25 de ani de la Revolutie: Oficiali britanici, marturii emotionante de la caderea comunismului

Luni, 22 Decembrie 2014, ora 20:59
5936 citiri
25 de ani de la Revolutie: Oficiali britanici, marturii emotionante de la caderea comunismului
Foto: Jurnalul

Cu ocazia comemorarii a 25 de ani de la Revolutie, diplomati din Marea Britanie si fosti trimisi britanici la Bucuresti rememoreaza evenimentele din decembrie 1989, la care au fost martori in tara noastra.

Michael Atkinson a fost ambasador al Marii Britanii la Bucuresti, in perioada 1989-1992, si isi aminteste ziua de 21 decembrie din urma cu 25 de ani.

"Pana in decembrie 1989, situatia din Romania era proasta pentru populatie. (...) In dimineata zilei de 21, eram in cladirea Bisericii Anglicane cu nou-sositul ambasador american, pentru a discuta programul de colinde. Cand am auzit vocile animate de afara ale unei multimi am plecat in graba si ne-am intors in birourile noastre", povesteste Atkinson, intr-un material postat pe blogul ambasadorului britanic Paul Brummell.

25 de ani de la caderea comunismului: Marturiile unui american impuscat la Revolutie

Acesta aminteste de atmosfera de "usurare si bucurie" dupa fuga lui Nicolae Ceausescu, astfel incat a mers la ambasada si si-a luat familia in centrul orasului, pentru a vedea si ei manifestatiile.

"Am fost impresionati de atmosfera linistita si pasnica de pe strazi. Nu existau semne de jaf, cu exceptia catorva geamuri de librarii sparte si obiecte de propaganda au fost arse in strada", mai relateaza Atkinson.

Fostul ambasador mai aminteste ca, in seara de 22 decembrie, angajatii Ambasadei Marii Britanii au ars documente confidentiale, din cauza insecuritatii acelor zile.

"Zvonuri cu privire la o posibila incercare a Securitatii de a rapi unii diplomati au ajuns la Londra si la Washington si s-a convenit ca toti britanicii sa se refugieze in Ambasada SUA, care a fost pazita de puscasi marini", mai povesteste fostul trimis britanic la Bucuresti.

Revolutia de la Timisoara, prin ochii unui ranit - FoxNews

La randul sau, fostul angajat al ambasadei Mike Brown relateaza ca, pe 21 decembrie, toti membri neesentiali ai ambasadei si familiile lor au plecat la bordul unui avion Swiss Air, de pe Aeroportul Otopeni.

El povesteste cum a mers in acea zi pe Bulevardul Magheru, unde a vazut trei tancuri, iar in jurul lor circa 20 de femei care s-au apropiat de militari.

"O femeie i-a spus unui soldat 'Nu ne veti impusca, suntem mamele voastre!'. Soldatul a scos incarcatorul de la pusca AK47 si a spus 'Nu, n-o s-o fac'. Si toti am izbucnit in lacrimi, chiar si soldatul. Femeia i-a pus o floare pe teava pustii si l-a sarutat. Ne-am dat cu totii mainile si am zambit, zambet care s-a transformat repede in ras", mai spune Mike Brown.

Acesta isi mai aminteste cum un baiat a fluturat un steag al Romaniei cu gaura in centru, care l-a salutat cu semnul victoriei si i-a dat o paine calda: "Inca mai avem si acum acel steag".

Revolutia din '89 in presa canadiana: Aveam 16 ani. Eram o visatoare naiva

Directorul British Council din Romania, Nigel Townson, povesteste ca in ziua de 21 decembrie se deplasa de la Cluj la Bucuresti: "Totul era curios de ireal, toti stiau ca ceva era in aer, insa nimeni nu vorbea cu adevarat despre acest lucru. Cel putin nu cu mine, strainul".

Acesta relateaza ca in acele zile a plecat din Romania, in Marea Britanie, inainte ca Aeroportul Otopeni sa se inchida, cu un zbor Lufthansa, impreuna cu multi diplomati si familiile lor, decolarea fiind o usurare pentru toti.

"Am petrecut urmatoarele saptamani in Regatul Unit, in timp ce romanii fie ieseau pe strazi si se luptau, fie se adaposteau cu familiile lor, de frica. Am urmarit executia lui Nicolae si Elenei Ceausescu, din sufrageria unei case din Machester. A fost un moment infiorator, total atipic spiritului Craciunului, de pace si caldura", mai aminteste Nigel Townson.

F.N.

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#britanici amintiri Revolutie, #ambasador britanic Revolutie, #amintiri Revolutie 1989, #amintiri decembrie 1989 , #comunism