Românii au aflat cu întârziere despre ce s-a întâmplat la Cernobîl, în 1986. Abia la cinci zile de la explozia reactorului de la centrala nucleară, autoritățile române s-au întrunit și au decis primele măsuri, arată o serie de documente publicate de Arhivele Naționale ale României.
Pe 26 aprilie 1986, reactorul 4 al...
Dictatorul Nicolae Ceaușescu a fost un elev cu media 8 la română, dar stătea mai prost la istorie, geografie și religie, unde avea note de 7 pe linie, reiese din catalogul Școlii din Scornicești din anul școlar 1926-1927, publicat de Arhivele Naționale.
Instituția Arhivele Naționale a dat publicității file din catalogul Școlii...
Ziua de 25 decembrie, când s-au împlinit 32 de ani de la moartea soților Ceaușescu, a scos la iveală, din nou, românii nostalgici după comunism.
Istoricul Mădălin Hodor, cercetător specializat în studierea arhivelor fostei Securități, a comentat duminică, 26 decembrie, atitudinea celor care își arată sentimentele față de...
Ziua de 25 decembrie, pe lângă sărbătoarea Nașterii Domnului, mai are și o altă semnificație pentru români. Pe 25 decembrie 1989 au fost executați soții Nicolae și Elena Ceaușescu.
Și anul acesta români nostalgici după acele vremuri au mers la mormântul celor doi să-i omagieze.
Zeci de oameni au mers sâmbătă, 25...
Securiștii au tras mișelește în manifestanții care au ieșit în stradă în zilele de 16, 17 și 18 decembrie, la Timișoara, pentru a răsturna regimul comunist condus de Nicolae Ceaușescu.
Andrei Ursu, director științific al Institutului Revoluției Române, a relatat pentru Ziare.com – din mărturiile strânse de la cei care au...
Zilele acestea România marchează 32 de ani de la evenimentele anticomuniste petrecute la Iași (14 decembrie 1989) apoi la Timișoara (15-19 decembrie 1989), mișcări de stradă care au avut ca rezultat declanșarea Revoluției Române și fuga dictatorului Nicolae Ceaușescu din Comitetul Central al PCR cu ajutorul unui elicopter pe data de...
Un TIR cu o imagina uriașă a fostului dictator Nicolae Ceaușescu a fost surprins pe o șosea din Italia.
În imaginile video publicate pe Facebook se vede că pe uşile din spatele remorcii este imprimată o fotografie uriaşă a dictatorului pe care apare mesajul „Noi ce-am construit / Voi nu reuşiţi să daţi cu var”....
In anul 1978, conducatorul Romaniei comuniste, Nicolae Ceausescu, a facut o vizita de stat istorica in Marea Britanie, fiind primul sef de stat socialist primit cu mare fast de catre regina Angliei.
Evident, vizita a fost prezentata ca un succes, mai ales ca regina i-a oferit lui Ceausescu si o plimbare cu caleasca pe strazile Londrei....
Personalitatea lui Burebista a fost reactualizata in timpul regimului national-comunist al lui Nicolae Ceausescu, cand o serie de regi daci au fost "promovati" in panteonul istoric al poporului roman.
Din acest motiv s-a organizat in anul 1980, prin grija partidului comunist, aniversarea a 2050 de ani de la intemeierea "primului stat...
Nomenclatura comunista, de la nivelul judetelor Romaniei, obisnuia sa ii trimita dictatorului Nicolae Ceausescu cadouri foarte scumpe si exclusiviste cu ocazia zilei de nastere a acestuia.
Dincolo de manifestarile publice in care programul era ocupat exclusiv de ode dedicate dictatorului comunist si cuplului prezindential, o veritabila...
Familia unuia dintre participantii la Rascoala Taraneasca de la Vadu Rosca, innabusita in sange din ordinul lui Ceausescu, a fost nevoita sa ceara declararea judecatoreasca a mortii. In proces, urmasii romanului au aratat ca barbatul a fost vazut ultima data in viata in 1957, iar de atunci nu se mai stie nimic de el.
Prin procesul deschis la...
Steaua si Dinamo au fost aproape de desfiintare pe vremea regimului comunist.
Totul s-a intamplat cu 1989, cu putin timp inaintea Revolutiei.
Infrangerea Romaniei in fata Danemarcei, in deplasare, 0-3, l-a suparat asa de tare pe Nicolae Ceasescu incat a convocat o sedinta a Partidului Comunist.
El a propus desfiintarea echipelor care au...
Dosarele fostei Securitati continua sa fie unul dintre subiectele sensibile in spatiul public. Marea restanta a tuturor guvernelor care s-au perindat de-a lungul celor 31 de ani de istorie post-comunista sunt aceste dosare.
Daca ai curiozitatea sa cercetezi dosarele publice care se afla la CNSAS, vei constata ca arhitectura sistemului de...
Un raport al Securitatii Timisoara, trimis Departamentului Securitatii Statului, pe 26 mai februarie 1982, arata situatia operativa din unitatile sanitare. Raportul Strict Secret prezenta situatia supravegherii informative prin informatori, colaboratori si surse, precum si masurile care trebuiau luate pentru o supraveghere cat mai eficienta....
Cinematografia romaneasca de dinainte de 1989 se afla sub un control politic strict. Mai mult, era mijloc de propaganda. Nicio productie cinematografica nu ajungea la marele public fara a trece prin furcile caudine ale cenzurii comuniste.
In remarcabila sa cartea "Cinema in RSR. Conformism si disidenta in industria ceausista de film",...
Nicolae Ceausescu va decide spre sfarsitul anilor '60 o politica de eliminarea a medicamentelor straine. Anii care vor urma si politica economica dezastruoasa va duce in anii '80 la o criza a medicamentelor in Republica Socialista Romania.
Odata cu "Proiectul planului de dezvoltare a economiei nationale in perioada 1966-1970. Fondul de...
Dupa discursul lui Nicolae Ceausescu din 1971 prin care dictatorul declansa revolutia culturala de tip maoist, literatura si scriitorii in Republica Socialista Romania au devenit obiective majore pentru Securitate.
Discursul dictatorului a fost tinut la Sedinta Comitetului Executiv al PCR, istoria consemnand momentul si discursul drept Tezele...
Peste 3000 de exponate pot fi vazute la Muzeul Cinegetic Posada, aflat in Prahova, intre Comarnic si Sinaia. Printre acestea se numara si trofeul de cerb carpatin vanat de Nicolae Ceasescu, trofeu care a fost record mondial. Aici putem admira si blanuri de urs, medialiate cu aur, despre care se spune ca ar fi fost vanate tot de fostul dictator....
Intr-un raspuns oficial pentru Ziare.com, Jandarmeria Romana declara ca dosarele fostei Securitati pe care le detine nu sunt dosare de "politie politica". De la ultima "vizita" a CNSAS in 2001, dosarele de la Jandarmerie continua sa fie tinute in depozitele institutiei, desi, potrivit legii, toate dosarele fostei Securitatii trebuie sa ajunga in...
La patru luni de la cutremurul din 1977 de la Bucuresti, intr-o sedinta de partid desfasurata pe 4 iulie, Nicolae Ceausescu sisteaza orice lucrari de consolidare a cladirilor afectate in urma dezastrului soldat cu pierderi de vieti omenesti si materiale.
Securitatea a mistificat adevarul istoric alimentand naratiunea, care rezista si astazi,...
Desi romanii aveau parte de cateva ore de program TV zilnic constand in mare parte in realizarile regimului comunist, cuplul Ceausescu prefera in schimb sa vizioneze marile productii cinematografice occidentale, filme precum Mad Max sau Ben Hur, si ignora complet inregistrarile despre propriile realizari.
Detaliile apar intr-o postare a...
In plin Razboi Rece, unul dintre aspectele importante ale muncii de Securitate era si supravegherea cetatenilor straini care ajungeau in Republica Socialista Romania. Intr-un studiu "Strict Secret" al Directiei a IX-a a DSS, sunt dezvoltate metodele de filaj ale hotelurilor din Bucuresti si de pe Litoral.
Studiul se afla intr-un fond...
Inainte de 1989, cetatenii Republicii Socialiste Romania nu aveau viata personala. Securitatea avea retele informative care strangeau informatii si detalii despre viata personala a cetatenilor. Fie ca erau probleme personale sau legate de viata profesionala, informatiile deveneau proprietatea Securitatii.
Intr-un fond documentar aflat la...
Elevii de liceu, dar si cei din scoliile profesionale, tineri care ajungeau in campul muncii, pana la 20 ani, erau inclusi in programul paramiliar a ceea ce era denumit programul de Pregatire a Tineretului pentru Apararea Patriei.
Primavara lui 1968, invadarea Cehoslovaciei de catre statele Pactului de la Varsovia, fara participarea...
Intreaga organizare operativ-informativa a Congresului al XIV-lea a PCR de catre fosta Securitate purta denumirea de cod "FORUM 89". Documentele "Strict Secret" din dosarul "Planuri de masuri pentru FORUM 89", aflate la CNSAS, poarta semnatura de aprobare a generalului-colonel Iulian Vlad, ministru secretar de stat si sef al Departamentului...
Sfarsitul anilor '60 au fost pentru Romania anii destinderii, al reinnodarii relatiilor cu Occidentul. Prima editie a Festivalui Cerbul de Aur avea loc in 1968. Evenimentul s-a bucurat de invitati din tarile blocului comunist, dar si din Occidentul de dincolo de Cortina de Fier.
Pentru Securitate, evenimentul era un obiectiv supravegheat pe...
Cu doar cateva luni inainte de caderea regimului Ceausescu, in perioada 23 - 24 iunie, a avut loc sarbatorirea a 40 de ani de la infiintarea Organizatia Pionierilor din RSR.
La CNSAS se pastreaza un dosar cu documente Strict Secrete privind planurile de masuri de Securitate pentru organizarea operativa a evenimentului. Denumirea de cod era...
Anii '80 au fost, pentru romani, anii saraciei generalizate, a penuriei de alimente, a frigului din case, a fricii instaurate prin politicile terorii de catre un aparat monstruos, Securitatea, "bratul de fier al PCR", a lui Nicolae Ceausescu.
Decretul 770 din 1966, care interzicea avortul, lasase deja in urma mii de victime. In esenta,...
Ciprian Robert Tamas, primarul traseist al comunei Suletea, Judetul Vaslui, a scris pe contul de Facebook un mesaj in care il elogiaza pe fostul lider comunist Nicolae Ceausescu.
"Acum, dupa 30 de ani, vazand ce dezastru au facut in tara toti conducatorii pe care i-a avut Romania postdecembrista, pot spune cu toata fiinta mea ca e cel mai...
Traumele regimului dictatorial exercitat de Nicolae Ceausescu si fosta Securitate, "bratul de fier al PCR", au ramas nevindecate pana in prezent. Dosarul Revolutiei nu este nici astazi judecat. Dosarul dizidentului Gheorghe Ursu este tergiversat.
Complicitatea politicului, increngaturile retelelor din fosta Securitate si sistemul de Justitie,...
Controlul total al populatiei inainte de 1989, exercitat de Securitatea "bratul de fier al PCR", implicit al lui Nicolae Ceausescu, presupunea control, supraveghere, prevenire. "Preventia" era un aspect important al muncii de Securitate pentru ca, prin aceasta metoda, se anihila orice forma de critica a regimului pentru a nu se ajunga la forme...
Inainte de 1989, ziua de nastere a dictatorului Nicolae Ceausescu era prilej de festivism desantat. Cultul personalitatii atingea apogeul cu ocazia sarbatoririi "Celui mai Iubit Fiu al Poporului", pe 26 ianuarie. In 1988, Ceausescu implinea 70 de ani, fiind penultima sa aniversare fastuoasa in stil "coreean".
Primele pagini ale ziarelor,...
Inainte de 1989, in Republica Socialista Romania, era penurie de bunuri de consum, fie ca vorbim despre produse alimentare, fie de cele nealimentare. Saracia extrema din anii '80 a dus si la dezvoltarea unui adevarat comert clandestin cu ajutorul "retelelor sociale". Se puteau vinde sau cumpara de la produse alimentare, de provenienta interna,...
Decretul nr. 770 din 1 octombrie 1966, emis in Romania comunista prin semnatura dictatorului Nicolae Ceausescu, interzicea intreruperile de sarcina si avea ca scop cresterea accelerata a populatiei.
Decretul este considerat ca fiind unul dintre cele mai represive si dure din regimurile totalitare ale lumii. Pana in 1989, 10.000 de femei si-au...
Inainte de 1989, lista "specialitatilor" de carne includea gheare si gaturi de pasare - "tacamuri de pui", picioare de porc - "adidasi", capatani de porc- "calculatoare", coaste de porc - "acordeoane", peste congelat, conserve rusesti de peste, pui de Gostat, "fratii petreus". Chiar si acestea erau greu de gasit in magazinele comuniste.
Batea...
In 1975, Nicolae Ceausescu semna Actul Final de la Helsinki prin care se angaja ca
Romania sa respecte drepturile omului.
Obsesia lui Nicolae Ceausescu era imaginea internationala, in vreme ce, pe plan intern, cu ajutorul Securitatii, bratul de fier al PCR, dictatorul exercita controlul total al populatiei.
Sistemul de control al...
Inainte de 1989, Securitatea era bratul de fier al PCR dezvoltand un adevarat sistem diabolic de supraveghere al populatiei. Securitatea supraveghea si controla fiecare categorie sociala in parte. Fiecare categorie beneficia de "vigilenta sporita" din partea Securitatii, de "preventie", precum si de "influentarea pozitiva".
Preotii nu faceau...
In 1978, generalul Ion Mihai Pacepa, sef adjunct al Departamentului de Informatii Externe si consilier personal al presedintelui Nicolae Ceausescu, aflat in Republica Federala Germania, cere azil politic SUA.
Este cel mai grav incident de securitate pe care il cunoaste Romania comunista. Presedintele Jimmy Carter aproba cererea, iar un avion...
Rolul Securitatii in evenimentele din decembrie 1989 a fost unul important, in conditiile in care noua putere instalata inca din 22 decembrie la CC al PCR era hotarata sa il elimine pe Ceausescu, o eliminare in stil "comunist", intr-un proces formal. Jocurile complicate de putere aveau nevoie de un "teatru de razboi".
Diversiunile si crimele...
Ultimul program TV special pentru noaptea de Anul Nou cu mesajul lui Nicolae Ceausescu a fost cel din 31 decembrie 1988, ultima zi din an si prima din anul 1989. Programul incepea la ora 21.00 si se incheia a doua zi dimineata la ora 05.00, de obicei cu dansuri populare, precum Perinita.
Majoritatea romanilor isi petreceau noaptea de Anul Nou...
Dupa mitingul esuat din 21 decembrie 1989, Nicolae Ceausescu si Elena Ceausescu au ramas peste noapte in cladirea Comitetului Central al PCR. Dispozitivele militare au impanzit Bucurestiul. Baricada de la Hotelul Intercontinental a fost distrusa imediat dupa miezul noptii.
Intre baricada si troita de la intersectia Bulevardului Balcescu cu...
Pe 20 decembrie, Nicolae Ceausescu se intoarce din vizita oficiala efectuata in Iran. Timisoara se declarase primul oras liber de comunism. Ceausescu ia decizia de organizare a
unui miting pentru 21 decembrie, in Piata Palatulului, la CC al PCR. Pana la sosirea lui Ceausescu din Iran, conducerea de stat fusese asigurata de Elena Ceausescu, Emil...
Departamentul Securitatii Statului, Directia I va trimite in 12 ianuarie 1988 un ordin sefului Securitatii Cluj in care se cere "vigilenta sporita" in perioada sesiunii care urma sa inceapa de pe 25 ianuarie pana pe 25 februarie. Ordinul se afla in fondul documentar al CNSAS, dosar nr. 13365, vol. 10, ff 319 - 320.
Universitatea Babes Bolyai...
20 decembrie 1989 este o data adanc intiparita in memoria celor care au iesit in strada in acea zi - ziua in care Timisoara s-a declarat primul oras liber de comunism. Sirenele au sunat in tot orasul, iar in fiecare an de atunci, in ziua de 20 decembrie, sirenele suna in memoria acelei zile.
Era soare si cald pentru acea perioada. Tot orasul...
In luna noiembrie 1988, o femeie din Cluj descopera pe strada o hartie pe care era scris, dactilografiat, un text impotriva dictaturii comuniste, impotriva dictatorului Nicolae Ceausescu. Spaima era atat de mare incat ii este frica sa ridice inscrisul de pe strada, ducandu-se direct la Militie pentru a anunta ca pe o strada anume se afla un...
In urma cu 31 de ani, pe 14 decembrie, la ora 16.00, mii de oameni urmau sa se intalneasca in Piata Romana din Iasi pentru a protesta impotriva sistemului comunist. Revolta de la Iasi a fost cel mai minutios pregatita dintre toatele manifestarile similare din tara si a esuat in modul cel mai spectaculos. Doua zile mai tarziu, pe 16 decembrie,...
Nicolae si Elena Ceausescu au scris o pagina neagra in istoria Romaniei. Timp de doua decenii si jumatate, cuplul dictatorial a condus cu mana de fier tara si a dus-o in pragul dezastrului.
Romania va marca la finele lunii decembrie implinirea a 31 de ani de la Revolutia din 1989, ceea ce a echivalat intr-o buna masura cu recastigarea...
Dupa moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, in 1965, Nicolae Ceausescu a preluat puterea. Jocurile dure si complicate pentru succesiunea la putere, dorinta de a se legitima nu doar in structurile partidului, in cercurile puterii, dar si in ochii opiniei publice, astfel ca Nicolae Ceausescu era interesat sa scoata in evidenta, cinic si ipocrit,...
Una dintre radiografiile pe care generalul Pacepa, fugarul, a facut-o Securitatii era ca aceasta de fapt era un sistem mafiot. Daca scormonesti prin dosarele CNSAS privitoare la sistemul de supraveghere al populatiei remarci birocratizarea nu doar a supravegherii, ci chiar a Securitatii. O vasta retea de informatori culegand si oferind...
Inainte de 1989, controlul social pe care il exercita Securitatea era total. Unul dintre obiectivele regimului opresiv era tineretul. Fie ca erau studenti, elevi, liceeni sau lucrau in campul muncii, tinerii si adolescentii erau sub vizorul instrumentului comunist de represiune.
Pe lista neagra a ceea ce Securitatea urmarea si monitoriza...