiilor din clasa "cutting edge technology" (am reluat exemplul dumitale), dar faptul ca lucrezi de atat de multzi ani la aceasta companie ma face sa cred ca acesta are la activ multzi ani de realizare / vanzare produse de cea mai inalta (cutting edge) tehnologie. As fi foarte bucuros daca ai confirma / infirma aceasta supozitie a mea. Deosebirea fatza de ceea ce se intampla in Romania este ca la noi nu existacompanii care sa realizeze produse cutting-edge si la dezvoltarea carora cercetarea (de materiale noi, sa zicem) sa aduca un aport semnificativ de imbunatatzire / innoire a tehnologiei pe baza cercetarilor finantzate de bugetul public. In Romania banii publici sunt "aspiratzi" pe baza doar de promisiuni care, deocamdata, nu s-au concretizat deloc si, in conditziile in care se acorda finantzarea publica, nici nu vor face asta intr-un viitor previzibil, desi promisiunile sunt mereu reinnoite. Dece ? Din cateva motive pe care nu le pot discuta aici - din lipsa de spatziu - ce isi au originea in conditziile propice asigurate de sistemul romanesc public de finantzare a cercetarii pentru urmarirea in primul rand a interesului privat, asigurarea salariilor, decat pentru a raspunde interesului public. Iar asta se intampla deoarece ministerul de resort nu cere / nu vrea sa ceara / nu stie sa ceara adecvarea l interesul public. Numarul de articole stiintifice publicate in reviste de nivel oricat de inalt NU este parametrul cel mai relevant in ceea ce priveste contributia la progresul societatzii civile, dar este SINGURUL considerat semnificativ pentru incompetentzii / gogomanii din minister si din "comisiile de specialitate". Pana la urma, in buna traditie romaneasca, daca ordonatorul de credite nu cere, de ce sa ne strofocam noi sa producem margaritare "aplicative" ? Sper ca spusele mele aici sa va faca sa intelegetzi mai nuantzat opinia exprimata de mine initzial. Si va doresc succes in activitatea dvs. de cercetare, bazata pe bani publici dar in cadrul companiilor care deja vand produse "cutting-edge" ! PS: nu pot sa nu va fac o propunere de principiu: sa propunetzi companiilor dvs. o colaborare pe teme precizate de cutting-edge tehnologii cu cercetarea romaneasca si astfel sa aflatzi care este capacitatea ei de a raspunde efectiv la rezolvarea unor probleme reale; ar fi singura cale de aflare a adevarului.

 

 

Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor