Ovidiu Ioanițoaia a rememorat un moment din istoria presei sportive românești.
Ziaristul a prins anii în care trebuia să ceri voie de la conducerea Partidului Comunist pentru a scrie un articol despre fotbalul din acea vreme.
Ioanițoaia a povestit despre un meci al naționalei, învinsă de Ungaria, dintr-un gol marcat din ofsaid....
Personalitatea lui Burebista a fost reactualizata in timpul regimului national-comunist al lui Nicolae Ceausescu, cand o serie de regi daci au fost "promovati" in panteonul istoric al poporului roman.
Din acest motiv s-a organizat in anul 1980, prin grija partidului comunist, aniversarea a 2050 de ani de la intemeierea "primului stat...
Steaua si Dinamo au fost aproape de desfiintare pe vremea regimului comunist.
Totul s-a intamplat cu 1989, cu putin timp inaintea Revolutiei.
Infrangerea Romaniei in fata Danemarcei, in deplasare, 0-3, l-a suparat asa de tare pe Nicolae Ceasescu incat a convocat o sedinta a Partidului Comunist.
El a propus desfiintarea echipelor care au...
Dosarele fostei Securitati continua sa fie unul dintre subiectele sensibile in spatiul public. Marea restanta a tuturor guvernelor care s-au perindat de-a lungul celor 31 de ani de istorie post-comunista sunt aceste dosare.
Daca ai curiozitatea sa cercetezi dosarele publice care se afla la CNSAS, vei constata ca arhitectura sistemului de...
Un raport al Securitatii Timisoara, trimis Departamentului Securitatii Statului, pe 26 mai februarie 1982, arata situatia operativa din unitatile sanitare. Raportul Strict Secret prezenta situatia supravegherii informative prin informatori, colaboratori si surse, precum si masurile care trebuiau luate pentru o supraveghere cat mai eficienta....
Cinematografia romaneasca de dinainte de 1989 se afla sub un control politic strict. Mai mult, era mijloc de propaganda. Nicio productie cinematografica nu ajungea la marele public fara a trece prin furcile caudine ale cenzurii comuniste.
In remarcabila sa cartea "Cinema in RSR. Conformism si disidenta in industria ceausista de film",...
Nicolae Ceausescu va decide spre sfarsitul anilor '60 o politica de eliminarea a medicamentelor straine. Anii care vor urma si politica economica dezastruoasa va duce in anii '80 la o criza a medicamentelor in Republica Socialista Romania.
Odata cu "Proiectul planului de dezvoltare a economiei nationale in perioada 1966-1970. Fondul de...
Dupa discursul lui Nicolae Ceausescu din 1971 prin care dictatorul declansa revolutia culturala de tip maoist, literatura si scriitorii in Republica Socialista Romania au devenit obiective majore pentru Securitate.
Discursul dictatorului a fost tinut la Sedinta Comitetului Executiv al PCR, istoria consemnand momentul si discursul drept Tezele...
Intr-un raspuns oficial pentru Ziare.com, Jandarmeria Romana declara ca dosarele fostei Securitati pe care le detine nu sunt dosare de "politie politica". De la ultima "vizita" a CNSAS in 2001, dosarele de la Jandarmerie continua sa fie tinute in depozitele institutiei, desi, potrivit legii, toate dosarele fostei Securitatii trebuie sa ajunga in...
La patru luni de la cutremurul din 1977 de la Bucuresti, intr-o sedinta de partid desfasurata pe 4 iulie, Nicolae Ceausescu sisteaza orice lucrari de consolidare a cladirilor afectate in urma dezastrului soldat cu pierderi de vieti omenesti si materiale.
Securitatea a mistificat adevarul istoric alimentand naratiunea, care rezista si astazi,...
Desi romanii aveau parte de cateva ore de program TV zilnic constand in mare parte in realizarile regimului comunist, cuplul Ceausescu prefera in schimb sa vizioneze marile productii cinematografice occidentale, filme precum Mad Max sau Ben Hur, si ignora complet inregistrarile despre propriile realizari.
Detaliile apar intr-o postare a...
In plin Razboi Rece, unul dintre aspectele importante ale muncii de Securitate era si supravegherea cetatenilor straini care ajungeau in Republica Socialista Romania. Intr-un studiu "Strict Secret" al Directiei a IX-a a DSS, sunt dezvoltate metodele de filaj ale hotelurilor din Bucuresti si de pe Litoral.
Studiul se afla intr-un fond...
Inainte de 1989, cetatenii Republicii Socialiste Romania nu aveau viata personala. Securitatea avea retele informative care strangeau informatii si detalii despre viata personala a cetatenilor. Fie ca erau probleme personale sau legate de viata profesionala, informatiile deveneau proprietatea Securitatii.
Intr-un fond documentar aflat la...
Elevii de liceu, dar si cei din scoliile profesionale, tineri care ajungeau in campul muncii, pana la 20 ani, erau inclusi in programul paramiliar a ceea ce era denumit programul de Pregatire a Tineretului pentru Apararea Patriei.
Primavara lui 1968, invadarea Cehoslovaciei de catre statele Pactului de la Varsovia, fara participarea...
Intreaga organizare operativ-informativa a Congresului al XIV-lea a PCR de catre fosta Securitate purta denumirea de cod "FORUM 89". Documentele "Strict Secret" din dosarul "Planuri de masuri pentru FORUM 89", aflate la CNSAS, poarta semnatura de aprobare a generalului-colonel Iulian Vlad, ministru secretar de stat si sef al Departamentului...
Sfarsitul anilor '60 au fost pentru Romania anii destinderii, al reinnodarii relatiilor cu Occidentul. Prima editie a Festivalui Cerbul de Aur avea loc in 1968. Evenimentul s-a bucurat de invitati din tarile blocului comunist, dar si din Occidentul de dincolo de Cortina de Fier.
Pentru Securitate, evenimentul era un obiectiv supravegheat pe...
Cu doar cateva luni inainte de caderea regimului Ceausescu, in perioada 23 - 24 iunie, a avut loc sarbatorirea a 40 de ani de la infiintarea Organizatia Pionierilor din RSR.
La CNSAS se pastreaza un dosar cu documente Strict Secrete privind planurile de masuri de Securitate pentru organizarea operativa a evenimentului. Denumirea de cod era...
Anii '80 au fost, pentru romani, anii saraciei generalizate, a penuriei de alimente, a frigului din case, a fricii instaurate prin politicile terorii de catre un aparat monstruos, Securitatea, "bratul de fier al PCR", a lui Nicolae Ceausescu.
Decretul 770 din 1966, care interzicea avortul, lasase deja in urma mii de victime. In esenta,...
Traumele regimului dictatorial exercitat de Nicolae Ceausescu si fosta Securitate, "bratul de fier al PCR", au ramas nevindecate pana in prezent. Dosarul Revolutiei nu este nici astazi judecat. Dosarul dizidentului Gheorghe Ursu este tergiversat.
Complicitatea politicului, increngaturile retelelor din fosta Securitate si sistemul de Justitie,...
Controlul total al populatiei inainte de 1989, exercitat de Securitatea "bratul de fier al PCR", implicit al lui Nicolae Ceausescu, presupunea control, supraveghere, prevenire. "Preventia" era un aspect important al muncii de Securitate pentru ca, prin aceasta metoda, se anihila orice forma de critica a regimului pentru a nu se ajunga la forme...
Inainte de 1989, ziua de nastere a dictatorului Nicolae Ceausescu era prilej de festivism desantat. Cultul personalitatii atingea apogeul cu ocazia sarbatoririi "Celui mai Iubit Fiu al Poporului", pe 26 ianuarie. In 1988, Ceausescu implinea 70 de ani, fiind penultima sa aniversare fastuoasa in stil "coreean".
Primele pagini ale ziarelor,...
Inainte de 1989, in Republica Socialista Romania, era penurie de bunuri de consum, fie ca vorbim despre produse alimentare, fie de cele nealimentare. Saracia extrema din anii '80 a dus si la dezvoltarea unui adevarat comert clandestin cu ajutorul "retelelor sociale". Se puteau vinde sau cumpara de la produse alimentare, de provenienta interna,...
In 1975, Nicolae Ceausescu semna Actul Final de la Helsinki prin care se angaja ca
Romania sa respecte drepturile omului.
Obsesia lui Nicolae Ceausescu era imaginea internationala, in vreme ce, pe plan intern, cu ajutorul Securitatii, bratul de fier al PCR, dictatorul exercita controlul total al populatiei.
Sistemul de control al...
Inainte de 1989, Securitatea era bratul de fier al PCR dezvoltand un adevarat sistem diabolic de supraveghere al populatiei. Securitatea supraveghea si controla fiecare categorie sociala in parte. Fiecare categorie beneficia de "vigilenta sporita" din partea Securitatii, de "preventie", precum si de "influentarea pozitiva".
Preotii nu faceau...
In 1978, generalul Ion Mihai Pacepa, sef adjunct al Departamentului de Informatii Externe si consilier personal al presedintelui Nicolae Ceausescu, aflat in Republica Federala Germania, cere azil politic SUA.
Este cel mai grav incident de securitate pe care il cunoaste Romania comunista. Presedintele Jimmy Carter aproba cererea, iar un avion...
Ultimul program TV special pentru noaptea de Anul Nou cu mesajul lui Nicolae Ceausescu a fost cel din 31 decembrie 1988, ultima zi din an si prima din anul 1989. Programul incepea la ora 21.00 si se incheia a doua zi dimineata la ora 05.00, de obicei cu dansuri populare, precum Perinita.
Majoritatea romanilor isi petreceau noaptea de Anul Nou...
In luna noiembrie 1988, o femeie din Cluj descopera pe strada o hartie pe care era scris, dactilografiat, un text impotriva dictaturii comuniste, impotriva dictatorului Nicolae Ceausescu. Spaima era atat de mare incat ii este frica sa ridice inscrisul de pe strada, ducandu-se direct la Militie pentru a anunta ca pe o strada anume se afla un...
Fosta Securitate a fost bratul inarmat al PCR condus de Nicolae Ceausescu. Teroarea anilor '50 a fost urmata dupa 1965 pana in 1989 de supravegherea totala a populatiei. Nu doar adultii au fost recrutati, ci si minori. La CNSAS sunt 360 de volume pline cu angajamente semnate de adolescenti.
Potrivit declaratiilor Germinei Nagat, cercetator...
In urma articolului publicat de Ziare.com despre primarul din Barnova, Mihai Balan care a elogiat comunismul si pe dictatorul Nicolae Ceausescu, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a emis un comunicat de presa in care cere Partidului Social Democrat sanctionarea edilului.
"Institutul de Investigare a...
Miercuri, 25 martie, a murit la Paris, rapus de pandemia care bantuie lumea, Paul Goma. Un om de mare curaj care a castigat confruntarea cu dictatura.
In semn de omagiu, copiez aici o parte din prima scrisoare pe care scriitorul i-a adresat-o lui Ceausescu, in primele zile ale lunii februarie 1977. E un document fara de care istoria noastra...
Au trecut 30 de ani de cand Romania l-a eliminat pe dictatorul Nicolae Ceausescu intr-o revolutie care a pus capat deceniilor de guvernare comunista din aceasta tara, scrie Euronews.
"Dictatorul si sotia sa au fost ucisi pe 25 decembrie 1989, dupa cateva zile de rascoala nationala", noteaza sursa citata.
Un raport al comisiei prezidentiale...
De ce au fost omorati Ceausestii tocmai in prima zi de Craciun? Cum sa facem sa lamurim marile chestiuni ale Revolutiei, incetand sa perpetuam confuzia iscata de miturile puse pro domo in circulatie de catre teroristi?
Nu vom pricepe nimic din societatea romaneasca daca nu incercam sa taiem in doua si sa traversam Marea Rosie a minciunilor...
La 30 de ani de la Revolutie, cotidianul britanic The Guardian scrie despre Palatul Parlamentului ca despre o fortareata sinistra pe care Ceausescu a construit-o si cu care romanii inca se mai straduiesc "sa faca pace".
In mod curiOs, la 30 de ani dupa ce Nicolae si Elena Ceausescu au fost impuscati, "fortareata sinistra", inalta de 84 de...
Casa Neuman, resedinta privata importanta din Arad, care a fost proprietatea celei mai prestigioase familii din istoria orasului si folosita dupa confiscarea de comunisti drept resedinta de protocol de familia Ceausescu, este scoasa la licitatie. Pretul de pornire este de 2,7 milioane de euro.
Cladirea, ridicata intre anii 1925 si 1926, a...
Plictisindu-ma nitel aici in iad, mi-am amintit de C.S.Lewis si de Scrisorile lui Zgandarila. Si mi-am zis, to'asu, sa te instruiesc un pic. Ca inainte de alegerile grele care te asteapta, ai poate nevoie de-un pamflet.
Draga Liviu, de la dictator la dictator, iti zic: desi am stat la putere in Romania 25 de ani de aur, te admir sincer pentru...
Comunismul nu e o perioada de care sa ne aducem aminte cu drag sau nostalgie, dar face parte dintr-un trecut pe care nu il vom uita prea curand.
La sfarsitul perioadei comuniste, in anul 1989, produsele alimentare de baza devenisera o raritate. Totusi, in acest video, magazinul pe care il viziteaza Ceausescu este foarte bine aprovizionat....
Guvernul de la Bucuresti si-a aratat adevarata fata, in timp ce Romania se pregateste sa preia presedintia semestriala a Consiliului European, iar partidul comunist, care se presupune ca a murit, este cat se poate de viu, scrie Robert Schwartz intr-un editorial Deutsche Welle.
Exista un vers care provine de pe vremea manipularii literare si...
"Era un hol lung cu zece camere pe o parte, patru pe alta parte. Nu aveau grup sanitar. Aveau o galeata pentru nevoile fiziologice. Celulele pe Catanga erau mici in comparatie cu restul celulelor din Arest. Aerisirea se facea printr-un geam mic, aflat la inaltime, fiind deschis de noi la rugamintea arestatilor. Conditiile erau grele"....
A existat un ordin al Partidului Comunist Roman de a duce zeci de copii care sufereau de probleme neuropsihice pe un camp, unde sa fie lasati sa moara fara a fi inregistrati sau este doar o legenda? De ce rata mortalitatii infantile din spitalul-orfelinat din Siret era mai ridicata iarna?
Acestea sunt intrebarile la care trebuie sa raspunda...
De prea multe ori, ideea cum ca in vremea comunismului romanii o duceau mai bine isi face loc in discursul public fara rusine, iar generatiile tinere risca sa internalizeze acest mit.
Frazele cele mai populare suna cam asa: "toata lumea avea o casa" si "toata lumea avea serviciu" in perioada comunista. Totusi, realitatile perioadei comuniste...
Cultul lui Nicolae Ceausescu - "il comemoram pe cel mai mare roman din toate timpurile" - ramane viu, la aproape 30 de ani dupa ce a fost executat, in Romania, unde nostalgicii s-au recules vineri la mormantul fostului dictator comunist, la 100 de ani de la nasterea acestuia, scrie AFP.
"Eu am venit sa-mi fac datoria de patriot si sa aprind o...
Daca tot e la moda ca de Craciun sa redeschidem dosare, atat penale cat si istorice, pentru evenimentele de la sfarsitul lui decembrie 1989, sa avem curaj sa punem si intrebarea cea mai delicata:
un popor (majoritar ortodox) care isi executa dictatorul ultimilor 25 de ani chiar in ziua de Craciun - ce spune asta despre simtul si gustul sau...
Stiu ca in aceste zile multi se plang de decaderea societatii romanesti, dar as vrea sa reamintesc faptul ca violenta a fost principala arma politica a PCR si, apoi, a FSN si a urmasilor sai pana la PSD.
Ion Iliescu, Petre Roman, Virgil Magureanu, Silviu Brucan si generalul Nicolae Militaru au incurajat violenta, iar pentru a ramane la putere...
In urma articolului scris inainte de primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta, am fost atacat fioros de catre o doamna regizor, frantuzoaica de origine romana. Pentru ca nu intelegeam umanismul candidatului comunist Melenchon.
Care iubeste poporul, egalitatea si progresul, uraste crestinismul si citeaza cu emotie din Marx. Ceea ce nu...
Bucurestiul condus de primarul Gabriela Firea a avut parte, miercuri, de prima parada de 23 august de dupa Revolutie. Si a fost o parada cu zeci de masini, organizata atent inainte.
Participantii la defilare au fost membri ai Partidului Socialist Roman, al carui presedinte este fostul candidat la prezidentiale Constantin Rotaru.
"Ne-am...
Un numar de 31 de morminte ale detinutilor politici de la Periprava au fost descoperite de catre cercetatorii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER), care fac apel la rudele detinutilor decedati sa contacteze institutul pentru identificarea acestora.
Cercetatorii IICCMER au desfasurat, in...
Palatul Primaverii, fosta resedinta a sotilor Ceausescu, si-a deschis usa pentru public.
La mai bine de un sfert de vecol de la caderea comunismului in Romania, curiozitatea pentru stilul luxos de viata al dictatorului inca dainuieste, scriu jurnalistii de la Associated Press, care au vizitat cladirea opulenta.
Dictatorul a condus Romania...
Romania a fost din nou sanctionata la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg, in dosarul Revolutiei.
Astfel, statul roman trebuie sa plateasca fiecarui reclamant cate 15.000 de euro, informeaza televiziunile de stiri.
Totalul despagubirilor se ridica la 675.000 de euro, dupa ce 45 de persoane au reclamat lipsa unei...
Nepotul lui Nicolae Ceausescu, Emil Barbulescu, a murit la varsta de 58 de ani, la Scornicesti, dupa ce timp de mai multi ani a suferit de o boala grava.
Primarul din Scornicesti, Ion Prioteasa, a declarat pentru Mediafax ca Emil Barbulescu suferea de lupus, o boala autoimuna, care provoaca o inflamatie puternica si poate deteriora orice...
Fosta resedinta din Bulevardul Primaverii din Bucuresti in care au locuit Nicolae si Elena Ceausescu a fost deschisa, sambata, publicului si se bucura de un mare interes, avand in vedere ca sute de persoane au vizitat-o deja.
La deschiderea palatului a participat si ministrul Dezvoltarii si Administratiei Publice, vicepremierul Vasile Dancu....